Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

H Mόσχα ετοιμάζει αποσχίσεις Aν.Oυκρανίας και Υπερδνειστερίας - Σε επιφυλακή τεράστιες δυνάμεις (vid-upd)

Ετοιμάζονται αποσχίσεις όλων των περιοχών όπου κατοικούν ρωσόφωνοι πληθυσμοί μέχρι τις εκλογές της Ουκρανίας της 25ης Μαΐου.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πριν λίγο σε τηλεφωνικές συνομιλίες με τη γερμανική και βρετανική ηγεσία ότι η απόφαση της Κριμαίας να αποσχιστεί από την Ουκρανία θα είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και αυτό ισχύει και για όποιες άλλες περιοχές το επιθυμούν...

Η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου ανακοίνωσε την συνομιλία Β.Πούτιν με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.
«Ο Πούτιν τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι τα μέτρα που έλαβε η νόμιμη κυβέρνηση στην Κριμαία είναι με βάση το διεθνές δίκαιο και έχουν ως στόχο να υπερασπιστεί τα νόμιμα συμφέροντα των κατοίκων της Κριμαίας", αναφέρει η δήλωση.
Η Ρωσία φαίνεται να ότι θέλει να προλάβει τις ουκρανικές εκλογές ειδικά στις περιοχές του Χάρκοβου, του Ντόνετσκ και της Υπερδνειστερίας.
Στο Ντόνετσκ περίπου 10.000 φιλορώσοι διαδηλωτές επεφύλαξαν «θερμή» υποδοχή στον Βιτάλι Κλίτσκο -εκ των ηγετών της εξέγερσης κατά του Γιανουκόβιτς στο Κίεβο και υποψήφιο για την προεδρία της Ουκρανίς- και τελικά τον υποχρέωσαν να ακυρώσει τη συγκέντρωση που είχε προγραμματίσει στην πόλη.
Οι υποστηρικτές της απόσχισης από την Ουκρανία του Ντόνμπας (σ.σ.περιοχή της Ουκρανίας όπου βρίσκονται ορυχεία, μεταλλεία και σημαντικές βιομηχανίες, πρωτεύουσα της οποίας είναι το Ντονέτσκ) στη Ρωσία πλημμύρισαν το μεσημέρι την Πλατεία Λένιν, όπου την προηγουμένη είχαν συγκεντρωθεί περίπου 2.000 άνθρωποι.
«Ρωσία!», «Ντονέτσκ, ρωσική πόλη», «πρόεδρος Πούτιν», φώναζαν οι διαδηλωτές ανεμίζοντας ρωσικές σημαίες και σημαίες του κομμουνιστικού κόμματος.
Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή προς τιμή των αστυνομικών που σκοτώθηκαν στο Κίεβο σε συγκρούσεις με τους νεοναζί και τους φιλοδυτικούς.
«Δεν θέλουμε να μπούμε στο NATO, ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν υποστηρίζουμε την κυβέρνηση στο Κίεβο: κανένας τους δεν εξελέγη, διορίστηκαν μόνοι τους», τόνισε ένας από τους διαδηλωτές.
«Ο κόσμος κινητοποιείται διότι η υπομονή του έχει φτάσει στα όριά της, η Ουκρανία έχει παρασυρθεί στο πολιτικοοικονομικό παιγνίδι της Ευρώπης και των Δυτικών», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρόμπερτ Ντόνια, ένας από τους ηγέτες των διαδηλωτών, προαναγγέλλοντας ότι οι συγκεντρώσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες.
Διαδηλωτές ανέβασαν μάλιστα τη ρωσική σημαία στο τοπικό αρχηγείο των υπηρεσιών ασφαλείας.
Ο Κλίτσκο τελικά υποχρεώθηκε να ακύρωσει τη συγκέντρωση που είχε προγραμματίσει μερικές εκατοντάδες μέτρα από την Πλατεία Λένιν.
Στο Λούγκανσκ εν τω μεταξύ (ακόμη μία μεγάλη πόλη της ανατολικής Ουκρανίας) φιλορώσοι διαδηλωτές κατέλαβαν την έδρα της τοπικής κυβέρνησης και απαίτησαν από τον κυβερνήτη της περιοχής να παραιτηθεί.
Από την άλλη, η Υπερδνειστερία που περιλαμβάνει και την Οδησσό είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την Ρωσία: Τυχόν απόσχισή της θα φέρει την Ρωσία να συνορεύει με την Μολδαβία και θα αποτρέψει από το να περάσει η Μολδαβία στον έλεγχο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ σε δεύτερη φάση.
Κατ' αυτό τον τρόπο όμως η Μόσχα θα πετύχει να "κλείσει" ολόκληρη την λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας τουλάχιστον σε οτι αφορά την βόρεια ακτή πετυχαίνοντας κάτι που την είχε φέρει σε δύσκολη θέση στην περίπτωση του South Stream: Δεν χρειάζεται να περνά ο αγωγός από την αιγιαλίτιδα ζώνη της Τουρκίας (η σχεδίαση του South Stream ήταν να περάσει από την Τουρκία και να καταλήξει στην Βουλγαρία για να μην περάσει από την ουκρανική αιγιαλίτιδα ζώνη, η οποία απλά τώρα πλεον δεν ... υπάρχει!).
Μεγάλο το παιχνίδι, λοιπόν, της Μόσχας στην Κριμαία: Ήδη η απόκτηση της χερσονήσου της δίνει ένα μεγάλο πλεονέκτημα...
Την ίδια στιγμή καταδεικτική των προθέσεων της Μόσχας είναι η κινητοποίηση που διατάχθηκε χωρίς χρονικό προσδιορισμό της λήξης της επιφυλακής στις κάτωθι περιοχές και δυνάμεις της Μόσχας;



∆υτική Στρατιωτική Περιφέρεια: 2 Στρατιές (6η και 20η).
Νότια Στρατιωτική Περιφέρεια: 2 Στρατιές (49η και 58η).
Οι δυνάμεις αυτές περιλαμβάνουν 350 T-90, 600 T-80 και ενεργοποιούνται άλλα 1500 από τις αποθήκες, 600 T-72 και ενεργοποιούνται και άλλα 2000 κλπ
Επίσης ΤΟΜΑ: 720 BMP-3, 1000 BMP-2 κλπ.
Πυροβολικό Αυτοκινούμενο: 470 2S19 Msta-S (πυροβόλο 2A65 των 152 χλστ. μέγιστη εμβέλεια 36 χλμ.), 955 2S3 Akatsiya (των 152,4 χλστ. μέγιστη εμβέλεια 18,5 χλμ. με συμβατικά πυρομαχικά, 24 με υποβοήθηση ρουκέτας RAP), 220 2S5 Giatsint-S (πυροβόλο 2A36 των 152 χλστ. ), 278 2S9 Nona (όλμος 2A60 των 120 χλστ. μέγιστη εμβέλεια 9-12 χλμ.), 2S31 Vena (αυτοκινούμενος όλμος των 120 χλστ. μέγιστη εμβέλεια 13 χλμ. αντικαθιστά σταδιακά τα Nona),  620 2S1 Gvozdika (πυροβόλο 2A18 των 122 χλστ. μέγιστη εμβέλεια 15,3 χλμ. με συμβατικά πυρομαχικά, 21+ χλμ. με προωθούμενα), 25 2S4 Tyulpan (των 240 χλστ.), 37 2S7 Pion (πυροβόλο 2A44 των 203 χλστ.).
Πολλαπλοί Εκτοξευτές Πυραύλων: 130+ BM-30 Smerch (των 300 χλστ. μέγιστη εμβέλεια 90 χλμ.), 340 BM-27 Uragan (220 χλστ. μέγιστη εμβέλεια 34 χλμ.), 890 BM-21 Grad (των 122 χλστ. μέγιστη εμβέλεια 20 χλμ.), 24 9A52-4 Tornado (των 122 χκστ.  Εξαπλός εκτοξευτής μέγιστη εμβέλεια 90 χλμ. προορίζεται για την αντικατάσταση των ΒΜ-21 και ΒΜ-27  σε πρώτη φάση και των Smerch στη συνέχεια. Οι παραδόσεις συνεχίζονται), 15 TOS 1 (των 220 χλστ. οι ρουκέτες χρησιμοποιούν θερμοβαρική κεφαλή). 


www.defencenet.gr
http://iokh.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: