1. Αποκλείστε τα γάλατα ζωικής προέλευσης (της αγελάδας, γίδας, της προβατίνας) και τα παράγωγά τους (βούτυρο, τυρί, κρέμα γάλακτος, γιαούρτι, παγωτό), καθώς και όλα τα προϊόντα που περιέχουν μεταξύ άλλων συστατικών σκόνη γάλακτος.
2. Αποκλείστε τα «σύγχρονα» δημητριακά: σιτάρι, καλαμπόκι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, καμουτ και σπανάκι. Αυτά είναι τα δημητριακά που... περιέχουν γλουτένη – με εξαίρεση τον αραβόσιτο. Αποδεκτά μόνο το ρύζι, το φαγόπυρο, το σουσάμι και το quinoa.
3. Αποκλείστε τα μαγειρεμένα προϊόντα σε θερμοκρασία άνω των 110°C προκειμένου να περιοριστεί η καταστροφή των θρεπτικών ουσιών που προκαλείται από τη θερμότητα, όπως οι βιταμίνες, τα ωμέγα-3 και των περισσότερων αντιοξειδωτικών.
– Προτεινόμενες μέθοδοι μαγειρέματος: ατμός.
– Πάνω απ’όλα να αποφύγετε το φούρνο μικροκυμάτων που παράγει
εξαιρετική θερμική ανάδευση.
4. Αποκλείστε θερμά έλαια ή μαγειρεμένα έλαια. Προτείνει την αντικατάσταση του βουτύρου, της μαργαρίνης και των ραφιναρισμένων ελαίων με παρθένο ελαιόλαδο, κραμβέλαιο, καρυδέλαιο και φουντούκι από βιολογική καλλιέργεια. Συνιστά επίσης να τρώτε τακτικά ψάρια από τις ψηχρές θάλασσες για την πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων (EPA και DHA).
5. Καταναλώστε τα βιολογικά τρόφιμα για να επωφεληθείτε από τη διατροφική τους ποιότητα και να περιορίσετε τους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με τα φυτοφάρμακα.
6. Πάρτε ένα συμπλήρωμα βιταμινών και ανόργανων ουσιών.
Οι ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά ενός άρρωστου ατόμου είναι υψηλότερες από αυτές ενός υγιούς ατόμου και η δίαιτα δεν μπορεί να τους τα παρέχει.
Τα συμπληρώματα βιταμινών, ανόργανων συστατικών και ιχνοστοιχείων αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του προγράμματος διατροφής του Dr. Seignalet.
Επιτρεπόμενα τρόφιμα
– ωμά κρέατα,
– ωμά αλλαντικά,
– ωμά ή μέτρια μαγειρεμένα αυγά,
– μέτρια μαγειρεμένα ψάρια,
– μαλακόστρακα,
– θαλασσινά,
– πράσινα λαχανικά στον ατμό,
– αποξηραμένα λαχανικά (βρασμένα ή στον ατμό),
– σόγια (γιαούρτι σόγιας, γάλα σόγιας),
– λαχανικά,
– νωπά φρούτα,
– αποξηραμένα φρούτα,
– μέλι,
– Ρύζι
– φαγόπυρο,
– Σουσάμι
– μαύρη σοκολάτα,
– όσπρια,
– τα έλαια που προέρχονται από την πρώτη ψυχρή συμπίεση,
– πλήρες αλάτι,
– πλήρης ζάχαρη,
– νερό της βρύσης και μεταλλικό νερό,
– ραδίκια
– καφές (μέτρια 2-3 την ημέρα),
– τσάι πράσινο (μέχρι 4 λεπτά αφέψιμο μέτρια κατανάλωση),
– όλα τα αλκοολούχα ποτά (μέτρια κατανάλωση) εκτός από μπύρα.
Τα τρόφιμα που δεν συνιστώνται
Όλα τα τρόφιμα που έχουν μαγειρευτεί πάνω από τους 110 ° C και ειδικότερα:
– μαγειρεμένα αλλαντικά,
– μαγειρεμένο κρέας, ΧΟΙΡΙΝΟ 25% Ω3, 25% μονοακόρεστα, κορεσμένα
λιπαρά οξέα
– συκώτι,
– τα νεφρά,
– υπερψημένα αυγά,
– υπερψημένα ψάρια,
– μαγειρεμένα έλαια,
– μαγειρεμένοι ελαιώδεις καρποί πχ καλαμπόκι.
Απαγορευμένα τρόφιμα
• Σιτάλευρο και μαλακό σιτάρι (ζυμαρικά, σιμιγδάλι, ψωμί, αλεύρι,
πίτσες, κρουασάν, κέικ, μπισκότα).
• τα περισσότερα δημητριακά (σίκαλη, κριθάρι, καλαμπόκι, βρώμη).
• γάλατα ζωικής προέλευσης και τα παράγωγά τους (βούτυρο, τυρί,
κρέμα, γιαούρτι, παγωτό).
• εκλεπτυσμένο άσπρο αλάτι, σοκολάτα γάλακτος, μαρμελάδες,
ραφιναρισμένα έλαια, μαργαρίνες, μπύρα, κονσέρβες (εκτός από
αυτές με λαχανικά).
Η δίαιτα χωρίς γλουτένη, εκθέτει σε καρδιαγγειακό κίνδυνο
Ολόκληροι κόκκοι όπως ο σίτος και η σίκαλη είναι καλoί για την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία και σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής.
Η δίαιτα χωρίς γλουτένη ή η χαμηλή κατανάλωση γλουτένης δεν προστατεύει από τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.
Η δίαιτα χωρίς γλουτένη θα πρέπει να προορίζεται αποκλειστικά για άτομα με κοιλιοκάκη υπό ιατρική παρακολούθηση.
Του Χαράλαμπου Χριστόπουλου*
*Ο Χαράλαμπος Χριστόπουλος είναι καρδιολόγος στην Πάτρα και τέως πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Γιατρών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου