Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Η βόμβα Τσακαλώτου για κούρεμα καταθέσεων «γκρέμισε» τις τραπεζικές μετοχές!


Οι φημολογίες ότι ο λογαριασμός της ανακεφαλαιοποίησης θα είναι υψηλός, σε συνδυασμό με τη δήλωση – βόμβα – του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου για τον κίνδυνο κουρέματος των καταθέσεων, 

τίναξαν το θερμόμετρο της αβεβαιότητας και οδήγησαν τις τραπεζικές μετοχές σε... ελεύθερη πτώση.


Ο παράγοντας αβεβαιότητα για τις εξελίξεις σε σχέση με την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών παρέσυρε το Χρηματιστήριο που έκλεισε με απώλειες 3,03% στις 655 μονάδες. Πρωταγωνιστής της πτώσης ήταν οι τραπεζικές μετοχές όπου ο σχετικός δείκτης έκανε βουτιά κατά 15,14%.
Είναι ενδεικτικό ότι η πτώση στο ΧΑ συντελέστηκε με αξία συναλλαγών μόλις 18,6 εκατ. ευρώ. Αν λάβουμε υπόψη ότι 1,5 εκατ. ευρώ αφορούσε μετοχές της Ευρωπαϊκής Πίστης, το ΧΑ έπεσε κατά 3,03% με έναν τζίρο 17 εκατ.
Να σημειωθεί πως κάθε πτώση των τραπεζικών μετοχών επιβαρύνει το Δημόσιο που είναι και ο μεγαλύτερος μέτοχος τους. Το χαρτοφυλάκιο του ΤΧΣ ήταν αξίας περίπου 17,5 δισ. ευρώ και σήμερα η αξία του έχει συρρικνωθεί κάτω των 3,5 δισ. Ταυτόχρονα έχουν δρομολογηθεί και κινήσεις από τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες της ανακεφαλαιοποίησης, που δεν είναι γνωστές στους επενδυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: