Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Ο Ερντογάν και η ισότητα των φύλων…

Για έναν πολιτικό του οποίου η ορθή αντίληψη της τουρκικής κοινής γνώμης του έχει εξασφαλίσει μια δεκαετία κυβερνητικής πολιτικής επιτυχίας, τα πρόσφατα ψελλίσματα του Ερντογάν προκαλούν μάλλον αμηχανία, παρά συναίνεση.
Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η πρόσφατη δήλωση του Τούρκου προέδρου ότι οι γυναίκες δεν είναι ίσες με τους άνδρες…
Κάποιος τρίτος θα μπορούσε να σκεφτεί ότι ο Ερντογάν απλά χαϊδεύει τα αφτιά της εκλογικής του βάσης, που αποτελείται κυρίως από συντηρητικούς Τούρκους των μη...

αστικών περιοχών.
Τα σχόλιά του όμως είναι εντελώς αντίθετα με την «κοσμική» ιστορία της χώρας, όπου οι γυναίκες έχουν δικαίωμα ψήφου από τη δεκαετία του 1930. Πολύ νωρίτερα δηλαδή από την Ελλάδα, τη Γαλλία, και το Βέλγιο!
Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ κατέταξε φέτος τη Τουρκία στην 120η θέση από τα 136 συνολικά κράτη που εξετάσθηκαν αναφορικά με το χάσμα μεταξύ των φύλων.
Πρόκειται για τη χαμηλότερη κατάταξη από όλα τα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης και της Ασίας.
Συνεπώς, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πως μπορεί κανείς να εκτιμήσει τα λεγόμενα του Ερντογάν περί ισότητας των δυο φύλων;
Η ίδια η κόρη του η Σουμεγιέ βρίσκονταν στο ακροατήριο, όταν ο Τούρκος ηγέτης εξηγούσε πως ο πρωταρχικός σκοπός της γυναίκας είναι η μητρότητα, ζητώντας από τη κάθε Τουρκάλα να κάνει από τρία παιδιά, περιγράφοντας παράλληλα την «ευαίσθητη φύση» των γυναικών που δεν τις επιτρέπει να εκτελούν σκληρές αγροτικές εργασίες.
Πρόκειται δηλαδή για ένα είδος κοινωνικής χειραγώγησης και αιτιολόγησης της ανισότητας στην πιο ωμή της μορφή!
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που καταρρίπτει τα περί ανισότητας των γυναικών το βλέπουμε στα ΗΑΕ, όπου πάρα πολλές γυναίκες πετυχαίνουν θαύματα σε παραδοσιακά ανδρικούς ρόλους.
Υπάρχει φερ’ ειπείν η υπουργός Σίκα Λούμπνα, που κατατάσσεται στην 55ηθέση των πιο ισχυρών ανθρώπων του πλανήτη. Ή η σμηναγός Μαριάμ Αλ Μανσούρι που ηγήθηκε των αεροπορικών επιδρομών των ΗΑΕ εναντίον της ISIL.
Οι ισχυρισμοί του Ερντογάν περί ανισότητας των φύλων πάνε κόντρα στα δέκα πρώτα χρόνια της πρωθυπουργίας του, όταν το ένστικτό του ήταν σε απόλυτο συγχρονισμό με το εκλογικό σώμα, ώστε η χώρα του να θεωρείται ως το υπόδειγμα των κοσμικών μουσουλμανικών δημοκρατιών.
Ο Κεμάλ Ατατούρκ είχε μια πρωτοποριακή προσέγγιση, βάσει της οποίας η επιτυχία οφείλεται στις ικανότητες και όχι στο φύλο.
Τα σχόλια όμως του Ερντογάν στέλνουν τη χώρα του στην αντίθετη κατεύθυνση…

The National
Απόδοση: S.A.




Σημ. Ο. Να θυμίσουμε εδώ ότι η Τουρκία είχε ήδη προ πολλού γυναίκα πρωθυπουργό!
S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια: