Η αλήθεια είναι ότι την Τρίτη το απόγευμα τα στελέχη της Κουμουνδούρου αιφνιδιάστηκαν όταν έμαθαν ότι η επιστολή που είχε καταθέσει προς συζήτηση στην Πολιτική Γραμματεία το μέλος της Επιτροπής Προγραμματισμού Αλέκος Καλύβης κυκλοφορούσε στα δημοσιογραφικά γραφεία. Σε αυτήν το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος του «Αριστερού Ρεύματος» έλεγε ότι δεν υπήρχε ενημέρωση για το θέμα των συνεργασιών, για το ταξίδι των Γ. Μηλιού και Γ. Σταθάκη στο Σίτι του Λονδίνου, ενώ αναφερόταν και στις περιφερειακές συνδιασκέψεις που θα γίνουν, με σκοπό τη διεύρυνση του κόμματός τους.

ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ. Οπως ήταν φυσικό, τα τηλέφωνα άναψαν και για περισσότερο από μια ώρα όλοι είχαν μείνει με την εντύπωση ότι το «Αριστερό Ρεύμα» του Παναγιώτη Λαφαζάνη αποφάσισε να ξεκινήσει το αντάρτικο. Μέχρι που ο συγγραφέας του κειμένου Αλέκος Καλύβης μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε ότι με την επιστολή του ήθελε απλώς να θέσει θέματα προς συζήτηση, ότι το κείμενο δεν απηχούσε όλο το «Αριστερό Ρεύμα» και ότι ο ίδιος είναι μεν μέλος της τάσης Λαφαζάνη, αλλά κατ’ αρχήν στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα μάτια όλων στράφηκαν προς ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, το οποίο είχε κάθε λόγο να προκαλέσει «αντάρα» και προβληματισμό στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ολοι ωστόσο απέφευγαν να τον κατονομάσουν, αφού δεν είχαν συγκεκριμένα στοιχεία.
Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Μητρόπουλος με τη δήλωσή του ότι «εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τότε θα συνεχιστεί η μνημονιακή πολιτική», επέλεγε να βάλει μπουρλότο στην Κουμουνδούρου. Ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μηλιός, «άδειασε» τον εξ αγχιστείας σύντροφό του λέγοντας: «Θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι θα τελειώνουμε με τα μνημόνια και τη λιτότητα. Οποιος νομίζει ότι υπό οποιεσδήποτε συνθήκες μπορεί ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθήσει μνημονιακές πολιτικές θα πρέπει να επανεξετάσει ο ίδιος τη θέση του και τη στάση του στον ΣΥΡΙΖΑ…».
Οι πληροφορίες λένε ότι υπήρξε έντονη αντίδραση από το γραφείο του Αλέξη Τσίπρα. Ο Νίκος Βούτσης, ως γραμματέας της Κ.Ο., τηλεφώνησε στον Αλέξη Μητρόπουλο και εμφανώς εκνευρισμένος του ζήτησε να είναι προσεκτικός σε αυτά που λέει, γιατί ανοίγει θέματα σε ένα ζήτημα που μόνο μία θέση μπορεί να έχει. Αμέσως μετά ο βουλευτής έκλεισε το τηλέφωνό του προκειμένου να μην έρθει σε επαφή με τους δημοσιογράφους! Μόνο που την επομένη το πρωί επανήλθε με… διευκρινιστικές δηλώσεις, οι οποίες στην πραγματικότητα είχαν το ίδιο περιεχόμενο.
Ουκ ολίγα στελέχη στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λένε ότι ο Αλέξης Μητρόπουλος «κάνει προσωπικό παιχνίδι, θέλοντας μελλοντικά να αποτελέσει έναν ισχυρό πόλο στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ». Οι πληροφορίες που φτάνουν μάλιστα στην Κουμουνδούρου λένε ότι «ο γνωστός εργατολόγος προσπαθεί να συσπειρώσει δίπλα του στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να φτιάξει προσωπικό στρατό και να γίνει ο εν δυνάμει μοναδικός συνομιλητής του Αλέξη Τσίπρα από την πλευρά των ΠΑΣΟΚογενών».
Οι ίδιοι άνθρωποι ισχυρίζονται μάλιστα ότι ο Αλέξης Μητρόπουλος υπόσχεται στους συνομιλητές του συμμετοχή στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ -ιδιαίτερα σε όσους προέρχονται από την επαρχία-, αλλά ακόμα και θέσεις εργασίας… Δεν παραβλέπουν δε ότι θα επιθυμούσε να έχει κοντά του -σε ρόλο κομματάρχη -τον αδελφό του, Δημήτρη, για τον οποίο ακούγεται ότι θα πολιτευθεί.
Παράγοντες της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν ακόμα ότι τα όσα είπε ο Αλέξης Μητρόπουλος για αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ ελέχθησαν εκ του πονηρού, αφού ο ίδιος πιέζει το τελευταίο διάστημα την ηγεσία του κόμματος να κάνει μεγαλύτερο άνοιγμα στα στελέχη που κινούνται πέριξ του ΠΑΣΟΚ. Βασικό επιχείρημά του είναι ότι ιδιαίτερα στην επαρχία υπάρχουν πολλά άξια στελέχη που προέρχονται από το Σοσιαλιστικό Κίνημα και αναδείχθηκαν στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές και είναι άδικο να μην ενταχθούν στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ, αφού θα μπορούν να συσπειρώσουν ακόμα μεγαλύτερες μάζες πολιτών, δίνοντας έτσι στον ΣΥΡΙΖΑ την αυτοδυναμία.

«Οχι» στα «βαρίδια»
Οι πρωτοβουλίες του Αλέξη Μητρόπουλου δεν βρίσκουν σύμφωνα όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο έτερος ΠΑΣΟΚογενής βουλευτής, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, και συνοδοιπόρος του στη σοσιαλιστική τάση, ο οποίος είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «είτε πάρει αυτοδυναμία είτε όχι, θα ακυρώσει τα μνημόνια και θα ανατρέψει την πολιτική λιτότητας». Πολλοί πάλι εξέλαβαν τουλάχιστον ως ειρωνεία την προτροπή του Αλέξη Μητρόπουλου προς τους συντρόφους του να σταματήσει η πολυφωνία και να στηριχθεί ο Αλέξης Τσίπρας μέσα από μια εκφώνηση ενιαίας πολιτικής γραμμής, αφού μία μόνο μέρα πριν είχε αποδυναμώσει την επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία.
Με αφορμή πάντως το θέμα των συνεργασιών, η Κουμουνδούρου επιμένει ότι ένα μεγάλο κομμάτι από το παραδοσιακό ΠΑΣΟΚ που διαδραμάτισε ρόλο τα τελευταία χρόνια δεν έχει καμία θέση στο προσκλητήριο που απευθύνειο ΣΥΡΙΖΑ σε φορείς και πολίτες για προεκλογική και μετεκλογική συνεργασία«Οσα στελέχη από το ΠΑΣΟΚ ενταχθούν στα ψηφοδέλτιά μας δεν θα πρέπει μόνο να έχουν διαφοροποιηθεί από τη μνημονιακή πολιτική των τελευταίων χρόνων, αλλά και να έχουν διαδραματίσει ενεργό ρόλο στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, χωρίς να κουβαλάνε μαζί τους βαρίδια», έλεγε χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας το άνοιγμα του κόμματος προς το ΠΑΣΟΚ.
Της Ελένης Καλογεροπούλου
εφημερίδα Παραπολιτικά