Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Το ΔΝΤ παραδέχεται την αποτυχία του: Επρεπε το ελληνικό ζήτημα να λυθεί νωρίτερα

Το ΔΝΤ παραδέχεται την αποτυχία του: Επρεπε το ελληνικό ζήτημα να λυθεί νωρίτεραΣε παραδοχή λαθών στο ελληνικό πρόγραμμα από το 2010 μέχρι σήμερα, προχώρησε μέσω έκθεσης του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τονίζοντας πως θα πρέπει να αποφεύγονται στο μέλλον.

Οπως ανέφερε ο Μιχάλης Ιγνατίου... στο Mega, η έκθεση υπογραμμίζει «την ανάγκη να αποφεύγονται αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην αναδιάρθρωση του χρέους, να δίνεται μεγαλύτερη προσοχή στην οικονομική προσαρμογή, να επιδεικνύεται μεγαλύτερη φειδώ στις δημοσιονομικές και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, καθώς και την ανάγκη εξορθολογισμού της διαδικασίας συνεργασίας με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα».
Το ζήτημα σχολιάζεται στην έκθεση του Ταμείου, που συντάχθηκε από την Ανεξάρτητη Υπηρεσία Αξιολόγησης (Independent Evaluation Office -IEO), και σημειώνονται τα συμπεράσματα του προσωπικού, που ασχολήθηκε με τα προγράμματα στήριξης χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Η αλλαγή στάσης της Κριστίν Λαγκάρντ και του Ευρωπαϊκού Τμήματος σχετικά με το ελληνικό χρέος και τις υποχρεώσεις των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, όπως πιστεύουν στην Ουάσινγκτον, αποδεικνύουν πως τους έγινε μάθημα η ελληνική κρίση για το μέλλον.
Στη δεύτερη έκθεση (IMF Annual Report 2015), που είναι απολογιστική για τα πεπραγμένα του 2015, τονίζεται πως στις 30 Ιουνίου και στις 13 Ιουλίου του 2015, η Ελλάδα δεν πλήρωσε δύο δανειακές δόσεις συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ προς το Ταμείο. Εξαιτίας αυτού, λοιπόν, έχασε προσωρινά το δικαίωμα να λάβει περαιτέρω χρηματοδότηση από το ΔΝΤ.
Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι το 2016 θα είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης του, ενώ διευκρινίζει ότι τη νέα χρονιά πρέπει να αποπληρώσει 7,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ.
Οσον αφορά τις διαπραγματεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι σήμερα, η έκθεση αναφέρει πως τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος ήταν η φορολογική διοίκηση, η διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και η ρύθμιση και η εποπτεία του τραπεζικού συστήματος.
«Το ΔΝΤ παραμένει δεσμευμένο στο να βοηθήσει την Ελλάδα σε αυτή την περίοδο της οικονομικής αναταραχής», υπογραμμίζεται.
Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: