Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ! Σαρωτικός ανασχηματισμός προ των πυλών – Εκλογές το Φθινόπωρο

Θέμα ολίγων ωρών θεωρείται πλέον ο σαρωτικός ανασχηματισμός του κυβερνητικού σχήματος, μετά τις 38+1 διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα μέτρα.

Όπως αναφέρουν άλλωστε κυβερνητικές πηγές, ο ανασχηματισμός θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και όπως λέγεται δεν θα είναι απλές αλλαγές που θα αφορούν υπουργούς που διαφωνούν με τη συμφωνία, αλλά θα είναι ένας πιο ευρύς ανασχηματισμός. Μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες το Μέγαρο Μαξίμου απορρίπτει το ενδεχόμενο να αλλάξει η...
κομματική σύνθεση της κυβέρνησης και στο πλαίσιο αυτό επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει με την υπάρχουσα μορφή της (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ).

Ποιοι υπουργοί φεύγουν
Σε πρώτη φάση δεδομένες θα πρέπει να θεωρούνται οι απομακρύνσεις των κκ. Λαφαζάνη, Στρατούλη, Ήσυχος, οι οποίοι καταψήφισαν τη συμφωνία, ενώ η Νάντια Βαλαβάνη έχει ήδη παραιτηθεί.
Την ίδια στιγμή, εκτός κυβερνητικού σχήματος αναμένεται να μείνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χουντής ο οποίος έχει ήδη υποβάλλει την παραίτηση του για να πάει στην ευρωβουλή στη θέση του παραιτηθέντος Μανώλη Γλέζου.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ανακατατάξεις είναι πολύ πιθανές σε υπουργεία όπως τα Δικαιοσύνης, Καταπολέμησης της Διαφθοράς και Παιδείας, που εμφανίζουν σημαντικά προβλήματα.
Εξάλλου, και ο Πάνος Σκουρλέτης έχει διαμηνύσει στο Μέγαρο Μαξίμου την πρόθεση του να μην παραμείνει στο υπουργείο Εργασίας ανεξαρτήτως ανασχηματισμού. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες τονίζουν ότι δεν αποκλείεται να τοποθετηθεί σε άλλο πόστο, ενώ εκτός κυβέρνησης θα παραμείνει ο Θοδωρής Δρίτσας καθώς διαφωνεί με το μνημόνιο.


Το κεφάλαιο Ζωή Κωνσταντοπούλου
Πιο περίπλοκα είναι τα πράγματα όσον αφορά στη Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία αφενός έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί. Στο πλαίσιο, αυτό μοναδική λύση προκρίνεται το σενάριο αντικατάστασης της μέσω πρότασης μομφής. Σε αυτή την περίπτωση για τη θέση του Προέδρου της Βουλής συζητείται το όνομα του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση. Εφόσον ισχύσει αυτό, στη θέση του κ. Βούτση στο υπουργείο Εσωτερικών είναι πιθανό να μετακινηθεί ο υπουργός Εργασίας κ. Σκουρλέτης.


Το σενάριο της ψήφου εμπιστοσύνης
Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε περίπτωση που η κυβέρνηση έχει απώλειες στην ψηφοφορία για την τελική συμφωνία, ο πρωθυπουργός προτίθεται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Εκλογές το Φθινόπωρο
Σε κάθε περίπτωση δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η διεξαγωγή εκλογών στις αρχές του Φεβρουαρίου. Σε αυτή την περίπτωση οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν με λίστα, οπότε είναι πολύ πιθανό ο κ. Τσίπρας θα κινηθεί ανάλογα με τη στάση των βουλευτών του στις δυο ψηφοφορίες στη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: