Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Πώς να διαπραγματευτείς ένα «δυνατό» πακέτο αμοιβής

Έχεις περάσει τα δύο πρώτα στάδια επιλογής, βιογραφικό και συνέντευξη και βρίσκεσαι στην τελική ευθεία για την πρόσληψη. 
Σίγουρα ο πρωταρχικός σου στόχος είναι να πάρεις τη δουλειά. 
Όμως είμαι σίγουρη ότι δεν θα έλεγες όχι και σε ένα ικανοποιητικό πακέτο παροχών – μισθό, μπόνους, κινητό, κ.α. 
Η αλήθεια είναι ότι ο εργοδότης σου δεν θα σου το δώσει απλόχερα, ιδιαίτερα στην εποχή μας. 
Θα πρέπει να το διεκδικήσεις με τον κατάλληλο όμως τρόπο για να μην ρισκάρεις τη θέση εργασίας. 
Πώς θα το πετύχεις αυτό; Με τους σωστούς χειρισμούς...
 
Οπλίσου με εμπιστοσύνη και ξεκίνα τις διαπραγματεύσεις για ένα υψηλό πακέτο παροχών, αφού λάβεις υπόψη σου τα παρακάτω:
Αποφάσισε τι θέλεις

Πριν μπεις στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων πρέπει να έχεις αποσαφηνίσει στο μυαλό σου τι ακριβώς επιδιώκεις. Αν για παράδειγμα αποτελεί προτεραιότητα για σένα ο μισθός ή οι υπόλοιπες παροχές που θα μπορούσε να σου δώσει η επιχείρηση, όπως, η ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη, το κινητό, τα μπόνους, το αυτοκίνητο, η εκπαίδευση, τα ταξίδια κ.α.
Μάθε για τον κλάδο σου
Αν ο τομέας στον οποίο δραστηριοποιείσαι διαθέτει νέες θέσεις εργασίας, έχεις το πλεονέκτημα -από τη στιγμή που βρίσκεσαι λίγο πριν από την πρόσληψη- να διαπραγματευτείς. 

Στην αντίθετη περίπτωση που ο κλάδος είναι κορεσμένος δεν έχεις πολλά περιθώρια για υψηλή αμοιβή.
Γίνε τολμηρός
Συνήθως, τα αφεντικά δεν συμπαθούν τους εργαζομένους που έχουν την τάση να κάνουν ένα βήμα πίσω. Προσπάθησε να είσαι τολμηρός διεκδικώντας καλύτερους οικονομικούς όρους, για να μπορέσεις να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του μελλοντικού σου εργοδότη από την πρώτη μέρα.
Δες τι αξίζεις
Είπαμε ότι είναι καλό να εμμένεις στις απόψεις σου, αλλά μέχρι ένα σημείο. Πριν ζητήσεις ένα αστρονομικό ποσό είναι απαραίτητο να έχει προηγηθεί μία αξιόπιστη έρευνα αγοράς για να μάθεις, ποιοι είναι οι μισθοί που παίρνουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο σου και πόσο «αμείβονται» τα δικά σου προσόντα και η επαγγελματική σου εμπειρία.
Δώσε προσοχή στα μπόνους
Είναι αλήθεια ότι το θέμα των μπόνους είναι κάπως δύσκολο. Πρέπει να κατανοήσεις από την αρχή τους όρους με βάση τους οποίους διαμορφώνεται το ποσό των μπόνους, αλλά και πόσο δίκαιη είναι η εκτίμηση από την πλευρά της εταιρίας των επιδόσεων με βάση τις οποίες δίνονται.
Ξέχνα τη δικαιοσύνη
Σίγουρα έχεις δικαίωμα να ζητήσεις το καλύτερο για τον εαυτό σου. Αρκεί αυτό το μήνυμα να το μεταφέρεις με το σωστό τρόπο στον αποδέκτη. Αν αρχίσεις να αναφέρεις τα ονόματα των συναδέλφων σου που πληρώνονται περισσότερο από σένα δεν θα κάνεις καλή εντύπωση στο αφεντικό σου. Ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάς ότι εσύ είσαι στο ξεκίνημα και ότι η δικαιοσύνη στον επαγγελματικό χώρο δεν είναι πάντα αυτονόητη.
Βασίσου στην προαγωγή
Αν η τελική διαπραγμάτευση δεν πήγε όπως περίμενες, αρχικά θα πρέπει να σεβαστείς την απόφαση του εργοδότη σου. Σε δεύτερη φάση όμως μπορείς να ελπίζεις σε καλύτερους οικονομικούς όρους στοχεύοντας σε μία εσωτερική προαγωγή. Πίστεψε με, μπορεί να αποτελέσει μια νέα ευκαιρία για να διαπραγματευτείς τις παροχές σου με πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Αρκεί όλο αυτό το διάστημα να αποδείξεις στον προϊστάμενό σου ότι αξίζεις τα λεφτά σου.
 
 
Πηγή: kariera.gr
PrimEconomy

Δεν υπάρχουν σχόλια: