Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Bloomberg: Τι είπε η Μέρκελ στον Τσίπρα στο τηλέφωνο και ήρθαν όλα «τούμπα»

ClipboardTo θυελλώδες παρασκήνιο γύρω από το οποίο επετεύχθη η περιβόητη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων επιχειρεί να περιγράψει το Bloomberg.

Όπως αποκαλύπτει σε νέο δημοσίευμά του το πρακτορείο, χρειάστηκαν μόνο μερικές προτάσεις από τη Γερμανίδα Καγκελάριο, A. Merkel, προκειμένου να οδηγηθεί η Ελλάδα στην αναπόφευκτη συμφωνία για...
την τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης.
Μερικές, απλές αλήθειες από τη Γερμανίδα Καγκελάριο Α. Μerkel, στη βάση των ευρωπαϊκών χειρισμών της κρίσης, ήταν αρκετές για να κάμψουν την επιθετική ρητορική της νέας ελληνικής κυβέρνησης.
Η Καγκελάριος εξήγησε στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ποια είναι η πραγματικότητα.
«Η Ελλάδα δεν είχε πολύ χρόνο στη διάθεσή της για την επίτευξη συμφωνίας και η Γερμανία δεν υπήρχε περίπτωση να κάνει κάτι για αυτό…», φέρεται να δήλωσε στον Αλ. Τσίπρα η A. Merkel, κατά τη διάρκεια της 50λεπτης τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν στις 19 Φεβρουαρίου.
Μέσα σε έναν μήνα, τόσο ο Αλ. Τσίπρας, όσο και ο Γ. Βαρουφάκης, αποφάσισαν να ξεχάσουν ένα μεγάλο μέρος από τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις, καθώς εκείνες ενοχλούσαν τους Ευρωπαίους εταίρους τους.
Ως αντάλλαγμα, η νέα ελληνική κυβέρνηση εξασφάλισε την τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης.
«Ήταν ερασιτέχνες, αλλά τελικά προσαρμόστηκαν», σχολιάζουν αναλυτές του Brookings Institution.
Καθώς η νέα ελληνική κυβέρνηση είχε ήδη παραιτηθεί από τις αξιώσεις της για διαγραφή του ελληνικού χρέους, την περασμένη εβδομάδα προχώρησε και σε νέες υπαναχωρήσεις.
Η Ελλάδα αναβάλλει για την ώρα την επαναφορά του κατώτατου μισθού.
«Με μια απλή μπλούζα και χωρίς γραβάτα, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης μετείχε στα Eurogroup που έγιναν τις τελευταίες ημέρες, περισσότερο σαν ακαδημαϊκός και λιγότερο σαν πολιτικός», σχολιάζουν κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι…


Δεν υπάρχουν σχόλια: