Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Σε θέσεις μάχης κυβέρνηση – ΣΥΡΙΖΑ ελέω «καυτού» Σεπτέμβρη

Σε θέσεις μάχης κυβέρνηση – ΣΥΡΙΖΑ ελέω «καυτού» Σεπτ

Διακοπές τέλος για το υπουργικό συμβούλιο από Δευτέρα και η κυβερνητική μηχανή αναμένεται, κατ ' εντολή του Αντώνη Σαμαρά, να δουλέψει σε φουλ ρυθμούς για να ολοκληρωθούν οι πολλές και δύσκολες μεταρρυθμίσεις εν όψει της νέας διαπραγμάτευσης με την Τρόικα τον Σεπτέμβρη.

Ο πρωθυπουργός είχε διαμηνύσει πριν φύγει για τις ΗΠΑ πως επιθυμεί να τηρηθούν αυστηρά όλα τα χρονοδιαγράμματα προκειμένου η ελληνική πλευρά να είναι πανέτοιμη στα τέλη Αυγούστου, καθώς από τις αρχές του φθινοπώρου θα...
καταφθάσουν σταδιακά τα κλιμάκια της Τρόικα στην Ελλάδα.
Τα ανοιχτά μέτωπα είναι πολλά και εξαιρετικά «καυτά» με κορυφαίο εκείνο της κινητικότητας και των απολύσεων το Δημόσιο το οποίο έχει ήδη δημιουργήσει μεγάλη αναταραχή και αναμένεται να προκαλέσει εκ νέου διαμαρτυρίες από Σεπτέμβρη.
Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν και ζητήματα όπως η πορεία των εσόδων με βασικό στόχο να αποφευχθεί η επιβολή νέων μέτρων, κάτι που από το κυβερνητικό στρατόπεδο διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να συμβεί.
Από την άλλη πλευρά πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συμφωνούν πως δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για νέα μέτρα, αλλά ούτε και χρόνος για καθυστερήσεις.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά στο «Βήμα της Κυριακής» όπου τονίζει «Η πολιτική μας είναι δεδομένη. Δεν χωρούν πισωγυρίσματα. Προχωρούμε μπροστά και όποιος αντέξει».
Το «αγκάθι» των πλειστηριασμών
Εν τω μεταξύ καλοκαιρινή φουρτούνα προκάλεσε στην δικομματική κυβέρνηση το «παραθυράκι» που άνοιξε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, για τους πλειστηριασμούς α' κατοικίας και για το οποίο υπάρχουν ήδη έντονες αντιδράσεις.
Δεν είναι λίγοι και οι βουλευτές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση που δηλώνουν αντίθετη με μια τέτοια προοπτική, παρά την παραδοχή του κ. Στουρνάρα πως οι τράπεζες θα καταρρεύσουν αν δεν βρεθεί λύση στο ζήτημα.
Πάντως, στα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης υποχρεώθηκαν σε μερική αναδίπλωση για τους πλειστηριασμούς και εξετάζουν νέο σχέδιο με πιο ευνοϊκούς όρους για τους δανειολήπτες.
Στον αντίποδα τα κόμματα της αντιπολίτευσης πνέουν μένεα κατά του υπουργού Οικονομικών και δηλώνουν ότι θα ταχθούν απέναντι στην πιθανότητα πλειστηριασμών.
Βενιζέλος: Ανάγκη συσπείρωσης της ελληνικής κοινωνίας
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε άρθρο του στο «Εθνος της Κυριακής» τονίζει την ανάγκη συσπείρωσης της ελληνικής κοινωνίας για το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης το οποίο έχει προϋπόθεση την πολιτική σταθερότητα και πολιτικό πλαίσιο την προγραμματική συμφωνία των δύο κυβερνητικών εταίρων.
«Ο φετινός Σεπτέμβρης σηματοδοτεί, άλλωστε, και την ουσιαστική έναρξη της προεκλογικής περιόδου για την ανάδειξη του νέου ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» αναφέρει ο κ. Βενιζέλος και προσθέτει «Η οριστική έξοδος από την κρίση είναι και αναγκαία και εφικτή, το πρώτο δε στοιχείο που περιλαμβάνει είναι η διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής και η αποκατάσταση αδικιών που έγιναν πάνω στη μάχη της εθνικής επιβίωσης» .
Ανεβάζουν στροφές στην Κουμουνδούρου
Τέλος στα... μπάνια και για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει στείλει μήνυμα σε όλα τα στελέχη για επιστροφή στην επιθετική πολιτική και μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα.
Ηδη στην Κουμουνδούρου μελετούν τους τρόπους με τους οποίους θα πορευθούν στους κρίσιμους τομείς όπως η Παιδεία, η Υγεία, οι απολύσεις στο Δημόσιο και στο ζήτημα των ημερών, τους πλειστηριασμούς.
Σημείο αναφοράς για τις επόμενες κινήσεις θα είναι η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβρη όπου και θα παρουσιάσει το νέο πρόγραμμα και τις προτάσεις του κόμματος.
Σε τροχιά σύγκρουσης με φόντο την επίσκεψη της Τρόικα
Ωστόσο, στην Κουμουνδούρου δεν μένουν εκεί καθώς ήδη έχουν προαναγγελθεί πρωτοβουλίες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που καταδεικνύουν την γραμμή αντιπαράθεσης που επιθυμεί να τραβήξει η ηγεσία του κόμματος.
Ο γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Βίτσας, έχει ήδη επισημάνει ότι οι οργανώσεις του κόμματος πρέπει να είναι σε κατάσταση ετοιμότητας, καθώς και ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα πρέπει να σχεδιάσουν τις πρωτοβουλίες σε τοπικό επίπεδο.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μείνει άπραγος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο γραμματέας του κόμματος δίνοντας τον τόνο για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις των επόμενων ημερών, ενώ και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο θα γίνει προσπάθεια για νομοθετικές πρωτοβουλίες δεδομένων και των σοβαρών ενστάσεων που καταγράφονται για διάφορα ζητήματα και για βουλευτές της συμπολίτευσης.
Σε πρώτο στάδιο στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης αναμένεται να βρεθεί το ζήτημα των πλειστηριασμών, ενώ στην πορεία κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση είναι σίγουρο πως θα συγκρουστούν σφόδρα και για όλα τα επίμαχα ζητήματα της επικαιρότητας.


iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: