Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Δωρεάν εισιτήριο υγείας για τους ανασφάλιστους πολίτες

Αρχίζει η διαδικασία αιτήσεων για τους ανασφάλιστους πολίτες, ώστε να αποκτήσουν εισιτήρια δωρεάν πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας. 

Ποιους αφορά το πρόγραμμα

Περίπου 230.000 ανασφάλιστοι πολίτες θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για τα εισιτήρια δωρεάν πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, το πρόγραμμα, που εντάσσεται στις δράσεις του ΕΣΠΑ 2007-2013, ξεκινά από τις 2 Σεπτεμβρίου και εκτιμάται ότι σε αυτή τη φάση θα καλύψει περίπου 230.000 πολίτες, αριθμός...
που θεωρείται μικρός σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες.

Όπως ανέφερε στην εφημερίδα ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας, αν και δεν καλύπτονται οι ανάγκες όλων των ανασφάλιστων πολιτών, ωστόσο μπορεί να θεωρηθεί "ένα πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο θέλουμε να επεκταθεί και στο νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ (2014-2020) με επιπλέον κονδύλια, προκειμένου να αγκαλιάσει περισσότερους πολίτες που στην παρούσα φάση έχουν δυσκολία στην πρόσβαση σε πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας".
Σε αυτή τη φάση, δικαιούχοι του προγράμματος είναι πρώην ασφαλισμένοι Ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ -και προστατευόμενα μέλη της οικογένειας- οι οποίοι απώλεσαν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα (έως τις 15/4/2013 για το ΙΚΑ και έως τις 15/2/2013 για τα υπόλοιπα Ταμεία) και που έχουν χαμηλό εισόδημα: ατομικό εισόδημα έως 12.000 ευρώ οι άγαμοι και οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ οι έγγαμοι.
Τα αιτήματα υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά, στην ιστοσελίδα www.healthvoucher.gr, είτε από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο είτε μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών. Η υποβολή αιτήσεων ξεκινάει στις 2/9/2013 και συνεχίζεται μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου προϋπολογισμού. Στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος απευθυνθεί για την αίτησή του σε ΚΕΠ, θα πρέπει να επιδείξει στον υπάλληλο αποδεικτικό ταυτότητας, το εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος έτους 2011 ή 2012 και επίσημο έγγραφο όπου αναφέρεται ο ΑΜΚΑ.
Τα αιτήματα αξιολογούνται ηλεκτρονικά κατά σειρά που υποβάλλονται, με διασταύρωση των ηλεκτρονικών αρχείων της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. και του TAXIS. Τόσο η θετική όσο και η αρνητική αξιολόγηση της αίτησης θα γνωστοποιείται ηλεκτρονικά στον αιτούμενο. Στη θετική αξιολόγηση ο δικαιούχος εκτυπώνει το «εισιτήριο υγείας». Η αρνητική αξιολόγηση συνοδεύεται με αιτιολόγηση και, σε περίπτωση καταχώρισης εκ παραδρομής εσφαλμένων στοιχείων, δίνεται η δυνατότητα ορθής επανυποβολής.
Το κάθε «εισιτήριο» είναι ατομικό και αντιστοιχεί σε τρεις ιατρικές επισκέψεις και ένα «σετ» διαγνωστικών εξετάσεων, το οποίο επιλέγει ο γιατρός. Ειδικό «εισιτήριο» εκδίδεται σε περίπτωση εγκυμοσύνης. Αυτό θα καλύπτει από τρεις έως επτά ιατρικές επισκέψεις ανά τρίμηνο (1ο τρίμηνο επτά επισκέψεις, 2ο τρίμηνο πέντε επισκέψεις και 3ο τρίμηνο τρεις επισκέψεις). Ο κάτοχος του Health Voucher θα μπορεί να επιλέξει ελεύθερα γιατρό και μονάδα υγείας από κατάλογο που θα αναρτηθεί στη διαδικτυακή εφαρμογήwww.healthvoucher.gr.
Στο πρόγραμμα θα λάβουν μέρος συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ και γιατροί του ΕΣΥ, μονάδες του ΕΣΥ (Κέντρα Υγείας, εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων κ.ά.), πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ και διαγνωστικά εργαστήρια που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: