Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Στον αέρα η προανακριτική για Novartis: Αποχώρησαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης [εικόνες & βίντεο]

Στον αέρα η προανακριτική για Novartis: Αποχώρησαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης [εικόνες & βίντεο]  Η άρνηση της πλειοψηφίας των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να δεχτουν την εις βάθος διερεύνηση της υπόθεσης Novartis και η απόρριψη των αιτημάτων της NΔ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης να κληθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες και ο Κωνσταντίνος Φρουζης τίναξε στον αέρα την προανακριτική επιτροπή.

Όπως είχαν προαναγγείλει εδώ και μέρες η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και η Ενωση Κεντρώων αποχώρησαν από την προανακριτική καταγγέλλοντας την κυβερνητική πλειοψηφία ότι δεν επιθυμεί την διαλεύκανση της υπόθεσης και το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να μείνει λάσπη στους... πολιτικούς της αντιπάλους και να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός της σκευωρίας. Από την συνεδρίαση αποχώρησε και η Χρυσή Αυγή.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που προκάλεσε τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και την αποχώρηση από την επιτροπή ήταν να κληθούν τα 9 εμπλεκόμενα πρόσωπα, αφού ήδη ο κ. Βενιζέλος κατέθεσε στην επιτροπή την προηγούμενη εβδομάδα, προκειμένου να καταθέσουν την άποψή τους εάν η επιτροπή έχει αρμοδιότητα να προχωρήσει στην εις βάθος εξέταση της υπόθεσης.
Ο Γιώργος Αμυράς από το ποτάμι σχολίασε τις εξελίξεις με τη φράση «πάνε την επιτροπή σε ευθανασία μέσω Θήβας».
Ο Μάκης Βορίδης ανέφερε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία ολοκληρώνει το σχέδιο σκευωρίας και πολιτικής σπίλωσης των αντιπάλων της και πρόσθεσε πως η Νέα Δημοκρατία θα επανέλθει μόνο εάν η επιτροπή αποφασίσει να εξετάσει μάρτυρες και την υπόθεση εις βάθος.
«Είναι πρωτόγνωρο η μειοψηφία να ζητά να συνεχίσει τις εργασίες της η επιτροπή με την εξέταση μαρτύρων προκειμένω να αποκαλυφθούν όλα τα στοιχεία αυτής της υπόθεσης και η πλειοψηφία να υπονοεί εμμέσως πλην σαφώς ότι η επιτροπή που συγκρότησε με δική της πρωτοβουλία δεν έχει αρμοδιότητα εξετάσεως της υπόθεσης και να ζητά να έρθουν τα πολιτικά πρόσωπα που φέρονται ως εμπλεκόμενα ,ούτε καν για να τοποθετηθούν επί της ουσίας αλλά μόνο για να τοποθετηθούν επί της αρμοδιότητας της επιτροπής. Είναι ξεκάθαρο για μας ότι αυτό ολοκληρώνει τον σχεδιασμό της σκευωρίας από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Με τον ίδιο τρόπο που στηρίχθηκαν σε ανώνυμος μάρτυρες γεμάτους από αντιφατικές καταγγελίες, παραβίασαν κάθε δικονομική διάταξη, απήγγειλαν κατηγορίες  και εστησαν κάλπες για να συγκροτήσουν αυτή την επιτροπή, ευρισκόμενοι πλέον μπροστά στα αδιέξοδα τους επιμένουν  στο δρόμο της σπίλωσης των πολιτικών προσώπων και αρνούνται την ουσιαστική εξέταση της υπόθεσης.
Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που συμμετέχουμε στην επιτροπή αρνήθηκαμε την περαιτέρω συμμετοχή μας και δηλώσαμε ότι θα επανέλθουμε εάν τυχόν η επιτροπή αυτή αποφασίσει να εξετάσει μάρτυρες ,να εξετάσει αποδεικτικά στοιχεία και να κάνει ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης».
Σε δήλωσή του, στο περιστύλιο της Βουλής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς τόνισε:   
"Σήμερα η κυβέρνηση οδήγησε σε ευθανασία την προανακριτική της Novartis. Είναι απαράδεκτο. Εμείς αποχωρούμε. Δεν θα γίνουμε φόντο και ταπετσαρία σε ένα φτηνό πολιτικό κόλπο. Και κάτι ακόμα. Μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε η πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν μας έχει πει τη δική της άποψη για το αν έχει αρμοδιότητα ή όχι η προανακριτική. Αυτό το θεωρώ αδιανόητο. Είναι φτηνό πολιτικό κόλπο και κρίμα γιατί απ' ότι φαίνεται από το "όλα στο φως" θα πάμε στο "όλα στο σκότος". 
Ο Μάριος Γεωργιάδης από την Ενωση Κεντρώων έκανε λόγο για φιάσκο μεγαλύτερο και από αυτό της προανακριτικής για τον Γιάννο Παπαντωνίου.
Από την προανακριτική έχει αποχωρήσει ήδη και το ΚΚΕ καταγγέλλοντας ως «προσχηματική» την διαδικασία και κατηγορώντας την πλειοψηφία πως δεν επιθυμεί την εις βάθος διερεύνηση του σκανδάλου.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που προκάλεσε την έκρηξη των βουλευτών της αντιπολίτευσης:
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν πρόταση με την οποία καλούσαν ως μάρτυρες μόνο όσους εμπλέκουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες και ουδέναν άλλο. Το γεγονός αυτό πυροδότησε την αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης η οποία αποχώρησε από την προανακριτική επιτροπή.
Η ένταση συνεχίστηκε και στους διαδρόμους με αντεγκλήσεις και διαμαρτυρίες των βουλευτών της αντιπολίτευσης προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετείχαν στην επιτροπή.
Δείτε το βίντεο:


Δήλωση-έκπληξη Παρασκευόπουλου: Διαλεύκανση μόνο αν πάει στη Δικαιοσύνη
Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευοπούλου ότι «Δικαιοσύνη σημαίνει δίκη και Βουλή σημαίνει εξάλειψη. Διαλεύκανση, φως και δικαιοσύνη έχουμε μόνο εάν υπόθεση πάει στη δικαιοσύνη».
Ο κ. Παρασκευόπουλος χαρακτήρισε προσχηματική την αποχώρηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και πρόσθεσε ότι η επιτροπή θα συνεχίσει το έργο της
«Εάν πρώτα προχωρούσαμε σε αποδείξεις και μετά κρίναμε την αρμοδιότητα θα είχαμε βάλει όλο το θέμα ανάποδα. Το σωστό είναι να γίνει μια διαδικασία από την οποία θα προκύψει αν υπάρχει αρμοδιότητα ή όχι και μετά η επιτροπή να συνεχίσει».
«Προσχηματική η αποχώρηση της αντιπολίτευσης»
Ο κ. Παρασκευόπουλος πρόσθεσε ότι η δήλωση της αντιπολίτευσης είναι προσχηματική επειδή η συζήτηση συνεχίζεται.
«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την αποχώρηση. Πιστεύουμε ότι η κλήση των εμπλεκόμενων προσώπων είναι αναγκαία. Πρέπει να έχουν την ελευθερία όσοι θέλουν να εκφραστούν.
Πρώτα θα ακούσουμε τις εξηγήσεις και την γνώμη των 9 και μετά θα αποφανθούμε για την αρμοδιότητα ή όχι της επιτροπής».
Ωστόσο σε ερώτηση δημοσιογράφων εάν και τα 9 εμπλεκόμενα πρόσωπα που θα πάνε στην προανακριτική δηλώσουν ότι κατά την άποψή τους η προανακριτική είναι αρμόδια και πρέπει να συνεχίσει την έρευνα τι θα κάνει η επιτροπή ο ίδιος ανέφερε ότι «η επιτροπή δεν εξαρτά την απόφασή της από τα 9 πρόσωπα αλλά η κρίση της θα είναι δικανική και εξαρτάται από το σύνολο του υλικού και από τον νόμο».
Δρίτσας: Η προανακριτική θα γράψει ιστορία
Ο πρόεδρος της επιτροπής Θοδωρής Δρίτσας από τη δίκη του πλευρά ανάφερε ότι η προανακριτική θα γράψει ιστορία σχετικά με το δεδικασμένο από την εξέταση της υπόθεσης.
Όταν όμως ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους τι εννοεί απάντησε «μπορώ να σας πω μόνο αυτά που μου επιτρέπεται».
Βενιζέλος-Λοβέρδος-Κουτρουμάνης: Οι δήθεν κατήγοροι έχουν ήδη μετατραπεί σε κατηγορούμενοι
Σε κοινή δήλωση προέβησαν Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Γιώργος Κουτρουμάνης μετά την αποχώρηση όλης της αντιπολίτευσης από την επιτροπή.
Αναλυτικά σημειώνουν:
«Οι δήθεν κατήγοροι έχουν ήδη μετατραπεί σε κατηγορούμενους για μια πρόχειρη και φτηνή σκευωρία όχι μόνο σε βάρος προσώπων αλλά σε βάρος των δημοκρατικών θεσμών και της ίδιας της δικαιοσύνης.
Ο ισχυρισμός ότι τα ζητήματα θα εξετασθούν δήθεν από τη δικαιοσύνη, είναι προσβλητικός για τη δικαιοσύνη που διαβίβασε στη Βουλή τα ζητήματα για τα οποία αποκλειστικά αρμόδια είναι η Βουλή.
Η πεισματική άρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να εξεταστούν μάρτυρες, να συγκεντρωθούν έγγραφα και να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση δείχνει το φόβο τους απέναντι στην αποκάλυψη της σκευωρίας που είναι πλέον προφανής και ομολογημένη».
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει και καλεί στην προανακριτική Σαμαρά, Πικραμμένο, Αβραμόπουλο, Λοβέρδο, Λυκουρέντζο
Πάντως παρά την αποχώρηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης η κυβερνητική πλειοψηφία φαίνεται πως είναι διατεθειμένη να συνεχίσει τις εργασίες της επιτροπής.
Πριν από λίγο ο πρόεδρος της επιτροπής, Θοδωρής Δρίτσας ανακοίνωσε το πρόγραμμα της επόμενης εβδομάδας σύμφωνα με το οποίο θα κληθούν πέντε από τα εννέα εμπλεκόμενα πρόσωπα να καταθέσουν τις απόψεις τους την προανακριτική.
Συγκεκριμένα:
  • Την επόμενη Τρίτη 27/3 το πρωί στις 10.30 έχει προσκληθεί ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς
  • Την Τρίτη 27/3 το απόγευμα στις 5, ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος
  • Την Πέμπτη 29/3 το πρωί στις 10.30 ο Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος
  • Την Πέμπτη 29/3 το απόγευμα στις 5 ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος
  • Την Παρασκευή 30/3 στις 10.30 το πρωί, ο πρώην υπουργός υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος
Ο Θ. Δρίτσας ανακοίνωσε ότι εν συνεχεία θα κληθούν οι κ.κ. Μάριος Σαλμάς, Αδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Στουρνάρας και Γ. Κουτρουμάνης.
Όπως ανέφερε ο κ. Δρίτσας η επιτροπή, θα έχει την ευχέρεια σε περίπτωση που κάποιο από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα δεν δεχθεί την πρόσκληση να προχωρήσει στον επόμενο.
Μαξίμου: Ο,τι και αν μηχανευτεί η ΝΔ η διερεύνηση θα προχωρήσει
Ό,τι και αν μηχανευτεί η Ν.Δ, η διερεύνηση της υπόθεσης Novartis θα προχωρήσει, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Μαξίμου κάνοντας λόγο για «άτακτη και απροσχημάτιστη φυγή της ΝΔ από την συνταγματικά επιτασσόμενη διαδικασία της προκαταρκτικής επιτροπής».
Αναλυτικά, η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Η ΝΔ υπό το βάρος των καταιγιστικών αποκαλύψεων στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση Novartis το βάζει στα πόδια από την επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης αφού κατανοεί ότι η υπερασπιστική της γραμμή καταρρέει και ο κλοιός σφίγγει για όσους θέλει να προστατεύσει από τις συνέπειες του νόμου.
Η προαναγγελθείσα και προμελετημένη αποχώρηση της ΝΔ και όσων την ακολούθησαν είναι άλλη μια κίνηση φτηνού αντιπερισπασμού με στόχο την πρόκληση εντυπώσεων και τη συγκάλυψη του πρωτοφανούς σκανδάλου.
Η άτακτη και απροσχημάτιστη φυγή της ΝΔ από την συνταγματικά επιτασσόμενη διαδικασία της προκαταρκτικής επιτροπής έρχεται μετά την αποτυχία της να δημιουργήσει άσκοπη χρονοτριβή και καθυστερήσεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ίδια την διαλεύκανση της υπόθεσης.
Ό,τι και αν μηχανευτεί η ΝΔ και ο Πρόεδρος της κύριος Μητσοτάκης ένα είναι βέβαιο: Η διερεύνηση της υπόθεσης θα προχωρήσει με σεβασμό στους συνταγματικούς και δικονομικούς κανόνες ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων και να λογοδοτήσουν για την κατάχρηση εξουσίας και την διασπάθιση δημόσιου χρήματος».
Πηγές ΝΔ: Ολοι έχουν καταλάβει τη σκευωρία, το Μαξίμου;
Aμεση ήταν η απάντηση της ΝΔ η οποία επανήλθε με ένα άκρως δηκτικό σχόλιο στοχεύοντας και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο.
Αναλυτικά αρμόδιες πηγές σημείωναν:
«Από το Μαξίμου και τον λαλίστατο κυβερνητικό εκπρόσωπο παραδόξως διέφυγε ότι από την προανακριτική δεν αποχώρησαν μόνον η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, στελέχη των οποίων υποτίθεται ότι διώκονται, αλλά όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Άραγε έχουν καμία εξήγηση γι αυτό ή ακόμη δεν έχουν αντιληφθεί ότι όλοι πια έχουν καταλάβει τη σκευωρία που έστησαν;».
Πάντως, μετά την ανακοίνωση Δρίτσα υπήρξε επικοινωνία των εμπλεκομένων στην υπόθεση Novartis, σύμφωνα με την οποία άπαντες εμφανίστηκαν αρνητικοί στην παρουσία τους και στην κατάθεση υπομνήματος.
Πηγή: iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: