Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Financial Times: Στήνεται αντιτουρκικό μπλοκ στη Μεσόγειο - Ο ρόλος της κυπριακής ΑΟΖ

Financial Times: Στήνεται αντιτουρκικό μπλοκ στη Μεσόγειο -Ο ρόλος της κυπριακής ΑΟΖ Η τετραμερής συμφωνία Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Ισραήλ δημιουργεί νέο διαφορετικό momentum στη Μεσόγειο και οι Financial Times προσπαθούν να «διαβάσουν» τις καινούργιες συνθήκες που διαμορφώνονται στην περιοχή.

Σε κεντρικό άρθρο του η βρετανική εφημερίδα σημειώνει πως ...
η εμβάθυνση της συνεργασίας ανάμεσα στην Κύπρο και την Αίγυπτο στον τομέα της ενέργειας, δημιουργεί ένα αντιτουρκικό μπλοκ στη Μεσόγειο. 
Η βρετανική οικονομική εφημερίδα επισημαίνει την πρόθεση του Καΐρου να επιταχύνει τις συνομιλίες για χρήση κυπριακού αερίου, καθώς και την αντίδραση του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου που δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο νοτίως της Κύπρου.
«Αλλά η συνάντηση των τριών υπουργών στη Λευκωσία ήταν μόνο μία ακόμα παρόμοια συνάντηση σε μια περίοδο που οι σχέσεις της Τουρκίας με πολλούς από τους γείτονές της έχουν επιδεινωθεί», σχολιάζει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος έχουν επίσης ενισχύσει τους δεσμούς τους με το Ισραήλ.
Από την μεριά του ο Σινάν Ουλγκέν του ινστιτούτου Carnegie Europe δηλώνει στην εφημερίδα ότι όλα αυτά αποτελούν ένδειξη του πόσο εξασθενημένη είναι η ικανότητα της Τουρκίας να σχηματίζει συμμαχίες στην περιοχή. Μέρος στο νέο γεωπολιτικό παιχνίδι, εκ των πραγμάτων, παίζουν και οι ΗΠΑ. 
Όπως σημειώνεται στο άρθρο των FT, η απομόνωση της Τουρκίας υπονομεύει, δυνητικά, και τις ελπίδες των ΗΠΑ να ελαττώσουν τις εντάσεις που προκύπτουν από την ανακάλυψη των κοιτασμάτων υδρογονάνθρακα στην ΑΟΖ και ακόμα περισσότερο μειώνουν τη δυναμική τους ως παράγοντα ώθηση των διαπραγματεύσεων για επανένωση της Κύπρου.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ενορσχηστρωτής ο Πούτιν με τα ρωσόφιλα παιδάκια κατά της Τουρκίας του Ερντογάν με δύο στόχους. Πρώτα να καθυστερήσει την παραγωγή υδρογονανθράκων για να μη σπάσει η εξάρτηση της Ευρώπης από την Γκαζ Προμ και δεύετρο απομόνωση της Τουρκίας από την Ευρώπη και Αμερική με αιχμή του δόρατος Ελλάδα - Κύπρο.