Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Γερμανικός Τύπος: «Tσίπρας, ο μεγάλος χαμένος των Βρυξελλών»


O Aλέξης Tσίπρας θεωρείται ο μεγάλος χαμένος από τη συμφωνία των Βρυξελλών 


γράφει ο γερμανικός Τύπος επισημαίνοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με την ανταρσία των στελεχών του κόμματός του εν όψει της ψηφοφορίας στη Βουλή για τα μέτρα.
Suddeutsche Zeitung
«O Tσίπρας λύγισε, υποτάχθηκε στους όρους του ευρώ», γράφει η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung επισημαίνοντας πως όταν εξελέγη τον Ιανουάριο αλλά και προεκλογικά είχε δεσμευτεί στον ελληνικό λαό ότι δεν πρόκειται να υπογράψει ένα ακόμη μνημόνιο....
Τελικά, όμως ο Έλληνας πρωθυπουργός λύγισε στις Βρυξέλλες. Tην ίδια ώρα, η εφημερίδα επισημαίνει ότι οι αντάρτες στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ υπολογίζονται στους 32 γεγονός που όπως υποστηρίζει, καθιστά δύσκολη τη μάχη του Έλληνα πρωθυπουργού να περάσει τα μέτρα.
zeitu3
BILD
Φωνές και στριγκλιές ακούγονται έξω από την αίθουσα όπου χθες συνεδρίαζε το υπουργικό συμβούλιο στην Αθήνα, όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος της γερμανικής εφημερίδας Bild , σχολιάζοντας την κόντρα του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο για τα μέτρα που λήφθηκαν στις Βρυξέλλες. Η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας διερωτάται αν ο Έλληνας πρωθυπουργός θα περάσει τα μέτρα από την ελληνική βουλή με τους «αντάρτες» να καραδοκούν: η ανταρσία από την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το κόμμα του Π. Καμμένου απειλεί τη συνοχή της ελληνικής κυβέρνησης, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Bild.
Handeslsblatt
O Tσίπρας θεωρείται ο μεγάλος χαμένος των Βρυξελλών. Οι ευρωπαίοι ηγέτες επέβαλαν σκληρή γραμμή στην Ελλάδα με τη Γερμανία να έχει αναλάβει το ρόλο του κακού μπάτσου, γράφει η οικονομική εφημερίδα της Γερμανίας Handelsblatt.
Spiegel
O Tσίπρας σχεδιάζει ανασχηματισμό, γράφει το γερμανικό περιοδικό Spiegel επισημαίνοντας ότι η Έλληνας πρωθυπουργός θα βρεθεί αντιμέτωπος με 40 ίσως αντάρτες του ίδιου του κόμματός του. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 149 έδρες στην ελληνική βουλή με αποτέλεσμα η ανταρσία των μελών του εν όψει της ψηφοφορίας στη βουλή, να απειλεί να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση των Αθηνών, σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό.
FAZ
Ο Τσίπρας ανακάλυψε τώρα την ελεύθερη αγορά, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφερόμενη στα όσα του ζητήθηκαν στις Βρυξέλλες. Τώρα ο Έλληνας πρωθυπουργός πρέπει να περιγράψει στο κόμμα του την ήττα που υπέστη αποδεχόμενος τα μέτρα των δανειστών, ως νίκη, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.
Διπλωματικός και επικοινωνιακός όλεθρος για την Γερμανία
Παράλληλα, πληθαίνουν οι φωνές που χαρακτηρίζουν την συμφωνία διπλωματικό «όλεθρο», που απειλεί να αμαυρώσει την εικόνα που με τόσο κόπο έκτισε η χώρα.
«Μέσα σε ένα σαββατοκύριακο, η γερμανική κυβέρνηση κατέστρεψε πολλές δεκαετίες διπλωματίας», έγραφε χθες η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel αναφερόμενο σε μία λίστα «φρικαλεοτήτων» που είχαν ως στόχο την «ταπείνωση» της Ελλάδας. «Το όριο ανάμεσα στη διάσωση και την τιμωρία της Ελλάδας είναι στενό. Αυτή τη νύκτα, το όριο αυτό εξαφανίσθηκε», έγραψε στο Twitter ο Ματίας Μύλερ φον Μπλύμενκρον της Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Τσιγκούνα και μικρόψυχη
Για την Suddeutsche Zeitung, «Η Μέρκελ κατάφερε να αναβιώσει την εικόνα μίας δυσάρεστης, τσιγκούνας και μικρόψυχης Γερμανίας, η οποία μόλις που άρχιζε να σβήνει». «Κάθε σεντ βοήθειας προς την Ελλάδα που προσπάθησαν να εξοικονομήσουν οι Γερμανοί θα δαπανηθεί επί δύο ή τρία στα επόμενα χρόνια για την επιδιόρθωση της εικόνας αυτής», προειδοποιεί η εφημερίδα του Μονάχου.
«Σπαταλήσαμε τεράστιο κεφάλαιο συμπάθειας σε έναν επικοινωνιακό όλεθρο», εκτιμά η Κοστάντσε Στέλτσενμύλερ, γερμανίδα αναλύτρια του Brookings Institution της Ουάσινγκτον. Οι διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών προκάλεσαν σημαντικές ζημίες, κυρίως στην εικόνα της «άκακης μεγάλης δύναμης» που προσπαθούσε να οικοδομήσει η Γερμανία αναφέρει. Στις «απίστευτα δυσάρεστες» συνομιλίες αυτές, η Αγγελα Μέρκελ προτίμησε να απευθυνθεί στην δική της πλειοψηφία, απευθύνοντας στην υπόλοιπη Ευρώπη τελεσίγραφο «take it or leave it».

Δεν υπάρχουν σχόλια: