Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Η πύρρειος νίκη της Ανγκελα Μέρκελ και τα αγκάθια στο δρόμο για το σχηματισμό κυβέρνησης

Η Ανγκελα Μέρκελ μετά το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών /Φωτογραφία: Getty Σοκ έχουν προκαλέσει τα εκλογικά αποτελέσματα στη Γερμανία με την άνοδο της ακροδεξιάς, η οποία μπαίνει στη Βουλή για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας. Την ίδια ώρα βαριές απώλειες καταγράφει το κόμμα της Μέρκελ, το οποίο τερμάτισε πρώτο, ενώ ιστορική ήττα κατέγραψαν οι σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς, οι οποίοι ήρθαν δεύτεροι...

Τα αποτελέσματα προκαλούν προβληματισμό (πέραν του ακροδιξιού σοκ, καθώς το AfD μπαίνει στη Βουλή, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στη μεταπολεμική Γερμανία), πολύ περισσότερο μάλιστα από τη στιγμή που ο Μάρτιν Σουλτς έκλεισε την πόρτα στο μεγάλο συνασπισμό. Μόνο δυνατό σενάριο για το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία, πλέον, ο συνασπισμός υπό την Μέρκελ με τη συμμετοχή τόσο των Φιλελευθέρων, όσο και των Πρασίνων, ο λεγόμενος συνασπισμός «Τζαμάικα» (λόγω των χρωμάτων που αντιστοιχούν στα τρία κόμματα μαύρο, κίτρινο και πράσινο και παραπέμπουν χρωματικά στη σημαία της Τζαμάικα). 
Ηδη, Πράσινοι και τους Φιλελεύθεροι  απάντησαν θετικά στην έναρξη της σχετικής συζήτησης. Ωστόσο, η διαδικασία αναμένεται να είναι μακρά και οι ζυμώσεις μέχρι το σχηματισμό κυβέρνησης χρονοβόρες. 
Η Ανγκελα Μέρκελ μιλώντας στο «Γύρo των ελεφάντων», το καθιερωμένο τηλεοπτικό πάνελ με τη συμμετοχή όλων των αρχηγών κομμάτων, τη βραδιά την εκλογών, σημείωσε ότι έχει λάβει υπόψη της την απόφαση των Σοσιαλδημοκρατών να μην συμμετάσχουν σε έναν μεγάλο συνασπισμό, όμως πρόσθεσε ότι θα το ξανασυζητήσουν αύριο.
Όταν ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας, η Ανγκελα Μέρκελ απάντησε ότι έχει την πρόθεση να σχηματίσει μία σταθερή κυβέρνηση για τη Γερμανία.
Εμφανίστηκε δε, αισιόδοξη ότι θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση και μάλιστα πριν τα Χριστούγεννα. «Γενικά είμαι πάντα αισιόδοξη» είπε η ίδια, και συμπλήρωσε: «Η δύναμη κρύβεται στην ηρεμία». 
Από την πλευρά του ο αρχηγός των Φιλελευθέρων Δημοκρατών Κρίστιαν Λίντερ δήλωσε ανοικτός σε συνομιλίες με τους συντηρητικούς της Ανγκελα Μέρκελ. «Αλλά χρειαζόμαστε αλλαγή πορείας», προειδοποίησε. «Η νέα μας ευκαιρία συνοδεύεται από μια μεγάλη ευθύνη – την οποία είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε», τόνισε. 
Ο δε επικεφαλής του κόμματος των Πρασίνων Τζεμ Εζντεμίρ, δήλωσε ότι  «είναι αυτονόητο ότι θα αποδεχθούμε την πρόσκληση για διαβουλεύσεις». «Το θέμα είναι να αναλάβουμε ευθύνες για τη χώρα μας», είπε βάζοντας, ωστόσο, όρους: «Θέλουμε να κυβερνήσουμε για να φέρουμε αλλαγές. Αλλά χωρίς μέτρα για την προστασία του κλίματος δεν μπορώ να υπογράψω καμιά συμφωνία για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού» τόνισε. Και ανέφερε ως πρόσθετες προϋποθέσεις μια ισχυρή φωνή για τη δικαιοσύνη και μάχη κατά του ρατσισμού.
«Δεν θα είμαστε εύκολοι εταίροι», πρόσθεσε η συνυποψήφιά του, Κάτριν Γκέρινγκ Έκαρντ. Και αναφερόμενη στις πιθανές διαπραγματεύσεις προειδοποίησε: «θα είναι δύσκολες οι συνομιλίες».
Τα αγκάθια
Τις δυσκολίες του εγχειρήματος επεσήμανε και ένα από τα κορυφαία στελέχη των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, του αδελφού κόμματος της Μέρκελ, που εγείρουν τις περισσότερες ενστάσεις σε μια τέτοια προοπτική, ο Γιόαχιμ Χέρμαν. «Δεν θα είναι εύκολο», επεσήμανε.
Σημειωτέον ότι αν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ CDU, FDP και Πρασίνων δεν οδηγήσουν στο σχηματισμό τρικομματικής κυβέρνησης συνασπισμού τότε λογικά θα πρέπει να προκηρυχθούν νέες εκλογές, κάτι το οποίο θα είναι πρωτόγνωρο στην Γερμανία και αποκλείεται  μέχρι τώρα από όλους.
Οι ψηφοφόροι δεν εγκρίνουν το σχηματισμό συνασπισμού Τζαμάικα
Εντωμεταξύ, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση του ARD, οι περισσότεροι Γερμανοί ψηφοφόροι δεν φαίνεται να εγκρίνουν τον συνασπισμό «Τζαμάικα».
Το 31% των ψηφοφόρων του CDU/CSU συμφωνεί με έναν τέτοιο κυβερνητικό συνασπισμό, ενώ θετική άποψη έχει το 42% των ψηφοφόρων του FDP και το 38% των ψηφοφόρων των Πράσινων.
Ωστόσο στο σύνολο του εκλογικού σώματος, μόλις το 23% εγκρίνει έναν κυβερνητικό συνασπισμό «Τζαμάικα».
Πηγή: iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: