Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Δεν είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν είναι έτοιμος να κυβερνήσει


Ανεξαρτήτως του προγράμματος που έχει το κάθε κόμμα, υπάρχουν παράμετροι που αποδυναμώνουν την δυνατότητα του κάθε κόμματος να εφαρμόσει αυτά που θα ήθελε και θα έπρεπε να βρει λύσεις στο όποιο πρόβλημα προκύψει, που ενδεχομένως να κάνει αδύνατη την όποια πολιτική είχε προγραμματίσει να εφαρμόσει εξαρχής.

Περίπου αυτό εννόησε ο κ. Λαφαζάνης όταν είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι έτοιμος να κυβερνήσει. Όχι τόσο ότι δεν είναι έτοιμος από στελέχη (στελέχη έχουν όλοι – φυτρώνουν στα δέντρα) αλλά το ότι οι...
τωρινές συνθήκες δεν θα επιτρέψουν στον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει αυτό που θα ήθελε.
Με βάση αυτό το σκεπτικό λοιπόν, δεν είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν είναι έτοιμος - κανείς δεν είναι έτοιμος. Τούτο διότι οι συνθήκες είναι τέτοιες που κανένα κόμμα δεν θα μπορεί να εφαρμόσει το όποιο πρόγραμμα έχει.
Και αν είναι έτσι λοιπόν, το ερώτημα είναι περισσότερο τι θα κάνει το κάθε κόμμα όταν κυβερνήσει και όχι τι υποσχέσεις έχει δώσει, διότι εξ ορισμού δεν θα μπορεί να εφαρμόσει τις υποσχέσεις που έχει δώσει.
Και εδώ τώρα είναι το αίνιγμα. 
Τι μπορεί να κάνει το κάθε κόμμα υπό αυτές τις περιστάσεις; 
Η απάντηση είναι όχι πολλά, για να μην πούμε απολύτως τίποτα, σε σχέση με αυτό που θα ήθελε.
Και το άλλο ερώτημα είναι, τι θα πρέπει να κάνουν οι ψηφοφόροι όταν πάνε την επόμενη φορά στην κάλπη; 
Να ψηφίσουν με βάση κάποιο πρόγραμμα που ξέρουν (ή θα έπρεπε να ξέρουν) ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί,ή κάποιον που μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση, που συνεχώς αλλάζει και θα έπρεπε να προσαρμόζεται με τα νέα δεδομένα καθώς διαμορφώνονται;
Διότι λογικά ο μέσος πολίτης αυτής της χώρας θα έχει καταλάβει σήμερα ότι κανένα κόμμα δεν μπορεί να κάνει ούτε κατά προσέγγιση αυτά που λέει, διότι οι συνθήκες είναι τέτοιες που δεν μπορεί. Και η μόνη σημαντική παράμετρος από εδώ και στο εξής είναι, ποιος μπορεί να διαχειριστεί την καθημερινότητα, χωρίς η χώρα να τιναχτεί στον αέρα και να γίνει σμπαράλια.
Και επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κάνει αυτό που θέλει, δεν είναι έτοιμος να κυβερνήσει. Αλλά και επειδή δεν έχει και την δυνατότητα να κάνει διαχείριση αυτής της καθημερινότητας, δεν θα έπρεπε και να κυβερνήσει, διότι δεν νομίζω κανείς να θέλει να παίξει κορώνα γράμματα την τύχη αυτής της χώρας.
Το πρόβλημα όμως είναι ότι, δεν είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν είναι έτοιμος να αναλάβει το τιμόνι της εξουσίας, αλλά και κανένα άλλο από τα κόμματα που έχει σήμερα η βουλή.
Η μόνη επιλογή που έχει σήμερα η πολιτική ηγεσία αυτής της χώρας είναι να κάνει διαχείριση της κατάστασης όπως μπορεί, σε ένα συνεχώς εξελισσόμενο περιβάλλον, που δεν έχει καμία σχέση με το περιβάλλον που θα ήθελαν τα κόμματα να υπάρχει, για να μπορούν να πράξουν αυτά που υπόσχονται.
Καλώς ή κακώς, ο κλήρος έχει πέσει στην σημερινή κυβέρνηση να βγάλει το φίδι από την τρύπα. 
Διότι ακόμα και να μην ήταν αυτή η κυβέρνηση με αυτόν τον πρωθυπουργό, θα είχαμε κάποιον άλλον και λίγο πολύ τα ίδια περίπου θα έκανε, διότι δεν θα μπορούσε να κάνει αλλιώς.
Και επειδή καμία άλλη κυβέρνηση με κανέναν άλλο πρωθυπουργό δεν θα μπορούσε να εφαρμόσει αυτά που θα είχε υποσχεθεί, υπό αυτή την έννοια, κανένα κόμμα δεν είναι έτοιμο να κυβερνήσει.

Γιώργος Καισάριος

Δεν υπάρχουν σχόλια: