Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

ABC ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ: Ο Τσίπρας έσυρε την Ελλάδα και την Ευρώπη σε μια Οδύσσεια


Στην πορεία των διαπραγματεύσεων και την χθεσινή συμφωνία, αναφέρεται στο άρθρο του στο ABC Αυστραλίας ο Φαμπρίτσιο Καρμινιάνι, καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Γκρίφιθ. 
Το άρθρο ξεκινά, ο Αλέξης Τσίπρας έσυρε την Ελλάδα και όλη την Ευρώπη σε μια Οδύσσεια για να καταλήξει εκεί ακριβώς από όπου ξεκίνησε. Και στη διαδρομή προκάλεσε πολλή ζημιά.
Αυτό υποστηρίζει στο άρθρο του στο ABC Αυστραλίας ο Φαμπρίτσιο Καρμινιάνι, καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο...
του Γκρίφιθ.
Κατά τον Αυστραλό οικονομολόγο, «το ίδιο οικονομικό πακέτο το οποίο απέρριψαν με σφοδρότητα μια εβδομάδα πριν οι Έλληνες ψηφοφόροι, επέστρεψε με μία δόση εκδίκησης, και αυτή τη φορά με την υποστήριξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα».

Σύμφωνα με τον Καρμινιάνι, η εναλλακτική θα ήταν το Grexit και η άτακτη χρεοκοπία με τις όποιες καταστροφικές συνέπειες συνεπάγεται, έτσι αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να προκαλέσει ένα είδος πανηγυρισμών, «αν δεν υπήρχε η ζημιά που προκάλεσε στο ευρωπαϊκό κοινωνικό οικοδόμημα η περιπετειώδης διαπραγματευτική τακτική του Τσίπρα».
Και μπορεί στη συμφωνία που επιτεύχθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας έπειτα από 17 ώρες συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής των 19 χωρών της Ευρωζώνης, «η γλώσσα να είναι διαφορετική και οι λεπτομέρειες να παραμένουν λίγο ατελείς, αλλά είναι εύκολο για κάποιον να αναγνωρίσει τις πολλές ομοιότητες μεταξύ αυτής της λίστας και του εγγράφου που απορρίφθηκε στο δημοψήφισμα» της 5ης Ιουλίου.
Έτσι, κατά τον Αυστραλό καθηγητή Οικονομικών, «ο Τσίπρας έσυρε την Ελλάδα και ολόκληρη την Ευρώπη σε μια νέα Οδύσσεια για να καταλήξει τελικά ακριβώς εκεί από όπου ξεκίνησε. Δεν προκαλεί λοιπόν, έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί μέσα στο κόμμα του είναι δυσαρεστημένοι με το αποτέλεσμα και απειλούν να μπλοκάρουν την έγκριση των μέτρων».
Όμως, το πρόβλημα δεν εδράζεται μόνο στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Καρμινιάνι αναρωτιέται για το τι πρέπει να σκέφτονται αυτή την ώρα οι Ελληνες ψηφοφόροι που ψήφισαν «όχι» στο δημοψήφισμα.«Η σκέψη γυρίζει πίσω σε αυτό που είχε γράψει ο Σαίξπηρ: Πολύ κακό για το τίποτα» σχολιάζει.
«Το δημοψήφισμα δεν βοήθησε τον Τσίπρα και την Ελλάδα να κερδίσει μια “καλύτερη συμφωνία” με τους πιστωτές, πολύ απλά επειδή η συμφωνία που ήταν πριν από δύο εβδομάδες στο τραπέζι ήταν πολύ λογική» επισημάνει στο άρθρο του στο ABC Αυστραλίας και υποστηρίζει πως «δεν περιλάμβανε νέα μέτρα λιτότητας», αλλά «λογικές απαιτήσεις» στην κατεύθυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Παράλληλα, προσθέτει ότι «το δημοψήφισμα όχι μόνο δεν βελτίωσε τη θέση της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις, αλλά συνέβαλε στο να δημιουργηθούν καινούρια παράπονα και να αποξενωθεί η Ελλάδα από την υπόλοιπη Ευρώπη».
Ψηφίζοντας κατά του σχεδίου διάσωσης, οι Ελληνες πολίτες (τους οποίους συμβούλεψε κακώς η κυβέρνησή τους) έστειλαν ένα μήνυμα στην υπόλοιπη Ευρώπη, το οποίο φώναζε: “Σώστε μας, αλλά χωρίς κανέναν όρο”» σχολιάζει ο Καρμινιάνι και συμπληρώνει ότι «ο πραγματικός κίνδυνος είναι αν οι Ευρωπαίοι πολίτες απαιτήσουν να τους δοθεί η δυνατότητα να ψηφίσουν στο ερώτημα: “Θέλετε να σώσετε την Ελλάδα για μια φορά ακόμη;», σχολιάζοντας πως «ένα δημοψήφισμα σαν αυτό θα μπορούσε πραγματικά να βάλει ένα τέλος στην εμπειρία της ευρωπαϊκής ενοποίησης».
«Η απώλεια του χρηματοοικονομικού κεφαλαίου στην κρίση είναι σημαντική. Ωστόσο, το μεγαλύτερο κόστος, αυτό στο οποίο συνέβαλε καθοριστικά ο Τσίπρας με την τακτική και τη ρητορική του, είναι η καταστροφή του κοινωνικού κεφαλαίου και η απώλεια της εμπιστοσύνης στην οικοδομήθηκε αυτή η κοινότητα των Κρατών ή των Λαών. Δυστυχώς για την Ευρωπαϊκή “κοινότητα”, αυτό είναι ένα κόστος που δεν μπορεί κανείς να σώσει» καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: