Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Διεκόπη το Eurogroup - Δεν υπάρχει συμφωνία - Θα συνεδριάσει ξανά στις 12:00 - Όλο το θρίλερ, λεπτό προς λεπτό!

Διεκόπη το Eurogroup -Δεν υπάρχει συμφωνία -Θα συνεδριάσει ξανά στις 12:00Η Σύνοδος των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης διεκόπη μετά από 9 ώρες συνεδρίασης

Ντάισελμπλουμ: Δεν ολοκληρώσαμε ακόμα τις συζητήσεις με την Ελλάδα

«Παραμένουν μεγάλα τα προβλήματα, δεν έχουμε ακόμα λύση», πρόσθεσε
Μοσκοβισί: Πάντα υπάρχει ελπίδα

Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ: «Ποιος ξέρει αν θα έχουμε λύση»

Το Eurogroup έθεσε θέμα αξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης και ζήτησε και άλλα μέτρα

Κρίσιμες ώρες για την Ελλάδα, όλα θα κριθούν στη Σύνοδο Κορυφής (17:00 ώρα Ελλάδος)...

Και ενώ οι τελευταίες πληροφορίες ήθελαν τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να συντάσσουν τις ανακοινώσεις του Eurogroup οι οποίες θα ήταν έτοιμες αργά τα ξημερώματα, στη μία τη νύχτα ώρα Ελλάδος έγινε γνωστό ότι η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης διεκόπη και θα συνεχιστεί στις 12 το μεσημέρι. 
«Είχαμε μια βαθιά συζήτηση για την Ελλάδα,  για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Συζητήσαμε και μελετήσαμε τα οικονομικά ζητήματα δεν ολοκληρώσαμε τη συζήτηση θα συνεχίζουμε ξανά τη συζήτηση την Κυριακή στις 11 (σ.σ. 12 ώρα Ελλάδος).», ήταν η σύντομη δήλωση που έκανε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εξερχόμενος του κτιρίου όπου έγινε η συνεδρίαση. Μάλιστα ανέφερε πως τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, αλλά η δουλειά συνεχίζεται.
Ετσι λοιπόν το πρόγραμμα των συνεδιάσεων της Κυριακής διαμορφώνεται ως εξής: 
  • Eurogroup στις 12 το μεσημέρι 
  • Σύνοδος Κορυφής την ηγετών της Ευρωζώνης στις 5 το απόγευμα 
  • Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις στις 7 το απόγευμα
02:10 O δημοσιογράφος των Financial Τimes Ντούνκαν Ρόμπινσον αναφέρει ότι το Εurogroup απέχει από μια συμφωνία. 
«Παρά τη γενικότερη αισιοδοξία, οι αξιωματούχοι και των δύο στρατοπέδων είναι απογοητευμένοι. ''Οχι και πολύ κοντά σε συμφωνία'' είναι η σύνοψη του σημερινού Eurogroup», ανέφερε η Ρόμπινσον. 
02:09 «Δεν ήταν όλοι τους τόσο αισιόδοξοι. Ενας αξιωματούχος της ΕΕ χαρακτήρισε τη συνάντηση ''βαθιά απογοητευτική''», σημειώνουν στο άρθρο τους οι FTγια το τελευταίο Eurogroup. 
Τι δήλωσαν οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης εξερχόμενοι
01:51 Ο ΥΠΟΙΚ Ισπανίας, Λουίς Ντε Γκίντος τόνισε κατά την αποχώρησή του ότι θα υπάρξει προσπάθεια μέχρι τέλους για να βρεθεί λύση. «Θα μπορούσαν να είναι καλύτερα τα πράγματα αλλά θα μπορούσαν να είναι και χειρότερα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
01:40 Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ Μισέλ Σαπέν ερωτήθη κατά την έξοδό του αν είναι αισιόδοξος και απάντησε... «Πάντα!» 
01:32 Ο Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ Μάικλ Νούναν αποχώρησε χωρίς δηλώσεις 
01:31 Ο Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ αποχώρησε χωρίς δηλώσεις. Μπήκε κατευθείαν στο αυτοκίνητό του. 
01:31 Αποχώρησε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος χωρίς να κάνει δηλώσεις.
01:28 Φινλανδός ΥΠΟΙΚ είπε ότι «θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες αύριο» και πρόσθεσε ότι «κάναμε καλή πρόοδο».  
01:25 Από την πλευρά του ο Γάλλος επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε εξερχόμενος ότι «πάντα έχω την ελπίδα μέσα μου ότι θα βρούμε λύση αύριο».
01:20 Ο Μαλτέζος ΥΠΟΙΚ προβλέπει ότι η αυριανή ημέρα θα είναι μακρά... 
01:01 Πρώτος το σήμα ότι το Eurogroup  διεκόπη το έδωσε ο Φινλανδός ΥΠΟΙΚ Αλεξάντερ Στουμπ: 

Το θρίλερ με την εμπλοκή από την πλευρά της Φινλανδίας 
Εντωμεταξύ, της τελευταίες ώρες η συνεδρίαση του Eurogroup είχε εξελιχθεί σε θρίλλερ  αφού οι εταίροι ζητούν κι άλλα μέτρα, ενώ η Φινλανδία απειλεί με βέτο και Grexit.
00:52 Ο δημοσιογράφος του SkyNews Εντ Κόνγουεϊ αναφέρει στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, πως το Eurogroup θα απαιτήσει από την Ελλάδα να νομοθετήσει διάφορες μεταρρυθμίσεις οι οποίες αφορούν τις ιδιωτικοποιήσεις και τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Συνολικά απαιτούν έξι νομοσχέδια να ψηφιστούν μέσα στην εβδομάδα.
00:48 Οπως μεταδίδει ο δημοσιογράφος της «La Stampa» Μάρκο Ζάτεριν, θα υπάρξουν δύο ανακοινώσεις. Η μία που θα περιέχει τους Φινλανδούς και μία που δεν θα περιέχει τους Φινλανδούς με την τελευταία λέξη να ανήκει στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής. Επικαλείται μάλιστα πηγή του Eurogroup που φορά γραβάτα, οπότε ο Guardian κάνει και χιούμορ σημειώνοντας πως δεν είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος
00:37 Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός από τη Φινλανδία αντιρρήσεις για μια συμφωνία εκφράζουν επίσης η Σλοβακία και η Μάλτα.
23:51  Πιέσεις Ρέντσι σε Μέρκελ
Οπως γράφει στο Twitter συντάκτης της εφημερίδας Guardian ο Ιταλός πρωθυπουργός σκοπεύει να ασκήσει πίεση στη Γερμανία στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ρέντσι θα πει στην Αγκελα Μέρκελ ότι πρέπει να σταματήσουμε να ταπεινώνουμε την Ελλάδα και ότι πρέπει να βρεθεί μια συμφωνία για το καλό της Ε.Ε.
23:50 Το έγγραφο Σόιμπλε για Grexit σε συνεννόηση με Μέρκελ
Στη δημοσιότητα δόθηκε ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα το έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών το οποίο προβλέπει πενταετές Grexit για τη χώρα μας. Μάλιστα όπως δήλωσε υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, τα σχέδια αυτά του Σόιμπλε είναι σε πλήρη συνεννόηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ.
23:27 Οπως σημειώνει ο Guardian, το κοινό ανακοινωθέν που θα βγει σε λίγο, δεν θα είναι ούτε «ναι» στο Grexit αλλά ούτε και «οχι». Θα είναι μια... αναποφάσιστη ανακοίνωση!
23:10 O Φινλανδός δημοσιογράφος μέσω του προσωπικού λογαριασμού στο twitter αναφέρει «Επιβεβαιωμένο: Η Φινλανδία δεν θα δεχτεί νέο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα»
22:53 Εμπλοκή με τον Φιλνλανδό ΥΠΟΙΚ -Του ζητούν να αποχωρήσει από το Eurogroup, αλλιώς πέφτει η κυβέρνησή του!
Η κυβέρνηση της Φινλανδίας σχεδόν έπεσε το πρωί λόγου Ελλάδας. Το κόμμα «Αληθινοί Φινλανδοί» είπαν ότι θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση αν δεχτεί η χώρα καινούριο δάνειο προς την Ελλάδα.
22:53 Ο Πάμπλο Ροντρίγκεζ, ανταποκριτής της «El Mundo» στις Βρυξέλλες, ανέφερε πως η Ευρώπη είχε χωριστεί στα δύο.
Υπέρ της παραμονής της Ελλάδας τάσσονταν Ιταλία, Γαλλία, Κύπρος και Κομισιόν ενώ κατά της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ βρίσκονταν Γερμανία, Φινλανδία, Ολλανδία, Λιθουανία, Σλοβακία, Εσθονία και Σλοβενία.
Βελτίωση προτάσεων ή Grexit
«Υπάρχει ένα εσωτερικό έγγραφο, δεν διανεμήθηκε σήμερα στο Eurogroup. Υπάρχουν δύο επιλογές: βελτίωση των προτάσεων ή προσωρινό Grexit», δήλωσε η πηγή που είδε το χαρτί, ενώ ένας άλλος ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε στο Associated Press πως η ελληνική κυβέρνηση προτείνει «πολύ λίγα, πολύ αργά».
Ειδικότερα, ο αξιωματούχος ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, επισήμανε ότι στις Βρυξέλλες επικρατεί η γενική αίσθηση ότι οι ελληνικές προτάσεις είναι πολύ λίγες και έχουν τεθεί πολύ αργά, επομένως είναι απαραίτητες οι αποδείξεις σχετικά με τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
Reuters: Περαιτέρω μέτρα ζητούν οι «18» από την Αθήνα
Την ίδια ώρα και σύμφωνα με το Reuters, Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών είπαν στους Έλληνες ομολόγους τους το Σάββατο ότι η Αθήνα θα πρέπει να προχωρήσει πέραν της αρχικής δέσμης προτάσεων για μεταρρυθμίσεις, εάν θέλει να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα σχέδιο διάσωσης.
Δύο πηγές είπαν ότι υπήρξε ομοφωνία, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, από τους υπόλοιπους 18 υπουργούς, ότι η αριστερή κυβέρνηση της Αθήνας πρέπει να κάνει περαιτέρω βήματα προκειμένου να τους πείσει για ένα τρίτο πακέτο στήριξης.

Δείτε το θρίλερ, νωρίτερα
22:48 Αξιωματούχος της ΕΕ, όπως μεταφέρει ο δημοσιογράφος του BBC Κρις Μόρις, είπε ότι η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει περισσότερα στην αγορά εργασίς και στην αγορά προϊόντων καθώς και ότι πρέπει να περάσει περισότερους νόμους αυτή την εβδομάδα για να φανεί σοβαρή. 
22:39 Πιθανόν να επαναληφθεί το Eurogroup αύριο. Η Σύνοδος Κορυφής μάλλον θα γίνει αύριο, δεν υπάρχει σαφής ενημέρωση αυτή την ώρα.
22:35 Οπως μεταδίδει ο Ντάνιελ Ολίν επικαλούμενος πηγές της κρατικής τηλεόρασης της Φινλανδίας, η στάση της χώρας είναι σταθερά υπέρ του Grexit. Αναφέρει μάλιστα ότι είναι η χώρα που μπλοκάρει τη συμφωνία
22:27 Η Ευρώπη χωρισμένη στα δύο. Γαλλία, Ιταλία, Κύπρος και Κομισιόν υπέρ της Ελλάδας και εναντίον Γερμανίας, Φινλανδίας, Ολλανδίας, Λιθουανίας, Σλοβακίας, Εσθονίας και Σλοβενίας όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος της «El Mundo» Πάμπλο Ροντρίγκεζ
22:20 Σκληρό πακέτο μεταρρυθμίσεων και άμεση ψήφιση προαπαιτούμενων ζητούν οι εταίροι
22:08 Δεν λείπουν οι πληροφορίες πως το Eurogroup μπορεί να διακοπεί για σήμερα και να συνεχιστεί αύριο το πρωί
21:59 Οπως μεταδίδει Φινλανδός δημοσιογράφος Γιάρνο Χαρτικάινεν, δεν επιβεβαίωνονται από το υπουργείο Οικονομικών της χώρας, ότι η Φινλανδία είναι υπέρ του Grexit χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτονται οι πραγματικές προθέσεις
21:54 Το κλίμα κατά τη διάρκεια του δείπνου των ΥΠΟΙΚ που μετέχουν στο Eurogroup, όπως αναφέρει η ιταλίδα δημοσιογράφος του Sky Τζιοβάνα Πανκέρι. «Ολοι κάθονται σιωπηλοί»
21:51 Ο ανταποκριτής του Guardian Iαν Τρέινορ μεταδίδει ότι οι πιστωτές συντάσσουν τη λίστα με τα επιπέον μέτρα που θα πρέπει να λάβει η Αθήνα
20:50  Ο οικονομικός αναλυτής Τζόναθαν Αλγκάρ τουιτάρει ότι αξιωματούχος της ΕΕ ανέφερε ότι «ένα διάλειμμα της Ελλάδας από το ευρώ είναι νομικά ανέφικτο και ότι μια τέτοια ιδέα δεν μπορεί να ληφθεί σοβαρά».
20:24 Ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal Τσαρλς Φορελ, τουιτάρει λίγο μετά την είδηση ότι ο Σόιμπλε πρότεινε 5ετή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. «Ιδέα: Προσωρινή έξοδος για όλους, σβήσιμο χρέων και ξαναπροσπαθούμε το ενιαίο νόμισμα σε πέντε χρόνια»
20:17  Ο δημοσιογράφος του AFP Ντάνι Κεμπ γράφει στο Twitter ότι πηγή μιλώντας στο AFP ανέφερε ότι το εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ έθετε το θέμα του Grexit αλλά δεν τέθηκε στο Eurogroup. 
 
20:12 Το Reuters μεταδίδει ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ζήτησαν από τον Τσακαλώτο πιο βαθιές μεταρρυθμίσεις για να ανοίξει η συζήτηση για ένα τρίτο πρόγραμμα. 
20:07 Διεκόπη η συνεδρίαση του Eurogroup για να δειπνήσουν οι ΥΠΟΙΠ της Ευρωζώνης
19:56 Ο Γερμανός δημοσιογράφος της «Die Zeit» Μαρκ Σίριτζ αναφέρει πως ο επικεφαλής του κόμματος Σοσιαλοδημοκρατών της Γερμανίας SPD διαψεύδει πως αυτό το έγγραφο του Σόιμπλε αποτελεί επίσημη θέση της κυβέρνησης
19:55 Kυβερνητικές πηγές: Ποτέ δεν τέθηκε από κανέναν θέμα Grexit -Ποτέ δεν τέθηκε από κανέναν θέμα Grexit, ούτε από τον Β. Σόιμπλε στο Eurogroup, τονίζουν κυβερνητικές πηγές, αναφορικά με το σενάριο που θέλει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών να εξετάζει ενδεχόμενο πενταετούς Grexit.

19:37 Το Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδει κατηγορηματικά πως υπάρχει πρόταση για Grexit από τον Σόιμπλε και κάνει λόγο για ένα ανυπόστατο δημοσίευμα.
19:20 Βάσει του γερμανικού δημοσιεύματος ο Σόιμπλε πρότεινε, μεταξύ άλλων, η Ελλάδα να βελτιώσει τις υπάρχουσες προτάσεις της και να μεταβιβάσει περιουσιακά στοιχεία ύψους € 50 δισεκατομμύρια σε ένα ταμείο, το οποίο θα τα πουλήσει και έτσι να απομακρύνει το χρέος.
Η δεύτερη πρόταση είναι η Αθήνα να κάνει ένα «διάλειμμα» από το ευρώ. Συγκεκριμένα, να αφήσει τη νομισματική ένωση για τουλάχιστον πέντε χρόνια και να αναδιαρθρώσει το χρέος της. Σε αυτό το διάστημα θα παραμένει  κράτος μέλος της ΕΕ και θα λαμβάνει περαιτέρω βοήθεια, αναπτυξιακή, ανθρωπιστική και τεχνική.
19:15 Σύμφωνα με την FAZ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απορρίπτει τις προτάσεις που μόλις έγιναν από την ελληνική κυβέρνηση ως ανεπαρκείς
18:52 Ο Γκάβιν Χιούιτ, δημοσιογράφος του BBC ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter πως έπειτα από συνομιλία που είχε με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη, του μετέφερε πως αν τελικά υπάρξει συμφωνία, τότε οι τράπεζες θα ανοίξουν πολύ σύντομα, ίσως και εντός της ερχόμενης εβδομάδας ενώ συμπλήρωσε πως για να απομακρυνθούν τα capital controls θα χρειαστούν κάποιοι μήνες ενώ πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα έρθει η συμφωνία.
18:30 Η Le Monde γράφει: Ηρεμία στις αγορές μετά την ελληνική θύελλα

18:00 Στις Βρυξέλλες θα ταξιδέψει η Φώφη Γεννηματά σε περίπτωση που διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής. Αυτό μετέφερε στον Αλέξη Τσίπρα έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
16:57 O ΥΠΟΙΚ του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμένα λέει ότι είναι αναπόφευκτο οι Ελληνες να χρειάζονται κάποια βοήθεια για την ελάφρυνση του χρέους. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αναβάλουμε αυτή τη συζήτηση», προσέθεσε, ενώ περιέγραψε τις ελληνικές προτάσεις ως ολοκληρωμένες. 
16:24 Βόλφανγκ Σόιμπλε (ΥΠΟΙΚ Γερμανίας): Η κατάσταση παλαιότερα ήταν ελπιδοφόρα, τους τελευταίους μήνες καταστράφηκε. Δεν βλέπω πόσο εύκολα θα φτάσουμε σε συμφωνία.Έχουμε κάνει τα πάντα, οι Έλληνες δεν έχουν κάνει τα πάντα για να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη μας. Θα έχουμε εξαιρετικά δύσκολες διαβουλεύσεις,αντίθετα με τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί. Δεν μπορεί να γίνει κούρεμα χρέους.
16:21 Πιερ Γρκαμέγκνα (ΥΠΟΙΚ Λουξεμβούργου): Πρέπει να ανακαλύψουμε πως η ελληνική Κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει τη συμφωνία και πόσο γρήγορα μπορεί να νομοθετήσει τα νέα μέτρα. Αυτό θα είναι το σημαντικό κομμάτι. Ηρθα με πολύ καλύτερη διάθεση, απ' ότι τρεις μέρες πριν. Πιστεύω ότι η ψήφος στην ελληνική βουλή θα ξαναχτίσει την αυτοπεποίθσή μας. Είναι εμφανές ότι στην Ελλάδα χρειάζεται κούρεμα χρέους αλλά δεν ξέρω πόσο σύντομα θα συμφωνήσουμε σε αυτό.
16:08 Πίτερ Κάζιμιρ (ΥΠΟΙΚ Σλοβακίας): Βλέπω τεράστιο πρόβλημα με την ανάλυση της βιωσιμότητας χρέους. Θα δούμε τι θα φέρουν οι θεσμοί στο τραπέζι. Οι ελληνικές προτάσεις θα ήταν κατάλληλες για την ολοκλήρωση του δεύτερου προγράμματος, αλλά φοβάμαι ότι δεν θα είναι αρκετές για το τρίτο πρόγραμμα.
16:04 Γερούν Ντάισελμπλουμ (επικεφαλής Eurogroup): Θα είναι μία σχετικά δύσκολη συνάντηση. Μπορούμε να εμπιστευτούμε την ελληνική κυβέρνηση; Οτι θα κάνει όσα υπόσχεται; Οτι θα τα εφαρμόσει τις επόμενες εβδομάδες, μήνες χρόνια; Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ακούσει τους υπουργούς και τους Θεσμούς για να καταλάβει ποιες βελτιώσεις πρέπει να κάνει στις προτάσεις της. Η Ελλάδα πρέπει να πάρει μία «πολύ πολύ δυνατή» δέσμευση για να ξαναχτιστεί η εμπιστοσύνη.
15:55 Μισέλ Σαπέν (ΥΠΟΙΚ Γαλλίας): Η ελληνική κυβέρνηση είχε το κουράγιο να πάει στη βουλή και να πάρει μία διαπραγματευτική εντολή που υιοθετήθηκε από μεγάλη πλειοψηφία. Οι Θεσμοί θεωρούν ότι οι ελληνικές προτάσεις είναι καλή βάση για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις και διαπραγματεύσεις. Η εμπιστοσύνη είναι ένα βασικό στοιχείο, αν θέλουμε να έχουμε μία ολοκληρωμένη συμφωνία. Το Eurogroup πρέπει να δείξει, αν υπάρχει εμπιστοσύνη, ότι είναι ικανό να προσφέρει στήριξη. Ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε ότι είναι σημαντικό να ψηφιστούν οι μεταρρυθμίσεις την ερχόμενη εβδομάδα. Αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να ξαναχτιστεί η εμπιστοσύνη. Δεν υπάρχει ταμπού για το χρέος, αλλά δεν θέλουμε ονομαστική μείωση. Είναι μία κόκκινη γραμμή για πολλά μέλη.
15:53 Έντουαρντ Σικλούνα (ΥΠΟΙΚ Μάλτας): Το ελληνικό ζήτημα πρέπει να λυθεί σήμερα. Υπάρχουν κάποιοι που είναι πολύ επιφυλακτικοί. Θα ακούσουμε τις ελληνικές προτάσεις με ανοιχτό μυαλό στο Eurogroup. Η Ελλάδα προτείνει περισσότερες μεταρρυθμίσεις από την τελευταία φορά.
15:49 Μακρόν:Το πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα πρέπει να περιλαμβάνει και μείωση του χρέους. «Είναι απαραίτητο να μειωθεί το βάρος του χρέους έτσι ώστε να μην καταστραφεί η ελληνική οικονομία», δήλωσε ο Μακρόν στη Wlet.
15:46 Πιερ Κάρλο Παντοάν (Ιταλός ΥΠΟΙΚ): Ο σκοπός της σημερινής συνάντησης είναι να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Είμαστε εδώ με ανοιχτό μυαλό. Δεν είμαστε εδώ για να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις, αλλά για να αξιολογήσουμε το αν μπορούν να ξεκινήσουν. Θα είναι πολύωρο το σημερινό Eurogroup.
15:32 Σε πλήρη ετοιμότητα οι εκπρόσωποι Τύπου απ' όλες τις χώρες αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες
15:30 Ο Ισπανός προθυπουργός Μαριάνο Ραχόι σε ομιλία του δήλωσε ότι η νέα συμφωνία με την Ελλάδα θα είναι χειρότερη από αυτή που καταψήφισαν στο δημοψήφισμα. 
15:17 Χάρης Γεωργιάδης (ΥΠΟΙΚ Κύπρου): Οι τελευταίοι μήνες ήταν καταστροφικοί για την Ελλάδα. Σήμερα μπορούμε να δημιουργήσουμε προοπτική. Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ. Είμαστε έτοιμοι βοηθήσουμε και να  στηρίξουμε το αίτημα της Ελλάδας.
15:14: Μάικλ Νούναν (ΥΠΟΙΚ Ιρλανδίας): Υπάρχουν αρκετά ζητήματα για τα οποία χρειάζομαι περισσότερες πληροφορίες. Νομίζω ότι μπορεί να χρειάζονται επιπλέον μέτρα. Περισσότερες μεταρρυθμίσεις. Χαίρομαι για τη συντριπτική πλειοψηφία στο ελληνικό κοινοβούλιο. Κάποιοι λένε ότι οι Ελληνες πρέπει να κινηθούν γρήγορα στην εφαρμογή μέτρων γιατί αν διαβρωθεί η κυβερνητική πλειοψηφία θα υπάρχει ζήτημα στην εφαρμογή. Πρέπει να δούμε τι θα γίνει. Είναι δύσκολο να αποδώσεις όταν μειώνεται η κυβερνητική πλειοψηφία. Για αυτό πρέπει να κινηθούν γρήγορα και να φέρουν τις νομοθετικές αλλαγές που χρειάζονται. Η βιωσιμότητα του προγράμματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αν το πρόγραμμα είναι αρκετό για να προκαλέσει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Θα ήταν καλύτερο αν ό,τι συμβαίνει τώρα, είχε γίνει το Φεβρουάριο. Στο μεσοδιάστημα υπήρξε μεγάλη ζημιά. Το δημοψήφισμα ήταν πολιτική νίκη για την ελληνική κυβέρνηση, αλλά οικονομικά και κοινωνικά ήταν καταστροφικό.
15:07 Ντομπρόβσκις: Υπάρχει πρόοδος, η Ελλάδα έδειξε προθυμία για συμφωνία, υπάρχουν ζητήματα και ανησυχίες, αλλά σήμερα είμαστε εδώ για να συζητήσουμε το αίτημα της Ελλάδας για νέο πρόγραμμα μέσω του ESM
15:03: Ερικ Βίεμπες (αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Ολλανδίας): «Οι Θεσμοί συνιστούν ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν μόνο αν κάποιοι όροι καλυφθούν. Εκτιμούν ότι το ελληνικό πλάνο είναι πιο αδύναμο σε κάποιους τομείς. Συζητάμε μία πρόταση την οποία η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε άγρια πριν από μία εβδομάδα. Αυτή είναι σοβαρή ανησυχία. Η Ελλάδα έκανε ένα βήμα μπροστά, αλλά οι Θεσμοί είναι επικριτικοί για το σχέδιο, λείπουν λεπτομέρειες».
14:58 Σέλινγκ, Αυστριακός ΥΠΟΙΚ: Είναι σίγουρα μία θετική έκπληξη από την Ελλάδα. Ωστόσο απαιτούνται συγκεκριμένες εγγυήσεις από τους Ελληνες για τα όσα θέλουν να εφαρμόσουν. Υπάρχει πρόβλημα αξιοπιστίας ανάμεσα στους εταίρους και την Ελλάδα. Οι υπόλοιπες χώρες τις ευρωζώνης έχουν αμφιβολίες για το πως θα εφαρμόσει η Ελλάδα τις προτάσεις της.
14:51 Τετ α τετ Σαπέν – Τσακαλώτου πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, γράφει η Figaro.
14:40 Λίγο πριν από τις 2.30 το μεσημέρι πέρασε την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου ο πρωθυπουργός.
14:30 Deutsche Welle: Tα βλέμματα στραμμένα στον Schaeuble - Θα κρατήσει σκληρή στάση στο Eurogroup
14:29: Σβεν Σέστερ (ΥΠΟΙΚ Εσθονίας): Αρκετά ερωτήματα παραμένουν άλυτα.
14:18: Κριστίν Λαγκάρντ: «Ελπίζω να υπάρξει μεγάλη πρόοδος στο Eurogroup».
14:05: Μοσκοβισί: Είναι μία σημαντική ημέρα για την ευρωζώνη και την Ευρώπη. Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικές κινήσεις. Η πολύ ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι υπέρ των ελληνικών προτάσεων, τους δίνει πολιτική ισχύ. Οι μεταρρυθμίσεις είναι το κλειδί για το ξεμπλοκάρισμα του προγράμματος. Οι μεταρρυθμίσεις είναι το κλειδί για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Οι ελληνικές προτάσεις είναι βάση για να ανοίξουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα. Οι θεσμοί θεωρούν ότι η ελληνική πρόταση μπορεί να είναι η βάση της διαπραγμάτευσης. Η εφαρμογή είναι το κλειδί.

14:00: Αρχισαν να προσέρχονται τα μέλη του Eurogroup για την κρίσιμη συνεδρίαση. Χωρίς δήλωση μπήκε στο κτίριο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
13:40 Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αναδεικνύεται στον νέο ισχυρό άνδρα της Ευρώπης, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα Die Welt, χάρη στον τρόπο που χειρίζεται την κρίση στην Ελλάδα.
Μέχρι τώρα, σημειώνει η Welt, όταν παρατηρητές εκτός ευρωζώνης αναζητούσαν μια λύση για την κρίση στην Ελλάδα έπαιρναν τηλέφωνο τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, όχι τον Ολάντ.
Αυτό ενδέχεται να αλλάξει, εκτιμά η εφημερίδα. Διότι αιφνιδιαστικά ο Γάλλος πρόεδρος άρχισε να αναμειγνύεται ενεργά στην ελληνική κρίση χρέους. Γάλλοι εμπειρογνώμονες βοήθησαν τους Έλληνες να καταρτίσουν τη νέα πρόταση προς τους θεσμούς, ενώ ο ίδιος ο Ολάντ ήταν ο πρώτος που ζήτησε από την Αθήνα να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα τις διαπραγματεύσεις.
Ο Γάλλος πρόεδρος, τονίζει η Welt, κάνει τα πάντα ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη.
Διότι αυτό είναι σημαντικό και για τον ίδιο αλλά και για την κυβέρνησή του. Η Γαλλία θα μπορούσε να αξιώσει να αποκτήσει έναν νέο ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη και τελικά να βγει από τη σκιά της Γερμανίας, στην περίπτωση που πετύχει ο συμβιβασμός με την Ελλάδα τον οποίο επιθυμεί η γαλλική σοσιαλιστική κυβέρνηση.
Τα τελευταία χρόνια, εξηγεί η Welt, η Γαλλία προσπαθεί να αποκτήσει μεγαλύτερη επιρροή στην Ευρώπη. Τώρα της δίνεται η ευκαιρία να το πετύχει.
Όμως, όπως εξηγεί η γερμανική εφημερίδα, κάτι τέτοιο ενδέχεται να βολεύει και τη Μέρκελ. Εξάλλου στην περίπτωση που ο Ολάντ καταφέρει να μεσολαβήσει επιτυχώς μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, θα αποδείξει τόσο στο εσωτερικό της χώρας τους όσο και στο εξωτερικό ότι δεν είναι ο αδύναμος πολιτικός που τον κατηγορούν, σημειώνει η εφημερίδα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.


13:44: Σοβαρές αμφιβολίες για το αίτημα της Ελλάδας για νέο πρόγραμμα εκφράζουν πηγές της ευρωζώνης, λίγη ώρα πριν ξεκινήσει το Eurogroup.

Μία πηγή ανέφερε στο Reuters πως παρότι ήταν βέβαιος αργά την Παρασκευή ότι θα υπάρξει συμφωνία το Σάββατο, τώρα δηλώνει πως δεν είναι τόσο σίγουρος. «Τα ποσά για τις χρηματοδοτικές ανάγκες τα επόμενα τρία χρόνια μπορεί να είναι πολύ υψηλά και απότομα», είπε η πηγή.
Αλλη πηγή από την ευρωζώνη ανέφερε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο πως εκτιμά ως 60-40 τις πιθανότητες ενάντια στην επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα- που ζήτησε τριετές δάνειο 53,5 δισ. από τον ESM- θα χρειαστεί 82 δισ. ευρώ για να καλύψει τις υποχρεώσεις της. Σημειώνουν ότι η χώρα θα μπορούσε να ελπίζει για 16 δισ. από το ΔΝΤ που οφείλονται μέχρι το Μάρτιο του 2016 όπως και σε περίπου 8 δισ. από την ΕΕ, τα οποία «έχασε» όταν απέτυχε να ολοκληρώσει το προηγούμενο πρόγραμμα.
Ομως, περαιτέρω χρηματοδότηση από το ΔΝΤ εξαρτάται από το αν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα προσφέρουν στην Ελλάδα σημαντική ελάφρυνση χρέους, σημείωσε η πρώτη πηγή, κάτι για το οποίο είναι επιφυλακτική η Γερμανία.
12:49: Απόλυτα ανοιχτό είναι το αποτέλεσμα του σημερινού Eurogroup, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
Ο Φρανκ Πολ Βέμπερ αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσίευμα της Bild, σύμφωνα με το οποίο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θεωρεί ανεπαρκείς τις ελληνικές προτάσεις και είναι αντίθετος σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις. 
«Αυτό το απόγευμα ο υπουργός θα συζητήσει την αξιολόγηση των Θεσμών με τους ομολόγους του στο Eurogroup. Το αποτέλεσμα της συζήτησης είναι απόλυτα ανοιχτό», απάντησε ο Βέμπερ, σύμφωνα με το Reuters.
12:19: Η επέκταση των ελληνικών δανείων είναι πιο πιθανή από ένα κούρεμα δήλωσε ο Αυστριακός Καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι πλέον η απόφαση είναι ζήτημα εμπιστοσύνης και πρόσθεσε ότι υπάρχει δυσπιστία εξαιτίας της αιφνιδιαστικής απόφασης του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε δημοψήφισμα.
12:04: Τη θετική αντίδραση των Θεσμών στις ελληνικές προτάσεις αναφέρει και η FAZ σε δημοσίευμά της. Αν και χαρακτηρίζονται ως βάση για συζήτηση, σημειώνεται ότι πρέπει να γίνουν περαιτέρω βήματα.
«ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ είναι ''συγκρατημένα θετικοί'' σύμφωνα με την αναφορά τους προς το Eurogroup, αλλά θέλουν το οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα διάσωσης να περιέχει ''διαρθρωτικά σημεία αναφοράς, ορόσημα και ποσοτικά κριτήρια'' για το μέλλον. Και οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι αρκετές για να καλύψουν τους πρωταρχικούς στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος, δεδομένης της ''σημαντικής επιδείνωσης των μακροοικονομικών και χρηματοπιστωτικών συνθηκών''», σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα.
11:51: Ανοιχτό ενδεχόμενο να μην γίνει η αυριανή Σύνοδος κορυφής άφησε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε ανάρτησή του στο Twitter.
11:40: Ξεκίνησε η συνεδρίαση του EuroWorking Group, με την ελληνική πρόταση στο επίκεντρο.
11:10: Βιντσένζο Σκαρπέτα: «251 από τους 300 Ελληνες βουλευτές υποστήριξαν το πακέτο διάσωσης, αλλά 17 βουλευτές του συνασπισμού όχι. Η μη πλειοψηφία μπορεί να έχει επιπτώσεις αργότερα για τον Τσίπρα.
10:48: «Υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οι τρεις Θεσμοί από κοινού βλέπουν τις προτάσεις ως βάση διαπραγμάτευσης για ένα πρόγραμμα του ESM», ανέφερε αξιωματούχος της ΕΕ στο Politico.
9:40: Οι Θεσμοί έστειλαν την αξιολόγησή τους για τις ελληνικές προτάσεις στο Eurogroup, όπως ανακοίνωσε μέσω Twitter ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ
Οι αντιδράσεις
Οι ειδικοί της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πέρασαν την Παρασκευή αξιολογώντας την ελληνική πρόταση για τις μεταρρυθμίσεις, που αποτελούν τους όρους για το δάνειο. Πρόσωπο κοντά στη διαδικασία ανέφερε στο Reuters ότι οι αξιωματούχοι της ΕΕ και του ΔΝΤ έχουν δώσει στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης μία αρχική θετική αξιολόγηση για το ελληνικό αίτημα.
Η θετική αξιολόγηση, μαζί με το συμπέρασμα ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περίπου 74 δισ. ευρώ για τις υποχρεώσεις της, θα αποτελέσουν το κλειδί στις συζητήσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, που ξεκινούν σήμερα στις 4 μ.μ. στις Βρυξέλλες.
Σε ό,τι αφορά τις πρώτες αντιδράσεις των χωρών της ευρωζώνης, η Γερμανία έχει εκφράσει την επιφυλακτικότητά της, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών να αποκλείει οποιαδήποτε αναδιάρθρωση χρέους που θα μείωνε την πραγματική του αξία. Η Γαλλία, που έχει αποδειχθεί ο ισχυρότερος σύμμαχος της Ελλάδας στην ευρωζώνη, αντέδρασε διαφορετικά, με τον Φρανσουά Ολάντ να αποκαλεί την πρόταση «σοβαρή και αξιόπιστη». Ο δε Γερούν Ντάισελμπλουμ την περιέγραψε ως «πλήρη» χωρίς όμως να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.
«Η ευρεία υποστήριξη στην Ελλάδα της δίνει περισσότερη αξιοπιστία, αλλά πρέπει να σκεφτούμε προσεκτικά αν οι προτάσεις είναι καλές. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είναι μία πολύ σημαντική απόφαση αυτή που πρέπει να λάβουμε», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Eurogroup μιλώντας σε δημοσιογράφους. Ο Ντάισελμπλουμ, μαζί με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Μάριο Ντράγκι και την Κριστίν Λαγκάρντ συζήτησαν την πρόταση σε τηλεδιάσκεψη την Παρασκευή.
Υπάρχουν όμως κάποιες σκληρές στάσεις που πρέπει να ξεπεραστούν. Κάποιοι, ανάμεσά τους και ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος της Ανγκελα Μέρκελ, υποδέχθηκαν τις προτάσεις με σκεπτικισμό. Ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας αμφισβήτησε το κατά πόσο προχώρησαν αρκετά αυτές οι προτάσεις. Η Λιθουανή πρόεδρος από την άλλη, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, δήλωσε ότι η βάση της πρότασης είναι παλιά οικονομικά δεδομένα και πιθανότατα δεν επαρκεί.
Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: