Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Τι θα συμβεί αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ...

Τι θα συμβεί αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ...

Κύριε Στούπα καλημέρα,

Σας διαβάζω και σας παρακολουθώ τακτικά. Δε συμφωνούμε σε όλα πάντοτε, αλλά αυτό μάλλον οφείλεται σε δικές μου ελλιπείς γνώσεις περί των οικονομικών παρά σε διαφορά ουσίας.
Θα ήθελα, λόγω και των επερχόμενων και διαφαινόμενων εξελίξεων, να ρωτήσω το εξής: μπορείτε να μου περιγράψετε αν διαθέτετε το χρόνο και τη διάθεση σε γενικές γραμμές τι θα γινόταν στη χώρα και στην οικονομία της αν, όχι μόνον απαραίτητα ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ακόμη κι ένα κόμμα με το "πρόγραμμα" και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ: 
α) ερχόταν πρώτο σε εθνικές εκλογές, 
β) σχημάτιζε, εντέλει, κυβέρνηση και εφάρμοζε όσα διακηρύσσει... 
Σας ρωτώ λόγω των αναγνωρισμένων γνώσεών σας, καθώς θεωρώ ότι προκειμένου, ένας πολίτης να λέγεται υπέυθυνος και να είναι σε θέση να κρίνει τις πολιτικές επιλογές που διαθέτει με όσο πιο αντικειμενικό και δίκαιο τρόπο, πρέπει να γνωρίζει σε όσο βάθος χρειάζεται τις επιπτώσεις των οικονομικών προγραμμάτων. Επίσης, ρωτώ καθώς λόγω της μη ενασχόλησής μου με τα ειδικότερα της οικονομίας (σε εκπαιδευτικό και επαγγελματικό επίπεδο) θα ήθελα να έχω επιχειρήματα απέναντι σε όσους υποστηρίζουν τις αντίστοιχες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι αλήθεια ότι ορισμένα ερωτήματα παραμένουν θολά όπως, γιατί επικρέμαται ο κίνδυνος Grexit ενώ δεν υπάρχει καμία νομική διάταξη για αποβολή χώρας από την Ευρωζώνη ή Ε.Ε, τι θα σημάνει κάτι τέτοιο, τι περιθώρια έχουμε εφόσον γίνει αυτό ή τι προβλέπει το καταστατικό της Ε.Κ.Τ. σε σχέση με την αγορά κρατικών ομολόγων από χώρες κι αν μπορεί, μέσω αυτού, να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα ή μέρος αυτού του ΣΥΡΙΖΑ.

Και πάλι ευχαριστώ για το χρόνο και την ανοχή,

___________________
Παναγιώτης Ι.A. Μπουρουτζής
Φοιτητής Ιατρικής

Απάντηση: Νομικά δεν μπορούν να αποπέμψουν οποιαδήποτε χώρα. Αν η ΕΚΤ κλείσει τις στρόφιγγες στις ελληνικές τράπεζες η τότε κυβέρνηση δεν θα έχει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις για να συνεχίσει να λειτουργεί το κράτος, η εσωτερική ασφάλεια και η άμυνα. Η μόνη λύση θα είναι η φυγή στη δραχμή.

Για το τι θα συμβεί σας παραπέμπω σε χθεσινό άρθρο του Ούγκο Ντίξον στους NYT.
“Επομένως αναφύεται το ερώτημα: τι θα συμβεί αν αναλάβει τα ηνία ο ΣΥΡΙΖΑ; 
Ο Ντίξον γράφει: 
«Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ υλοποιήσει το πρόγραμμά του, τότε οι προοπτικές για την Ελλάδα θα είναι ζοφερές. 
Οι ιδέες για διαγραφή του χρέους και αύξηση των δημοσίων δαπανών θα προκαλέσουν την έντονη αντίδραση της Τρόικα και έτσι η διαδρομή προς την πτώχευση θα γίνει πιο σύντομη. 
Η Ευρωζώνη δεν πρόκειται να δεχθεί διαγραφή του χρέους, ούτε την απώλεια της δέσμευσης για τον έλεγχο του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Ο Τσίπρας δεν μπορεί να εκβιάσει την Ευρωζώνη, καθώς η χρεοκοπία της χώρας θα οδηγήσει σε ντόμινο εξελίξεων»."

Κώστας Στούπας

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: