Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Γιατί στη Γερμανία λένε «λευκό χρυσό» τα ελληνικά σπαράγγια

Γιατί στη Γερμανία λένε «λευκό χρυσό» τα ελληνικά σπαράγγια


Στην Ελλάδα τα λευκά σπαράγγια δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά, καθώς πιο δημοφιλή είναι τα πράσινα σπαράγγια που τρώγονται κυρίως ως σαλάτα.

Ωστόσο στη Γερμανία τα λένε «λευκό χρυσό» και πάνω από το 90% των ελληνικών σπαραγγιών καταλήγουν στη γερμανική αγορά.

Μάλιστα το ποσοστό αυτό κατατάσσει την Ελλάδα στον έκτο μεγαλύτερο προμηθευτή της.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle την άνοιξη του 2017 η Ελλάδα ήταν...
ο έκτος μεγαλύτερος προμηθευτής σπαραγγιών της Γερμανίας μετά από την Ισπανία, το Περού και την Ολλανδία. 
Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σπαραγγιών στον κόσμο είναι η Κίνα. Και η Γερμανία όμως είναι μεγάλη παραγωγός χώρα, γεγονός που δεν προκαλεί έκπληξη μιας και υπάρχει μεγάλη κατανάλωση. 
Ένας Γερμανός καταναλώνει κατά μέσο όρο 1,7 κιλά σπαράγγια τον χρόνο.
Σύμφωνα με το ομοσπονδιακό υπουργείο Γεωργίας, μέχρι το 2016 και μέσα σε πέντε χρόνια οι καλλιέργειες στη Γερμανία επεκτάθηκαν από 19.000 σε 22.300 εκτάρια.
Στο τέλος του περασμένου χρόνου τα ελληνικά σπαράγγια κατέφθασαν στη γερμανική αγορά μαζί με τα σπαράγγια από το Περού. Ήδη τον περασμένο Οκτώβριο πωλούνταν έναντι 3,99 ευρώ τα 350 γραμμάρια.

Η συγκομιδή και οι Ελληνες παραγωγοί
Στη βόρεια Ελλάδα άρχισαν να μαζεύουν τα σπαράγγια ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο. «Ο λευκός χρυσός» έχει προορισμό αποκλειστικά τη Γερμανία. Ο καιρός είναι σημαντικός παράγοντας για τη συγκομιδή και φέτος η κατάσταση ήταν λίγο δύσκολη, όπως λέει ο Αναστάσιος Καρκατζάλος από τον αγροτικό συνεταιρισμό Νέστου. «Στην αρχή έκανε κρύο και άργησαν να βγουν τα σπαράγγια. Μετά μια εβδομάδα ήλιος και ζέστη, μετά πάλι σύννεφα, κρύο, βροχή» συμπληρώνει.
Spargel aus Griechenland (Niall Macaulay)
Οι Έλληνες γνωρίζουν καλά πως οι Γερμανοί προτιμούν τα δικά τους σπαράγγια, ωστόσο επειδή η ζήτηση συνεχίζει να είναι μεγάλη, οι ελληνικές εξαγωγές πηγαίνουν καλά, εφόσον βέβαια το επιτρέπει ο καιρός. 
Για τους Έλληνες παραγωγούς η καλλιέργεια σπαραγγιών είναι μια προσοδοφόρα αλλά και ριψοκίνδυνη καλλιέργεια. Πάνω από 20 χρόνια ο αγροτικός συνεταιρισμός Νέστου ειδικεύεται στην καλλιέργεια σπαραγγιών και από τις πρακτικές του μπορούν να μάθουν και οι χώρες που εισάγουν, όπως λέει ο Κώστας Μαραγκόζης από τον συνεταιρισμό: «Τα σπαράγγια δεν μπορεί κανείς να τα βάλει στο ψυγείο. Θα πρέπει να μεταφερθούν γρήγορα. Οι ιδέες που αφορούν στη συντήρηση των προϊόντων με σακούλες από νάιλον ή τη μεταφορά τους με βελτιωμένες τεχνολογικές μεθόδους προέρχονται από εμάς».
Ανάμεσα στα 5 και 8 ευρώ το κιλό ζητούν οι Έλληνες παραγωγοί για ένα κιλό σπαράγγια ανάλογα με την εποχή, την ποιότητα και την ζήτηση. Το γεγονός ότι στην αρχή της σεζόν στη Γερμανία τα λευκά γερμανικά σπαράγγια πωλούνται προς 15 ευρώ το κιλό και τα ελληνικά που είναι καλύτερα όπως πιστεύει ο Κώστας Μαραγκόζης, πωλούνται για έως και 21 ευρώ το κιλό, κάνει τους Έλληνες παραγωγούς να χάνουν πραγματικά τη μιλιά τους.
Πανάκριβα τα σπαράγγια από την Ελλάδα στη γερμανική αγορά
Στην ελληνική αγορά τα πράσινα σπαράγγια πωλούνται έναντι 2,5 ευρώ το κιλό και σύμφωνα με το γερμανικό Ομοσπονδιακό Κέντρο Διατροφής είναι και πιο υγιεινά αφού καλύπτουν το 80% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη C και Ε.
Γιατί στη Γερμανία λένε «λευκό χρυσό» τα ελληνικά σπαράγγια
Πηγή: iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: