Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

Στους δρόμους οι Κούρδοι, πανηγυρίζουν για το δημοψήφισμα: Η καλύτερη μέρα της ζωής μας [εικόνες & βίντεο]

Πανηγυρίζουν οι Κούρδοι (Φωτογραφία: AP/ Bram Janssen)Με σημαίες στα χέρια, ρίχνοντας πυροτεχνήματα και τραγουδώντας, Κούρδοι βγήκαν στους δρόμους, πανηγυρίζοντας για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.

Οι περισσότεροι από αυτούς, χαρακτήριζαν τη Δευτέρα ως την καλύτερη ημέρα της ζωής τους. Στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν- που είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από Ιράν, Ιράκ, Τουρκία και Συρία- μετείχε το 78% των εκλογέων. 
Τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν εντός 72 ωρών...

«Σήμερα επιτέλους γίναμε έθνος», είπε ο Κάνο Ντάρβες στην Telegraph, επιδεικνύοντας το μελάνι στο δάχτυλό του, από τη συμμετοχή του στο δημοψήφισμα. «Μαχόμασταν για πάνω από 100 χρόνια για αυτή τη στιγμή», συμπλήρωσε ο 77χρονος.
Για αρκετούς από τους συνομηλίκους του, το ιστορικό δημοψήφισμα προκάλεσε έντονη συγκίνηση και προσήλθαν στη διαδικασία με κάθε επισημότητα, δίχως να συγκρατούν τα δάκρυά τους. Γυναίκες φορούσαν τα καλά τους και άνδρες τις παραδοσιακές κουρδικές ενδυμασίες.
«Αυτό είναι καλύτερο και από τις μουσουλμανικές γιορτές. Είναι η καλύτερη ημέρα της ζωής μου», δήλωσε ο Αμπντούλ Καρίμ Κακάρας στον Guardian, ένας 62χρονος. «Είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Θέλουμε να δούμε τη σημαία μας στα Ηνωμένη Εθνη», είπε από την πλευρά του ο Χασίμπα Αμπντουλάχ.
Το Ιράκ έχει χαρακτηρίσει αντισυνταγματικό το δημοψήφισμα, ενώ η Τουρκία- με την ανησυχία ότι μπορεί να ξυπνήσει ανάλογες επιθυμίες της δικής της κουρδικής μειονότητας- απείλησε ότι το Κουρδιστά θα πληρώσει το τίμημα αν επικρατήσει το «ναι».
Αν και το αποτέλεσμα δεν είναι δεσμευτικό, η κυβέρνηση του Ιράκ ανησυχεί ότι μπορεί να προκαλέσει διάσπαση στην περιοχή.
Φωτογραφίες: AP
Πηγή: iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: