Ποια είναι τα κριτήρια που θα αποτελούν "ασπίδα" μετά την άρση της αναστολής των πλειστηριασμών
Νέα πρόταση ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο σχετικά με την άρση αναστολής των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας με σκοπό να προστατευθούν οι πραγματικά αδύναμοι.Στο νέο σχέδιο προβλέπονται συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία θα λειτουργούν ως ασπίδα για όσους δεν μπορούν να πληρώσουν το στεγαστικό τους δάνειο.
Όπως αναφέρει η...
"Καθημερινή" της Κυριακής, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου βάσει της οποίας έχουν ανασταλεί οι πλειστηριασμοί έχει ισχύ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013 και για να συνεχιστεί να εφαρμόζεται η αναστολή θα πρέπει από τη λήξη του τρέχοντος έτους να νομοθετηθεί εκ νέου.
Την ίδια ώρα, σειρά κυβερνητικών στελεχών προαναγγέλλουν τη σταδιακή άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών από το 2014 με πιο πρόσφατες τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του κυβερνητικού εκπροσώπου, Σίμου Κεδίκογλου.
Η κυβέρνηση αναμένεται να προσπαθήσει να φτιάξει μια νέα "ομπρέλα προστασίας" η οποία σε συνδυασμό με την πρόσφατη ρύθμιση για τα δάνεια και το νόμο 3869/2010 (νόμος Κατσέλη), θα περιορίσουν τον αριθμό των σπιτιών που θα βγουν "στο σφυρί'.
Οι παράμετροι
1. Αντικειμενική αξία ακινήτου: Σταδιακή μείωση του ορίου της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου για το οποίο ισχύει σήμερα η προστασία, από τα 200.000 ευρώ που είναι τώρα, στα 150.000 ευρώ από 1/1/2014 και μετά περαιτέρω μείωση του ορίου κατά 50.000 ευρώ ανά εξάμηνο ή χρόνο.
2. Περιουσιακά στοιχεία δανειολήπτη: Εδώ χρειάζεται πλήρης αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, διότι έως τώρα και πριν από την αναστολή των πλειστηριασμών, σε περίπτωση που κάποιος δεν πλήρωνε το δάνειο του, υπήρχε για τους δανειστές το "όπλο" της υποθήκης και του εγγυητή. Αυτό που μελετάται τώρα είναι να εξετάζεται εάν υπάρχουν επιπλέον περιουσιακά στοιχεία (άλλη ακίνητη και κινητή περιουσία, καταθέσεις κλπ) έτσι ώστε να μην προστατεύονται από το νόμο οι περίφημοι "μπαταχτσήδες".
3. Αποδεκτές δαπάνες διαβίωσης: Οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε ρυθμίσεις των δανείων κι έτσι θα αποφεύγονται οι πλειστηριασμοί, ορίζοντας ένα ποσό οφειλής με βάση τις δυνατότητες του κάθε νοικοκυριού και αφού έχει ληφθεί υπόψη το μηνιαίο κόστος διαβίωσης. Οι δαπάνες αυτές θα καθορισθούν με τη βοήθεια κυρίως της ΕΛΣΤΑΤ.
4. Συνεργάσιμος δανειολήπτης: Όπως και οι αποδεκτές δαπάνες διαβίωσης, έτσι και η έννοια του συνεργάσιμου δανειολήπτη έχει εισαχθεί στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ. Εκτιμάται έτσι ότι θα περιορισθεί το φαινόμενο της γενικής απόρριψης της ρύθμισης χρέους και θα αντιμετωπίζεται διαφορετικά ο κάθε δανειολήπτης, ανάλογα με το προφίλ του. Εν προκειμένω βεβαίως, η αντικειμενικοποίηση των κριτηρίων για να θεωρηθεί κάποιος "συνεργάσιμος δανειολήπτης" είναι δύσκολη. Τα γενικά του χαρακτηριστικά, πάντως, θα είναι η μη απόκρυψη στοιχείων από την τράπεζα, η διάθεση υπαγωγής σε ρύθμιση κ.α.
5. Διασφαλίζονται επίσης άνεργοι, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι, οι οποίοι και με πρόσφατη ρύθμιση είχαν διαφορετική αντιμετώπιση.
Καθορίζεται επίσης μέγιστος χρόνος προστασίας τα 5 έτη για να μην γίνουν κατασχέσεις στα "κόκκινα" δάνεια της κρίσης. Ειδικότερα, θα προηγηθούν τα δάνεια που "κοκκίνισαν" πριν τη διετία 2008-2009 δηλαδή προ της κρίσης και τα οποία δεν πρόλαβαν τότε να βγουν στο σφυρί.
Αν για παράδειγμα ένα ακίνητο πήρε αναστολή πλειστηριασμού το 2008-2009 να βγει το 2014, εκείνο που προστατεύθηκε το 2010 να βγει από το καθεστώς το 2015.
Έρχεται άρση απαγόρευσης πλειστηριασμών
Η Ελλάδα θα άρει τους περιορισμούς τους πλειστηριασμούς κατοικιών προκειμένου να μπορέσουν οι τράπεζες να ανακτήσουν τα επισφαλή δάνεια, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της χώρας, Γ. Στουρνάρα, που ρίχνουν λάδι στη φωτιά μιας διαμάχης που ενδέχεται να δοκιμάσει τη συνοχή της εύθραυστης κυβέρνησης συνασπισμού, μεταδίδει εν τω μεταξύ το Reuters.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο, οι ελληνικές τράπεζες, που έχουν έλλειψη ρευστότητας, απαγορεύεται να προχωρούν σε πλειστηριασμούς των περισσοτέρων πρώτων κατοικιών που ανήκουν σε δανειολήπτες που δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους, στο πλαίσιο προσωρινού μέτρου που εφαρμόζεται από το 2010 προκειμένου να προστατευθούν τα νοικοκυριά που έχουν πληγεί από την λιτότητα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που έχουν δαπανήσει περίπου 38 δις. ευρώ για να διασώσουν τις ελληνικές τράπεζες, πιέζουν την Αθήνα να λάβει μέτρα για να εξορθολογίσει τους ισολογισμούς των τραπεζών, σημειώνει το Reuters.
Όμως, αρκετοί νομοθέτες από την δικομματική κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας αντιτίθενται στους πλειστηριασμούς, φοβούμενοι βίαιες αντιδράσεις από τους ιδιοκτήτες κατοικιών, σε μια περίοδο που η ανεργία βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ και οι μισθοί κάνουν "βουτιά".
Το Reuters σημειώνει ότι στην Ελλάδα, οκτώ στους δέκα ζουν σε ιδιόκτητο σπίτι. Τα στεγαστικά δάνεια αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος των επισφαλών δανείων των ελληνικών τραπεζών, που έχουν αυξηθεί στο 29% του συνόλου μετά από έξι μήνες ύφεσης στη χώρα.
(Με πληροφορίες από "Καθημερινή")
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου