Σε μεγάλους μπελάδες
φαίνεται πως έβαλε στην κυβέρνηση η κίνηση του Γιάννη Στουρνάρα να ανοίξει θέμα άρσης απαγόρευσης πλειστηριασμών στην α' κατοικία, καθώς, αρκετοί βουλευτές από τα κόμματα της δικομματικής εκφράζουν ανοιχτά την αντίθεσή τους.
Την ίδια ώρα η Τρόικα έχει διαμηνύσει πως πρέπει να λυθεί το ζήτημα άμεσα, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπολύουν μύδρους και ετοιμάζονται για μετωπική σύγκρουση εντός και εκτός Κοινοβουλίου.
Τα 11 «Οχι» που προκαλούν πονοκέφαλο στο Μαξίμου...
Στο άκουσμα και μόνο της είδησης πως προωθείται ρύθμιση για την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών αρκετοί βουλευτές των κομμάτων της κυβέρνησης αντέδρασαν έντονα σε αυτή την προοπτική και ζήτησαν περαιτέρω εξηγήσεις, αλλά και αλλαγές ώστε να προστατευθούν οι ασθενέστερες τάξεις.
Οι βουλευτές Βύρων Πολύδωρας, Αρης Σπηλιωτόπουλος, Φεβρωνία Πατριανάκου, Μιχάλης Ταμήλος, Γιώργος Κοντογιάννης, Κατερίνα Παπακώστα και Κώστας Κατσαφάδος από τη Ν.Δ. και οι Πάρις Κουκουλόπουλος, Παναγιώτης Ρήγας, Γιάννης Κουτσούκος και Μιχάλης Κασσής από το ΠΑΣΟΚ έστειλαν σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση με δηλώσεις τους στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».
Οπως αναφέρει η εφημερίδα οι βουλευτές αυτοί διαμηνύουν ότι δεν θα ψηφίσουν μια τέτοια ρύθμιση και απαιτούν:
- Παράταση της ρύθμισης και όχι κατάργησή της με εξαιρέσεις και κριτήρια.
- Να εντοπιστούν οι έχοντες μεγάλη περιουσία που εκμεταλλεύονται την προστασία, δεν είναι αναγκαίο να αρθεί το σημερινό καθεστώς.
- Σε κάθε περίπτωση πρέπει να εξακολουθήσει να προστατεύεται η πλειονότητα των νοικοκυριών που δυσκολεύονται και όχι μόνον άνεργοι και πολύτεκνοι, αλλά και ο μέσος εργαζόμενος ή επιχειρηματίας που έχει δει το μισθό του ή τα εισοδήματά του να μειώνονται δραματικά.
Το ζήτημα παίρνει, πλέον, διαστάσεις και δημιουργεί ακόμη μία μίνι κυβερνητική κρίση, τη στιγμή που ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών τονίζει πως αν δεν υπάρξει λύση για τους πλειστηριασμούς το τραπεζικό σύστημα θα καταρρεύσει.
Και από το επιτελείο του υπουργείου, πάντως, μέσω ανακοίνωσης φανερώνεται η λεπτότητα του ζητήματος και η ανάγκη να βρεθεί η χρυσή τομή.
Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί τόσο στην σύσκεψη της Τρίτης στο Μαξίμου, όσο και στη συνάντηση που θα έχουν Σαμαράς και Βενιζέλος πριν από τη ΔΕΘ. Το ΠΑΣΟΚ, πάντως, δεν φαίνεται να μετακινείται από την επίσημη θέση του για παράταση της ισχύουσας διάταξης για ένα ακόμη χρόνο.
Με την πρόταση αυτή φαίνεται να συμφωνούν τόσο η ΔΗΜΑΡ όσο και οι ανεξάρτητοι Ανδρέας Λοβέρδος και Χρήστος Αηδόνης μαζί με άλλους βουλευτές της αντιπολίτευσης.
Το μεγάλο «αγκάθι» έγκειται στο ότι η κυβέρνηση πρέπει να νομοθετήσει άμεσα, καθώς, η ισχύς της σημερινής διάταξης, όπως αναφέρει η «Κ.Ε.» λήγει στο τέλος του χρόνου, ωστόσο, ελάχιστοι βουλευτές δείχνουν προς το παρόν διατεθειμένοι να ακολουθήσουν τις προτάσεις του Γιάννη Στουρνάρα.
Από την άλλη πλευρά η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης τηρεί σιγή ιχθύος αφήνοντας τον υπουργό Οικονομικών να κάνει παιχνίδι παρά το γεγονός ότι ο υφυπουργός Αθανάσιος Σκορδάς ήταν εκείνος που επανέφερε το ζήτημα στις αρχές Ιουλίου.
Τι προβλέπει το σχέδιο για τους πλειστηριασμούς
Μέσα σε αυτό το κλίμα το υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί και να παρουσιάσει εναλλακτικά σχέδια για μεγαλύτερη προστασία στους ασθενέστερους, ενώ οι τελικές προτάσεις θα κατατεθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Στην παρούσα φάση το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο προβλέπει την μείωση του ορίου της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, για το οποίο ισχύει σήμερα η προστασία, από τις 200.000 ευρώ στις 150.000 ευρώ και περαιτέρω μείωση ύστερα από 6 ή 12 μήνες κατά 50.000 ευρώ κάθε φορά, τον συνυπολογισμό όλων των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη ενώ θα γίνει και καθορισμός αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης, έτσι ώστε να γίνονται ταχύτερα οι ρυθμίσεις δανείων και να αποφεύγονται οι πλειστηριασμοί. Επίσης εισαγωγή της έννοιας του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» και απαλλαγή ανέργων και πολυτέκνων.
Αντιδρά η ΔΗΜΑΡ – Σε θέση μάχης ο ΣΥΡΙΖΑ
Από την πλευρά της η Δημοκρατική Αριστερά που ζητάει επιμόνως να παγώσει η άρση της απαγόρευσης καταφέρεται σε ανακοίνωσή της κατά του υπουργού Οικονομικών, αλλά και της κυβέρνησης τονίζοντας «Η θέση της κυβέρνησης, όπως εκφράστηκε με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, ότι οι τράπεζες θα καταρρεύσουν αν δεν απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί, αντιστρέφει την πραγματικότητα».
Στον αντίποδα η Κουμουνδούρου, στο πλαίσιο της στρατηγικής μετωπικής σύγκρουσης που εγκαινιάζει, εξαπολύει μύδρους και κατηγορεί την κυβέρνηση για πλήρη υποταγή στις μνημονιακές δεσμεύσεις.
Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει χαρακτηριστικά «Η κυνική προαναγγελία του υπουργείου Οικονομικών ότι χιλιάδες σπίτια θα βγουν στο σφυρί έρχεται τελικά να επιβεβαιώσει αυτό που επί μήνες η κυβέρνηση διέψευδε. Οταν σχεδιάζουν ακόμα και να πετάξουν οικογένειες στο δρόμο, γίνεται παραπάνω από σαφές ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν πουθενά για να υλοποιήσουν στο ακέραιο τις μνημονιακές τους δεσμεύσεις. Δεν θα σκεφτούν ούτε στιγμή τα αποτελέσματα των ακραίων μέτρων τους και θα συνεχίσουν να βαφτίζουν σωτηρία μια πολιτική που στο πέρασμά της αφήνει μόνο συντρίμμια».
Ζητείται λύση υπό την πίεση της Τρόικα
Η ουσία είναι πως οι εκπρόσωποι ΔΝΤ,ΕΕ και ΕΚΤ πιέζουν ώστε να υπάρξουν εξελίξεις άμεσα στο θέμα των πλειστηριασμών με το Μαξίμου να καλείται να αμβλύνει τις αντιδράσεις ούτως ώστε να μην βρεθεί προ εκπλήξεως σε μια περίοδο που επιθυμεί διακαώς να δείξει στους δανειστές εικόνα ισχυρής κυβερνητικής συνοχής τη στιγμή που έχει μπροστά του ακόμη μια δύσκολη περίοδο διαπραγματεύσεων.
iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου