Δευτέρα, 10 Μαρτίου 2014

Το ρωσικό σχέδιο ελέγχου της Κριμαίας

Εδώ και μέρες η νέα ουκρανική κυβέρνηση και αρκετά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αναπαράγουν την άποψη ότι η Ρωσία εισέβαλε στην Κριμαία με 16.000 άνδρες των ενόπλων της δυνάμεων .
Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική αφού είτε αγνοούν η σκόπιμα παραλείπουν να αναφέρουν ότι ήδη ρωσικά στρατεύματα σταθμεύουν στην Κριμαία εδώ και πολλά χρόνια και υπάρχει συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας το 1997 η οποία δίνει το δικαίωμα στη Μόσχα να αναπτύσσει άνδρες στη χερσόνησο.
Η συμφωνία αυτή επιτρέπει στη Ρωσία να αναπτύσσει σε ουκρανικό έδαφος έως 25.000 άνδρες πυροβολικό διαμετρήματος κάτω των 100mm άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και πολεμικά αεροσκάφη.
Συγκεκριμένα...

στη ναυτική βάση της Σεβαστούπολης σταθμεύουν η 30η Μεραρχία Πλοίων Επιφανείας με ναυαρχίδα το καταδρομικό Moskva η 197η Ταξιαρχία Αποβατικών Σκαφών η 41η Ταξιαρχία Πυραυλακάτων δύο συμβατικά υποβρύχια τέσσερα ανθυποβρυχιακά τέσσερα ναρκοθηρευτικά σκάφη τρία πλοία επιτήρησης και μερικά υδρογραφικά σκάφη. 
Επίσης, στην Κριμαία υπάρχουν δύο ρωσικές αεροπορικές βάσεις και σταθμεύουν ένα αντιαεροπορικό σύνταγμα και η 810η Ταξιαρχία Πεζοναυτών.
Ξένα μέσα ενημέρωσης στην προσπάθεια τους να ενημερώσουν το κοινό τους πρόβαλαν επανειλημμένως τους χωρίς διακριτικά στρατιώτες που είχαν θέσει υπό τον έλεγχο τους το διεθνές αεροδρόμιο της Συμφερούπολης τα αρχηγεία του Ναυτικού και της Ακτοφυλακής μη μπορώντας να κατανοήσουν την σκοπιμότητα. Ορισμένα μέσα ενημέρωσης προχώρησαν παραπέρα και τους ταυτοποίησαν με μέλη της «Vnevedomstvenaya Okhrana» μιας ιδιωτικής ρωσικής εταιρίας παροχής στρατιωτικών υπηρεσιών τύπου Blackwater που έχει βγάλει και άλλες φορές το φίδι από την τρύπα για τον Πούτιν δίνοντας του την δικαιολογία της μη άμεσης επέμβασης με ρωσικά στρατεύματα στην Κριμαία.
Την δημιουργηθεισα κατάσταση εκμεταλλεύτηκε ο Ρώσος Πρόεδρος ο οποίος σε συνέντευξη τύπου ανάφερε ότι η αποστολή στρατού στην Ουκρανία είναι η τελευταία επιλογή και ξεκαθάρισε ότι δεν εξετάζεται ζήτημα προσάρτησης της Κριμαίας στη ρωσική επικράτεια. 
Η αναφορά επίσης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προς τον ομόλογό του υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ήταν ξεκάθαρη ότι δεν εσταλησαν ρωσικά στρατεύματα στην Κριμαία. 
Τυπικά θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι αμφότεροι δεν είπαν ψέματα ή μάλλον για την ακρίβεια είπαν την μισή αλήθεια. Ετσι εξηγούνται οι δηλώσεις τους διότι στα περισσότερα βίντεο που εικονίζονται ένοπλοι στρατιωτικοί χωρίς διακριτικά και οχήματα χωρίς σήματα ήταν αδύνατον να ταυτοποιηθουν αν ανήκαν σε τοπικές η μη ρώσικες δυνάμεις η σε μονάδες της Okhrana οι οποίες έχουν στις τάξεις τους και πολλούς ρωσόφωνους Ουκρανούς.
Το πρωτότυπο σχέδιο της ρωσικής πλευράς που χρησιμοποίησε μέλη της ιδιωτικής εταιρείας Okhrana αλλά και ρώσικες δυνάμεις που μετεφέρθησαν η ήδη υπήρχαν στην Κριμαία επιβεβαίωσε και ο πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ Ναύαρχος Σταυρίδης.
Η κυρία προσπάθεια του σχεδίου ήταν στο να μην επιτρέψει στην αντίπαλη πλευρά της εξουσίας στην Ουκρανία, να χρησιμοποιήσει τα αεροδρόμια για να μεταφέρει μαζικά Ουκρανούς που θα επαιρναν μέρος σε διαδηλώσεις με στόχο επικοινωνιακό και ουσιαστικό.
Επί πλέον πέτυχε να αποκλειστούν τα Αρχηγεία του Ουκρανικού Ναυτικού στη Σεβαστούπολη της Ουκρανικής Ακτοφυλακής στη Balaklava το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Belbek και το διεθνές αεροδρόμιο της Συμφερούπολης για να μην χρησιμοποιούνται για την αερομεταφορά δυνάμεων κι εφοδίων.
Μέχρι στιγμής οι Ουκρανοί στρατιώτες της 36ης Ταξιαρχίας Επάκτιας Άμυνας του Τάγματος Πεζοναυτών στη Φεοδοσία και του 55ου Συντάγματος Αεράμυνας έχουν παραδοθεί. 
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει επίσης το πορθμείο στα Στενά του Κερτς και έχουν στήσει οδοφράγματα στο Chongar και το Armyansk, αποκόπτοντας τη συγκοινωνία στους δύο κύριους οδικούς άξονες που συνδέουν την Ουκρανία με τη Κριμαία.
Ο διοικητής του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας Αντιναύαρχος Alexander Vitko έχει θεσει σε επιφυλακή όλες τις μονάδες του στόλου και προχώρησε στη βύθιση του καταδρομικού «Ochakov», στην είσοδο του κόλπου όπου ελλιμενίζονται πλοία του ουκρανικού Ναυτικού μπλοκάροντας την έξοδό τους στη Μαύρη Θάλασσα. 
Παράλληλα συνεχίζεται η ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα έτοιμα προς ενίσχυση αυτών που έχουν ήδη θέσει υπό τον έλεγχό τους το σύνολο των κρίσιμων υποδομών της χερσονήσου της Κριμαίας.

Την μέχρις στιγμής επιτυχία του ρωσικού σχεδίου ελέγχου της Κριμαίας δείχνουν οι δηλώσεις του μεταβατικού πρωθυπουργού της Ουκρανίας Αρσένι Γιάτσενιουκ από την έκτακτη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ, φάνηκε να αποσυνδέει το θέμα της Κριμαίας από αυτό των υπολοίπων περιοχών της Ουκρανίας και η ανακοίνωση του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης της Κριμαίας Rustam Temirgaliev ότι το δημοψήφισμα που θα αποφασίσει για την αυτονομία της Κριμαίας ή την ένωσή της με την Ρωσία θα διεξαχθεί τελικά στις 16 Μαρτίου 2014.

Έγραψε ο Χρήστος Κουτσογιαννόπουλος
Ταξίαρχος (εα),

ΜΑ. Διεθνείς Σχέσεις, PhD. Επιχειρησιακή Οργάνωση

Δεν υπάρχουν σχόλια: