Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Πώς να αξιοποιήσετε τα χρήματα που έχετε στο εξωτερικό

Όταν η οικονομία της Ελλάδας πηγαίνει καλά, όλοι σχεδόν οι κάτοικοι της ωφελούνται. Είτε άμεσα, είτε έμμεσα, είτε πολύ, είτε λιγότερο.

Οι λόγοι είναι αυτονόητοι:
Στο μαγαζί σας θα μπαίνουν πιο πολλοί πελάτες. 
Ο μισθός σας θα αυξάνεται ή έχετε λιγότερες πιθανότητες να είστε άνεργοι. 
Το οικόπεδο που κληρονομήσατε στο χωριό ή το σπίτι που είχατε αγοράσει, θα αξίζει περισσότερο. 
Άρα θα...
πουλιέται πιο εύκολα, σε πιο καλή τιμή.
Στο χρηματιστήριο πιθανόν να βλέπετε τις μετοχές σας να ανατιμώνται, αλλά σε μια περίοδο ευημερίας αυτό δεν θα είναι κάτι που αναζητάτε απεγνωσμένα.
Η επένδυση λοιπόν στις ξένες αγορές λειτουργεί αντισταθμιστικά. Η τύχη σας δεν είναι συνυφασμένη με τις τύχες της χώρας. Ένα χαρτοφυλάκιο εκτός Ελλάδας μπορεί να αποτελέσει σημαντικό οικονομικό στήριγμα.
Πώς μπορούμε να είμαστε τόσο σίγουροι
Ας ανατρέξουμε στην αρχή της ιστορίας της χρηματιστηριακής αγοράς της Νέας Υόρκης. Κατά τη διάρκεια αυτών των σχεδόν 100 χρόνων, οι μετοχές είχαν τη διπλή απόδοση σχεδόν σε σχέση με τα ομόλογα, αφαιρώντας τον πληθωρισμό.
Φυσικά, δεν ήταν μια ευθεία γραμμή, αλλά αυτό που ξεκάθαρα καταλαβαίνουμε, είναι ότι οι μετοχές προσφέρουν περισσότερες δυνατότητες για ανάπτυξη σε βάθος χρόνου.
Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους. Ο ένας θεωρητικός και ο άλλος πραγματικός.
Πρώτον, η ανθρωπότητα μακροχρόνια προοδεύει. Τεχνολογικά, οικονομικά και κοινωνικά. Άλλη ήταν η παραγωγικότητα πριν λίγα χρόνια που δεν υπήρχαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα, όταν οι άνθρωποι επικοινωνούσαν μόνο με το ταχυδρομείο ή τον τηλέγραφο, και άλλη σήμερα.
Δεύτερον, το έχουμε δει επανειλημμένως στην πράξη. Ας κοιτάξουμε στο παρελθόν τις τρεις χειρότερες χρηματιστηριακά περιπτώσεις της ιστορίας: το κραχ του 1929 και την Μεγάλη Ύφεση, την πετρελαϊκή κρίση στις αρχές του 1970 και την πρόσφατη του 2008.

Ας πούμε πως είχαμε τη μεγαλύτερη ατυχία να τοποθετηθούμε στην αγορά ακριβώς την πρώτη ημέρα πριν αρχίσει η μεγάλη πτώση και στις 3 περιπτώσεις.

Η περίοδος του 1929 ήταν η πιο άσχημη, γιατί περιμέναμε σχεδόν 14 χρόνια για να εμφανίσουν κέρδη οι τοποθετήσεις μας. Βέβαια τότε οι εξελίξεις ήταν πολύ πιο αργές, σε σχέση με τις σημερινές. Είπαμε, τότε ήμασταν στην εποχή του τηλέγραφου. Στην πετρελαϊκή κρίση περιμέναμε μόλις 3 χρόνια, ενώ στην πιο πρόσφατη η περίοδος που ήμασταν με ζημιές ήταν 4 χρόνια.



Αξιόπιστες εταιρείες με σίγουρο μέρισμα

Το μέρισμα αντικειμενικά είναι ένα ισχυρό πλεονέκτημα. Ειδικά αυτήν την περίοδο, που η πολιτική χαμηλών επιτοκίων συνεχίζεται. Εκτός από ασφάλεια, δημιουργεί εισόδημα ακόμη και αν οι τιμές των μετοχών παραμένουν σταθερές.

Σήμερα υπάρχουν πάνω από 100 εταιρείες στο αμερικάνικο χρηματιστήριο που ΑΥΞΑΝΟΥΝ συνεχώς το μέρισμά τους για 25 ή και παραπάνω χρόνια. Υπάρχουν εταιρείες που δίνουν αδιάλειπτα μέρισμα για πάνω από ένα αιώνα.

Δεν χρειάζεται να έχετε δεκαετίες εμπειρίας στα χρηματιστήρια, ούτε διδακτορικό στα οικονομικά για να ξεκινήσετε να επενδύετε με αυτήν τη στρατηγική. Στο διαδίκτυο είναι αναρτημένο ολόκληρο το ιστορικό πληρωμής μερίσματος κάθε εταιρείας. Ξεχωρίζουν αυτές που χαρακτηρίζονται αριστοκρατικές.

Για παράδειγμα η Coca Cola. Καταπληκτική επιχείρηση με λαμπρές προοπτικές. Θα διπλασιάσει τα μεγέθη της μέσα στην επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ίδιας της διοίκησης.

Πόσο να είναι το ρίσκο αν επενδύσεις σε μια επιχείρηση που γνώρισε κραχ, πολέμους, παγκόσμιες υφέσεις, και παρ΄ όλα αυτά κάθε χρόνο, διανέμει στους μετόχους της μέρισμα; Όταν το αυξάνει συνεχώς για πάνω από 50 χρόνια;

Η σύγκριση με τις επενδύσεις σε ακίνητα

Υπάρχουν επενδύσεις που υπόσχονται να σε κάνουν γρήγορα πλούσιο, έχοντας όμως αυξημένο ρίσκο. Από την άλλη, υπάρχουν επενδύσεις που σου προσφέρουν με την μεγαλύτερη δυνατή σιγουριά, την ευκαιρία να εξασφαλίσεις ένα σταθερό και ικανοποιητικό εισόδημα.

Σε αυτή την κατηγορία παραδοσιακά εντάσσουμε τα ακίνητα. Όμως αυτές οι τοποθετήσεις έχουν το μειονέκτημα ότι απαιτούν αρκετά μεγάλο κεφάλαιο προς επένδυση, ενώ ταυτόχρονα είναι δύσκολα ρευστοποιήσιμες.

Τα πλεονεκτήματα που έχει η τοποθέτηση που έχουν οι μετοχές με αριστοκρατικό μέρισμα είναι συντριπτικά: Οι οικονομίες ή το εισόδημά σας δεν είναι κατ`ανάγκη εξαρτημένα με την πορεία της χώρας.

Έχουμε τη δυνατότητα άμεσης ρευστοποίησης, σε περίπτωση που χρειαστούμε τα χρήματά μας ή ένα μέρος από αυτά.

Κανένα άγχος για πιθανή αφερεγγυότητα του ενοικιαστή. Η διαφορά είναι πως εισπράττουμε μέρισμα αντί για ενοίκιο.

Δεν έχουμε εκπλήξεις από φόρους και χαράτσια, ανάλογα με τις ανάγκες του κράτους ή τις διαθέσεις του κυβερνητικού επιτελείου.

Δεν υπάρχουν φόροι μεταβίβασης, ούτε τεκμήρια.

Συμπέρασμα

Μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας έχουμε όταν επιλέγουμε την μετοχή που έχει τα ευνοϊκότερα οικονομικά δεδομένα. Δεν αποτελεί σωστό κριτήριο αγοράς το γεγονός ότι βρίσκεται στη γειτονιά μας.

Η παγκοσμιοποίηση, η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων και η τεχνολογία, σε εμάς τους επενδυτές, μας δίνει τη δυνατότητα να μετατρέψουμε μια δύσκολη περίοδο σε ευνοϊκή. Δεν υπάρχει κάποιος λόγος να μην το εκμεταλλευτούμε.


Του Βασίλη Παζόπουλου 
* Ο Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, χρηματιστηριακός αναλυτής
vpazopoulos@gmail.com


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: