Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Η Ρωσία την έχει «βάψει»!


Προχθές τα μεσάνυχτα η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας αποφάσισε αιφνιδιαστικά να ανεβάσει τα επιτόκια από το 10.5% στο 17%, ελπίζοντας έτσι να περιορίσει την κάθετη πτώση του ρουβλίου, που έχει ήδη αποδυναμωθεί εξαιτίας των κυρώσεων της Δύσης και της χαμηλής τιμής του πετρελαίου.

Το «κόλπο» όμως δεν έπιασε, αφού μόλις χθες το πρωί το ρούβλι έχασε άλλο ένα 11% της αξίας του έναντι του δολαρίου, σε μια πτώση που είναι η χειρότερη των τελευταίων 16 ετών.
Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τη Ρωσία εκτός από καταστροφή;...


Πρόκειται για κλασική περίπτωση κρίσης των αγορών γράφει η Washington Post, επισημαίνοντας ότι στη πραγματικότητα η Ρωσία δεν διαθέτει ισχυρή οικονομία, αλλά απλά μια επιχείρηση εξαγωγής πετρελαίου, που χρηματοδοτεί όλους τους υπόλοιπους τομείς.
Η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου αυξήθηκε, ενώ η ζήτηση έπεσε.
Ακόμη και τα υψηλά ρωσικά επιτόκια δεν πρόκειται να σώσουν το ρούβλι.
Με άλλα λόγια, υπάρχει δικαίως πανικός.
Η Ρωσία βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού με ένα υποτιμημένο νόμισμα και με δυσθεώρητα επιτόκια.
Τώρα ο Πούτιν θα πρέπει να αναλάβει δράση, και μάλιστα αμέσως, αν και οι επιλογές του είναι περιορισμένες.
Η στήριξη που απολαμβάνει το πολύ να διαρκέσει άλλους 18 μήνες, ενώ ίσως την άνοιξη δούμε διαδηλώσεις στη Μόσχα.
Να μη ξεχνάμε ότι τόσο ο Γέλτσιν, όσο και πιο πριν ο Γκορμπατσόφ, παραιτήθηκαν λόγω της καταρρέουσας και τότε ρωσικής οικονομίας.
Παρόλα αυτά ο Πούτιν δύσκολα θα υποχωρήσει στο θέμα της Ουκρανίας, αφού αν το κάνει θα πάψει να εκμεταλλεύεται τον αντιπερισπασμό που πετυχαίνει από το φλέγον ζήτημα του ρουβλίου.
Δεν αποκλείεται μάλιστα να κινηθεί και εναντίον ενός επόμενου στόχου του, του Καζακστάν.
Ο μόνος τρόπος για να φύγει ο Πούτιν είναι κάποιο εσωτερικό παλατιανό πραξικόπημα, αλλά για όσους θυμούνται το 1991 και το 1993, κάτι τέτοιο είναι το τελευταίο που θέλουν να ξαναζήσουν.
Επομένως, αν δεν εκτοξευτεί άμεσα η τιμή του παγκόσμιου πετρελαίου, η Ρωσία την έχει βάψει, και οι μόνες επιλογές της είναι μεταξύ κακού και χειρότερου…

S.A.


Δεν υπάρχουν σχόλια: