Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Στο χέρι των μυστικών υπηρεσιών η Κύπρος


Για υψηλά ποσά «μαύρου ρωσικού χρήματος» που έχουν εισρεύσει στις κυπριακές τράπεζες έκανε λόγω ο επικεφαλής της BND

Το 40% των καθαρών κεφαλαιακών εκροών από τη Ρωσία προς την Κύπρο είναι μαύρο χρήμα ή κεφάλαια που προκύπτουν από ξέπλυμα χρήματος, υποστηρίζει ο Γκέρχαρντ Σίντλερ.
Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt o πρόεδρος της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών, BND, κατέθεσε σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικών της γερμανικής βουλής, όπου παρέπεμψε στα υψηλά ποσά «μαύρου ρωσικού χρήματος» που έχουν εισρεύσει στις κυπριακές τράπεζες...

Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης, που φέρεται να έχει στα χέρια της η Handelsblatt, η BND παρέθεσε «συστηματικά στοιχεία» αναφορικά με την κατάθεση ρωσικών κεφαλαίων στην Κύπρο.
«Αυτά τα στοιχεία μας βάζουν σε σκέψεις» φέρεται να είπε ο Γκέρχαρντ Σίντλερ, διευκρινίζοντας ότι το 2012 περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια (30,8 δισ. ευρώ) έφυγαν από τη Ρωσία, εκ των οποίων ένα μεγάλο μέρος κατέληξε στην Κύπρο
Σύμφωνα με πληροφορίες της BND, αυτή τη στιγμή είναι κατατεθειμένα σε κυπριακές τράπεζες 26 δισ. δολάρια.
Το ποσό αυτό, αναφέρει η γερμανική μυστική υπηρεσία, είναι υψηλότερο από το ΑΕΠ της Κύπρου. Ο Γκέρχαρντ Σίντλερ διευκρινίζει, πάντως, ότι τα κεφάλαια αυτά δεν είναι στο σύνολό τους μαύρο χρήμα, αλλά «ένα συγκεκριμένο ποσοστό θα πρέπει να θεωρηθεί ως τέτοιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: