Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Μνημόνιο και «καθαρά χέρια»

photo: Nick Paleologos / SOOC

Η νέα κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αρχίσει αμέσως να εφαρμόζει όσα προβλέπει το Μνημόνιο που υπέγραψε πριν από τις εκλογές, καθώς από την εφαρμογή αυτή εξαρτάται η χρηματοδότηση  της χώρας. Για να αντισταθμίσει τον βαρύ κοινωνικό αντίκτυπο των επερχόμενων μέτρων εμφανίζεται αποφασισμένη να προωθήσει μια επιχείρηση «καθαρά χέρια» στο πεδίο της διαφθοράς και της διαπλοκής...


Καθώς ο χρόνος για την πρώτη αξιολόγηση πλησιάζει και μπορεί να δοθεί μόνο μικρή παράταση, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλτερ Ντομπρόβσκις, τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας επείγονται να εφαρμόσουν τα συμπεφωνημένα, εξ ου και η πληθώρα των «διαρροών»,  που γίνονται  αυτές τις μέρες, κυρίως για τις αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές και τις μειώσεις στις συντάξεις.
Στην κυβέρνηση φέρονται αποφασισμένοι να ακολουθήσουν το δόγμα «όλα τα δυσάρεστα να γίνουν γρήγορα», ώστε να υπάρχει χρόνος στη συνέχεια να «απορροφηθεί» το όποιο πολιτικό κόστος.  Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η δήλωση του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου ότι στο Ασφαλιστικό «μέσα σε ένα μήνα πρέπει να γίνουν όσα δεν έγιναν σε 40 χρόνια», προϊδεάζοντας για την σκληρότητα των επερχόμενων ρυθμίσεων, τόσο  στις μειώσεις των συντάξεων όσο και στην αλλαγή των προϋποθέσεων απονομής τους.
Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι τα επερχόμενα νέα μέτρα, μαζί με ήδη θεσπισμένα(για παράδειγμα σύντομα θα αποσταλούν τα εκκαθαριστικά για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, που είχαν σκόπιμα καθυστερήσει, για να μην πέσουν μέσα στις εκλογές), θα επιφέρουν βαρύ πλήγμα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Η αναζήτηση «ισοδυνάμων» είναι δύσκολη άσκηση. Και είναι χαρακτηριστικό ότι φαίνεται να ακυρώνονται ακόμη και  υποσχέσεις που δόθηκαν πρόσφατα για μη επιβολή του ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία και στα φροντιστήρια. Οι συναρμόδιοι υπουργοίΤρύφων Αλεξιάδης (αναπληρωτής Οικονομικών) και Νίκος Φίλης (Παιδείας) απέφυγαν επιμελώς την Τρίτη να δεσμευθούν.
Για να αντισταθμίσει το πολιτικό κόστος από τα μέτρα αυτά, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να «χτυπήσει» σε ένα προσφιλές γι’ αυτήν πεδίο, αυτό τη διαφθοράς και της διαπλοκής. Με στόχο να πείσει ότι ναι μεν δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά από τις προηγούμενες κυβερνήσεις στα οικονομικά, αλλά είναι αποφασισμένη να δώσει δείγματα γραφής στην καταπολέμηση της διαφθοράς. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος συνέγραψε ένα σχεδόν πανηγυρικό τουίτ αμέσως μετά την σύλληψη του επιχειρηματία Θ. Λιακουνάκου για υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων. Πεδίο προς  αξιοποίηση στον τομέα αυτόν εξακολουθούν να παραμένουν οι διάφορεςλίστες (Λαγκάρντ ή Φαλτσιανί κά), από τις οποίες προσδοκούν αύξηση των φορολογικών εσόδων.
Τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση Τσίπρα θα ξεδιπλώσει υποχρεωτικά την «επιχείρηση τρίτο Μνημόνιο», ευελπιστώντας ότι θα μετριάσει το κόστος της  με την «επιχείρηση κάθαρση».
Ταυτόχρονα, θα αποφύγει να ανοίξει «άσκοπα μέτωπα», όπως φάνηκε από την συνάντηση του υπουργού  Παιδείας με τον Αρχιεπίσκοπο: το θέμα των Θρησκευτικών  έκλεισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: