Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

Bάφτισε τα Σκόπια «Gorna Makedonija» o Τσίπρας! - Σφοδρή αντίδραση της ΝΔ [Video]

Tη «γραμμή» της κυβέρνησης στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια για την ονομασία αποφάσισε δώσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Απαντώντας σε δημοσιογράφο από τα Σκόπια ο πρωθυπουργός σχολίασε πως της εύχεται σε επόμενη συνέντευξη να δηλώσει πως είναι από την «Gorna Macedonia».
Ειδικότερα, μία δημοσιογράφος παίρνοντας τον λόγο ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα για τις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια για το...

ονοματολογικό.
Η δημοσιογράφος είπε ότι εκπροσωπεί το «Ειδησεογραφικό πρακτορείο της Μακεδονίας». Εκεί ο Αλέξης Τσίπρας ευχήθηκε στη δημοσιογράφο σε λίγους μήνες αν εκπροσωπεί την «Gorna Macedonia», δηλαδή την Άνω Μακεδονία.
Πάντως, στην συνέχεια ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως ο ίδιος δεν προτείνει την ονομασία αυτή, και πως τελικά το όποιο όνομα θα αποφασιστεί στις διαπραγματεύσεις των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.
Στην ερώτηση της Σκοπιανής δημοσιογράφου, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Χρησιμοποιούν το όνομα «Μακεδονία» εδώ και τουλάχιστον 25 χρόνια, για να μην πω από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Δεν προτείνω το Γκόρνα Ματσεντόνια, απλά το αναφέρω», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Ο κ. Κοτζιάς βρίσκεται σήμερα στα Σκόπια προκειμένου να διερευνήσει τις προοπτικές. Έχουμε, όμως, δύο προϋποθέσεις: Μία σύνθετη ονομασία διότι δεν μπορεί η φίλη γείτονα χώρα του Βορρά να έχει το όνομα μίας γεωγραφικής περιοχής στη χώρα μας που έχει πολύ μεγάλη ιστορία. Η ονομασία της ΠΓΔΜ θα πρέπει να αφορά τους πάντες και όχι μόνο τις δύο χώρες. Δεν μπορεί να υπάρχει άλλη ονομασία στις μεταξύ μας σχέσεις και άλλη στο διεθνές περιβάλλον. Είμαι αποφασισμένος να προχωρήσω εάν μπορούμε να διασφαλίσουμε το εθνικό συμφέρον», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
«Για μας είναι μία ιστορική πρωτοβουλία αλλά δεν είναι υπαρξιακή υπόθεση. Μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς τη λύση. Αυτό δεν ισχύσει για την άλλη πλευρά, αν και δεν ασκούμε πιέσεις εξαιτίας αυτού, απλά πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε, εμάς δεν μας πιέζει κανείς. Αντιμετωπίζουμε το θέμα ως διμερές. Απλά οφείλω να το πω. Θεωρώ ότι οι παρεμβάσεις τρίτων χωρών (σσ. στο θέμα της ΠΓΔΜ) δεν έχουν θετικό αντίκτυπο. Εμείς είμαστε σήμερα στα Σκόπια γιατί θέλουμε τη λύση. Όχι γιατί μας πιέζει κανείς. Ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.
Νωρίτερα, στην αρχική του τοποθέτηση, ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει: «Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται στα Σκόπια σε μία υψηλού συμβολισμού επίσκεψη. Οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη. Η θέση μας είναι σταθερή, ότι έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα είναι δυνατή μόνο εφόσον θα πληρούνται όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις. Αναζητούμε με την ΠΓΔΜ έναν έντιμο συμβιβασμό που θα είναι επωφελής όχι μόνο για τις δύο χώρες αλλά και την Ευρώπη συνολικά. Οι θέσεις μας είναι γνωστές εδώ και πάνω από μία 10ετία».

Ν.Δ.: Να σοβαρευτεί ο Τσίπρας και να συνειδητοποιήσει τις εθνικές ευθύνες του

Οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα για την ονομασία των Σκοπίων έφεραν τη σφοδρή αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας.
Η Νέα Δημοκρατία και εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Με τη σημερινή ασόβαρη απάντηση που έδωσε ο κ. Τσίπρας σε Σκοπιανή δημοσιογράφο, ευχόμενος την επόμενη φορά που θα συναντηθούν να εκπροσωπεί την Γκόρνα Μακεδονία, επιβεβαιώνεται δυστυχώς πόσο ανεύθυνα και επιπόλαια χειρίζεται ο ίδιος και η Κυβέρνησή του τα εθνικά μας θέματα.
Καλούμε τον Πρωθυπουργό, επιτέλους, να σοβαρευτεί και να συνειδητοποιήσει τις εθνικές ευθύνες του. 
Για τη Νέα Δημοκρατία δεν νοείται καμία συζήτηση για το όνομα της γείτονος, χωρίς την προηγούμενη αλλαγή του Συντάγματός της και την απάλειψη κάθε εκδήλωσης αλυτρωτισμού εκ μέρους της».

Δεν υπάρχουν σχόλια: