Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Σε νέες περιπέτειες η κυβέρνηση, με την πρόταση ακοστολόγητων μέτρων που στέλνει στο Eurogroup

varoufakis Euro-working Group

Σε τηλεδιάσκεψη το απόγευμα το Eurogroup, καλείται να εγκρίνει την πρόταση Βαρουφάκη, που δηλώνει ότι «υποβάλει μια σύντομη και περιεκτική λίστα μεταρρυθμίσεων»!

Στα χέρια των ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ βρίσκεται ο τελικός κατάλογος με τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση μέσα στις επόμενες 120 ημέρες. Μεγάλο αγκάθι είναι η χρηματοδότηση, αφού ο Γάνης Βαρουφάκης επέλεξε να κάνει μια γενική αναφορά σε μέτρα που εξαγγέλλονται λεκτικά από κάθε κυβέρνηση...

Η λίστα προτάσεων περιέχει μεταρρυθμίσεις που αφορούν τη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή και τη φορο-αμνηστία, ενώ γίνεται αναφορά στα «κόκκινα» δάνεια και την ανάσχεση ης ανθρωπιστικής κρίσης. Στη λίστα γίνεται αναφορά στις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά με αναφορά στις συλλογικές συμβάσεις και διαπραγματεύσεις.
Ο κατάλογος θα κοινοποιηθεί μέσω του Euroworking Group στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, ενώ το απόγευμα θα γίνει τηλεδιάσκεψη του Eurogroup προκειμένου να δοθεί η τελική έγκριση.
Η πρόταση είναι πολύ δύσκολο να εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup, αν δεν γίνονται συγκεκριμένες αναφορές στην κοστολόγηση και στην χρηματοδότηση, γεγονός που έχει αναφερθεί και στις προηγούμενες συνεδριάσεις του Eurogroup, και αποτέλεσε σημείο διαφωνίας.
Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε πως η ελληνική λίστα δεν είναι τόσο πολύ προσανατολισμένη προς την κατεύθυνση της διαχείρισης ζητημάτων δημοσιονομικής πολιτικής.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στο CNN επεσήμανε ότι η Ελλάδα παραδίδει έναν σύντομο και περιεκτικό κατάλογο μεταρρυθμίσεων στους εταίρους της, εκτιμώντας εκ νέου πως η λίστα θα εγκριθεί.
Ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα καμίας καθυστέρησης στην υποβολή από ελληνικής πλευράς, διευκρινίζοντας πως η Αθήνα είχε έτοιμες προτάσεις από το πρωί της Δευτέρας, όμως η άλλη πλευρά ζήτησε η επίσημη υποβολή να γίνει την Τρίτη.
Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως ο κατάλογός που κατάρτισε η Αθήναπεριέχει μεταρρυθμίσεις που αφορούν τη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή και τη φορο-αμνηστία, προβλέψεις σχετικά με τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και μέτρα για ένα «πολύ σημαντικό κεφάλαιο για την ανθρωπιστική κρίση». Η λίστα περιλαμβάνει ακόμα μέτρα για την αναδιάρθρωση του πεδίου των μέσων ενημέρωσης.
Η κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ήταν σε ανοικτή συνεννόηση το Σαββατοκύριακο με τους θεσμούς (ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ) σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η ελληνική πλευρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: