Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

1 εκ. απόδημοι Έλληνες θα ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές!



Ο Στυλιανίδης αναμένεται να το καταθέσει προς διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο - Ολόκληρο το σχέδιοΕνώπιον ενός εντελώς διαφορετικού εκλογικού σώματος, που θα προκύψει από την συμμετοχή άνω των 1.000.000 Ελλήνων ομογενών που ζούν ανά την υφήλιο, αναμένεται να βρεθούν τα ελληνικά πολιτικά κόμματα στις επόμενες εθνικές εκλογές, κάτι που εκτιμάται ότι θα επηρεάσει...
σε μεγάλο βαθμό το τελικό αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης έχει στα χέρια του το σχετικό σχέδιο νόμου, που θα δώσει δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες αποδήμους, το οποίο το αμέσως επόμενο διάστημα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση σε όλα τα κόμματα, ενώ αναμένεται να συζητηθεί νωρίτερα μεταξύ των πολιτικών αρχηγών που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας, προκειμένου να ψηφιστεί από τη Βουλή και να τεθεί σε εφαρμογή από το επόμενο έτος, κάτι που εκ των πραγμάτων ενισχύει την σεναριορολογία περί πρόωρων εκλογών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μια επιστημονική ομάδα του υπουργείου Εσωτερικών, ύστερα από εκτενή μελέτη αντίστοιχων συστημάτων που ισχύουν σε χώρες της ΕΕ -μόνο η Ελλάδα και η Ιρλανδία δεν δίνουν ακόμη αυτό το δικαίωμα- ολοκλήρωσε πριν από λίγο καιρό την τελική της πρότασή, τα βασικά σημεία της οποίας παρουσίασαν τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ.
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ
Συγκεκριμένα, το εν λόγω μοντέλο δίνει στους ομογενείς δυνατότητα συμμετοχής στις εθνικές εκλογές από τη χώρα στην οποία ζούν, αναγνωρίζοντάς τους το δικαίωμα να ψηφίζουν κόμμα, όχι όμως βουλευτές, με την ψήφο τους να καταμετράται στα ποσοστά επικρατείας των κομμάτων. 
Παράλληλα προβλέπεται η συμμετοχή ομογενών στα ψηφοδέλτια Επικρατείας των κομμάτων.
Στο πλαίσιο αυτό μελετάται αυτοί να καταλαμβάνουν 6 από τις 12 θέσεις, μεταξύ των οποίων και εκλόγιμες. 
Το σχέδιο προβλέπει επίσης την ημέρα των εκλογών να τοποθετούνται κάλπες μόνο στις πόλεις του εξωτερικού που υπάρχει ελληνική αρχή (πρεσβεία, προξενείο) και όπου ξεπερνούν το πληθυσμιακό όριο (π.χ. πάνω από 1.000 ομογενείς). 
Δικαίωμα ψήφου θα αναγνωρίζεται σε αυτούς που έχουν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια, κάτι που θα διασταυρώνεται από τα μητρώα πολιτών στην Ελλάδα. Επίσης, τρεις μήνες πριν τις εκλογές οι ομογενείς που ενδιαφέρονται να μετέχουν στην διαδικασία θα υποχρεούνται να το δηλώσουν στις ελληνικές διπλωματικές αρχές της χώρας όπου κατοικούν, ώστε να διαμορφωθουν οι εκλογικοί κατάλογοι. 
Όσοι εγγράφονται σε αυτούς θα διαγράφονται αυτομάτως από τους αντίστοιχους στην Ελλάδα, ενώ για τους διπλοψηφίσαντες θα ισχύει η τιμωρία του ποινικού αδικήματος. 
Μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας τα αποτελέσματα θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά στο υπουργείο Εσωτερικών και στη συνέχεια η πρεσβεία ή το προξενείο, όπου θα έχει στηθεί η κάλπη, θα αποστέλλει τα ψηφοδέλτια με διπλωματικό σάκο στην Ελλάδα, ώστε να καταλήξουν στο εκλογοδικείο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μελετάται αν μπορεί η συγκεκριμένη διαδικασία να στηριχθεί και από τη Singular Logic, που αναλαμβάνει σε κάθε εκλογική αναμέτρηση στην χώρα μας την ροή των αποτελεσμάτων. 
Σημειώνεται, πως ένα από τα «δύσκολα» ζητήματα του συγκεκριμένου σχεδίου που απασχόλησαν ιδιαίτερα το υπουργείο Εσωτερικών ήταν το κόστος της διαδικασίας. Γι' αυτό αποφασίστηκε να αποφευχθούν τα υπερβολικά κόστη εντάσσοντας στο σχέδιο νόμου την πρόβλεψη πως χρεή δικαστικού αντιπροσώπου και εφόρου εκλογών θα εκτελούν οι προξενικοί υπάλληλοι.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: