Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Απολύσεις, χαράτσια και πλειστηριασμοί επί τάπητος στο Μαξίμου σήμερα Τρίτη

Απολύσεις, χαράτσια και πλειστηριασμοί επί τάπητος στο Μαξίμου την Τρίτη
Μανίκια σηκώνει η κυβέρνηση μετά την ολιγοήμερη χαλάρωση της περασμένης εβδομάδας μιας και τα μέτωπα που πρέπει να κλείσουν πριν καταφθάσει εκ νέου στην Αθήνα η Τρόικα τον Σεπτέμβριο είναι αρκετά και «καυτά». 
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει συγκαλέσει την Τρίτη στις 10 το πρωί ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα συζητηθούν τα κρίσιμα θέματα της πορείας των εσόδων, των πλειστηριασμών και της μεταρρύθμισης στο Δημόσιο.
Δεδομένου ότι η Τρόικα καταφθάνει σε μερικές ημέρες, ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για...
καθυστερήσεις και υπό τη σκιά της παραίτησης -που ζητήθηκε από την υπουργό Οικονομικών- από την προεδρία του ΤΑΙΠΕΔ του Σταύρου Σταυρίδη που δημιούργησε αρνητική εικόνα και έφερε την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει από τους υπουργούς του να βάλουν μέσα τα κεφάλια και να εργασθούν σκληρά για να μην εκτροχιαστούν χρονικά οι προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις.
Αλλωστε, και πριν τις διακοπές του Δεκαπενταύγουστου στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο ο κ.Σαμαράς, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο χαλάρωσης, είχε ζητήσει από τους υπουργούς που έχουν μνημονιακές υποχρεώσεις να τις ολοκληρώσουν εντός του Αυγούστου ακόμη και αν έχουν περιθώριο ως το Σεπτέμβριο.
Στο επίκεντρο της συζήτησης στο Μέγαρο Μαξίμου την Τρίτη αναμένεται να βρεθεί για μια ακόμη φορά το φλέγον θέμα της διαθεσιμότητας, δεδομένου ότι σε ότι αφορά το συγκεκριμένο θέμα τα χρονοδιαγράμματα είναι ιδιαιτέρως ασφυκτικά. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης μέχρι την Παρασκευή θα πρέπει να έχει στη διάθεσή του συγκεκριμένο κατάλογο με τις θέσεις που θα καταργηθούν και από τις οποίες θα προκύψουν οι λίστες με τα ονόματα των υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε να μην υπάρξουν άλλα «οριζόντια μέτρα» στον τομέα αυτό, όπως έγινε με την ΕΡΤ.
Παράλληλα, όσον αφορά τη διοικητική μεταρρύθμιση από εδώ και στο εξής θα πρέπει να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς και το σχέδιο για τη συγχώνευση των αμυντικών βιομηχανιών, το οποίο θα πρέπει να είναι έτοιμο, επίσης, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Σε ακανθώδες, όμως, θέμα για την κυβέρνηση εξελίσσονται και οι πλειστηριασμοί ακινήτων με δεδομένες τις ήδη διατυπωθείσες ενστάσεις από βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Το εν λόγω θέμα και συγκεκριμένα το τι θα γίνει με την πρώτη κατοικία αποτελεί «αιτία πολέμου» για πολλούς βουλευτές που εκφράζουν εδώ και καιρό τις ενστάσεις τους.
Ηδη το κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζεται ένα σχέδιο το οποίο θα εξαιρεί τη μεγάλη μάζα των δανειοληπτών, όπως επίσης και τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (άνεργοι, πολύτεκνοι κ.λπ.) από τους πλειστηριασμούς, το οποίο πιστεύουν ότι θα κάμψει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
Παράλληλα, επί τάπητος στη σύσκεψη της Τρίτης αναμένεται να τεθεί και το θέμα της πορείας των δημοσίων εσόδων καθώς από αυτά θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και η περαιτέρω πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής. Ο Αντώνης Σαμαράς ρίχνει μεγάλος βάρος στο συγκεκριμένο τομέα καθώς απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων κάτι το οποίο ελπίζει και στηρίζει στην αύξηση των εσόδων που αναμένει το οικονομικό επιτελείο να καταγραφεί στο β' εξάμηνο του έτους.
Τέλος, στο τραπέζι της συζήτησης στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να πέσουν και άλλα θέματα όπως η παράταση του χαρατσιού για τα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ κάτι το οποίο δεν επιθυμεί η κυβέρνηση αλλά για το οποίο εκφράζει ενστάσεις η Τρόικα λόγω των προβλημάτων που θεωρεί ότι θα υπάρξει στην εισπραξιμότητα με τον νεό ενιαίο φόρο των ακινήτων.
Στη σύσκεψη θα μετέχει ο Ευάγγελος Βενιζέλος με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Μανιάτης, Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και εκπρόσωπος από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αμύνης. Επίσης, θα συμμετάσχουν όλοι οι υφυπουργοί με χαρτοφυλάκια σε υπουργεία με μνημονιακές υποχρεώσεις αλλά και οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων αυτών.


iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: