Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

«Αυγή» αγωνίας

Αποτέλεσμα εικόνας για «Αυγή»

Η εφημερίδα πρέπει πάση θυσία να επιβιώσει

Οι εξελίξεις στην εφημερίδα «Αυγή» είναι πολύ δυσάρεστες και καθιστούν επίφοβο το μέλλον της. 
Σε πολύ μεγάλο βαθμό οφείλονται στην αδιαφορία της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ για την ιστορική εφημερίδα τής (πάλαι ποτέ) ανανεωτικής αριστεράς. 
Όπως σε πολλά πράγματα, έτσι και με τα μέσα ενημέρωσης, το κυβερνών κόμμα είναι εμφανές πως δεν γνωρίζει τι ακριβώς θέλει να κάνει. Και στον χώρο των media, ο ΣΥΡΙΖΑ...
από τότε που άρχισε να αυξάνει τις δυνάμεις του, εγκατέλειψε θέσεις και αρχές πολλών ετών. Με αποτέλεσμα να προσεγγίζει αλλά και να τον προσεγγίζουν αμφιλεγόμενοι επιχειρηματίες, όπως και ο κατιμάς της δημοσιογραφίας. 
Μια γρήγορη περιήγηση στο διαδίκτυο αρκεί για να αντιληφθεί κανένας ποια είναι τα σάιτ που υποστηρίζουν σθεναρώς την κυβέρνηση.
Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι η εφημερίδα «Αυγή». 
Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια η εφημερίδα ως κεντρική γραμμή ήταν αναγκασμένη να ακολουθεί τον κατήφορο του ΣΥΡΙΖΑ. Να υπερασπίζεται επιλογές που άλλες εποχές θα ήταν αδιανόητες. Να συνεργάζεται με πρόσωπα που κάποτε δεν θα πέρναγαν ούτε έξω από τα γραφεία της. Βασικοί αρθρογράφοι της να κάνουν το άσπρο μαύρο, λες και απευθύνονται σε κοινό που τρώει μόνο σανό.
Παρότι αρκετοί συνάδελφοι προσπάθησαν να κρατήσουν την αξιοπρέπειά τους, η κεντρική κατεύθυνση έχω την αίσθηση ότι προσέβαλε ένα μεγάλο τμήμα των δυνητικών αναγνωστών της. Γι’ αυτό, εκτός από φύλλα, έχασε και σε κύρος. Αυτό, δηλαδή, που διαχρονικά είχε η συγκεκριμένη εφημερίδα, ανεξάρτητα από κομματικές προτιμήσεις. Ήταν, άλλωστε, η εφημερίδα που δίδασκε ήθος και τηρούσε όσο ελάχιστά ΜΜΕ τη δεοντολογία. Που συνδύαζε την πολιτική με τον πολιτισμό. 
Μυθικά είναι τα πρόσωπα που έχουν περάσει από τη διεύθυνσή της και από τις σελίδες της. Με κορυφαία, φυσικά, τον Λεωνίδα Κύρκο, τον Μανόλη Αναγνωστάκη, τον Τάσο Λειβαδίτη, τον Μανώλη Γλέζο, τον Τίτο Πατρίκιο, τον Κώστα Βάρναλη, τον Γρηγόρη Γιάνναρο, τον Σοφιανό Χρυσοστομίδη, την Έλλη Αλεξίου, τον Άρη Αλεξάνδρου κ.ά.

Η εφημερίδα πρέπει πάση θυσία να επιβιώσει. 
Ξέρω ότι τα τελευταία χρόνια έχει εξοργίσει χιλιάδες παλιούς αναγνώστες της. Δεν παύει όμως, ακόμα και στις χειρότερες στιγμές της, να αποτελεί μια ξεχωριστή εφημερίδα που κουβαλάει μια μοναδική ιστορικότητα. 
Ο κ. Τσίπρας, με την ιδιότητα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και όχι του πρωθυπουργού, οφείλει να γνωρίζει ότι θα είναι μεγάλη κηλίδα για τον ίδιο να αφήσει να πεθάνει η «Αυγή» στα χέρια του. 

Πηγή: http://www.parapolitika.gr/index.php/article/avgi-agonias

Δεν υπάρχουν σχόλια: