Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

“Guardian” κατά Μέρκελ για την Ελλάδα

Angela-Merkel-Bundestag
Η υπερψήφιση του πακέτου λιτότητας από το ελληνικό κοινοβούλιο και το πέταγμα της μπάλας στην άλλη πλευρά του γηπέδου φαίνεται ότι άρχισαν να αποδίδουν καρπούς, τουλάχιστον σε επίπεδο εντυπώσεων και διεθνούς στήριξης.
Στην σωρεία δημοσιευμάτων που επικρίνουν τα αποτελέσματα της γερμανικής «συνταγής» για την Ελλάδα, μεταξύ αυτών και των N.Y. Times, ήρθε να προστεθεί και το editorial της βρετανικής εφημερίδας “The Guardian” που φέρει τον τίτλο «Η λιτότητα της Ελλάδας: η Δημοκρατία δοκιμάζεται σε σημείο καταστροφής».
Στο άρθρο περιγράφεται η εποχή που...
ο τότε Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου περιόδευε στην Ευρώπη «ικετεύοντας» για  καλύτερους όρους δανεισμού, αφότου ξέσπασε η κρίση της άνοιξης του 2010. 
Η απάντηση που έλαβε από την Angela Merkel, ήταν ότι η συμφωνία «έπρεπε να πονέσει»
Πηγές της Wall Street Journal μεταφέρουν αυτολεξεί τα λόγια της Γερμανίδας Καγκελαρίου: «Θέλουμε να καταστήσουμε βέβαιο ότι κανείς άλλος δεν θα το θέλει αυτό».
Το άρθρο κρίνει ότι η Merkel τήρησε και με το παραπάνω το δικό της μέρος της συμφωνίας. Η οικονομία της χώρας καταστράφηκε και η ίδια της η δημοκρατία βρίσκεται στα όρια της διάλυσης.
Περιγράφεται η νέα αδιέξοδη ψήφιση του πακέτου λιτότητας με τις βίαιες περικοπές.
Τα μέτρα χαρακτηρίζονται ως «το βαρύτερο πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόστηκε μεταπολεμικά στην Δυτική Ευρώπη» και τα αποτελέσματα αυτού του προγράμματος ως επίσης βαρύτατα.
Στηλιτεύεται η άνοδος της Χρυσής Αυγής και ο ρόλος που φέρεται να έχει αποκτήσει εντός της ελληνικής αστυνομίας, καθώς και η κατάρρευση του «αξιόπιστου» ΠΑΣΟΚ.
Και το άρθρο κλείνει με τα εξής:
«Στην καρδιά της Ευρώπης μια Δημοκρατία παραπατάει στο χείλος του γκρεμού. 
Είναι αλήθεια, ότι μεγάλο μέρος της ευθύνης φέρει η διεφθαρμένη ελληνική ελίτ που κυριάρχησε στην πολιτική, τις επιχειρήσεις και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για πολλές δεκαετίες. 
Αλλά και η υπόλοιπη ευρωζώνη είναι επίσης ένοχη: 
Πρώτον γιατί επέβαλε φοβερή λιτότητα και μετά 
γιατί κλείνει τα μάτια στα προβλέψιμα αποτελέσματα. 
Η κυρία Merkel είχε ασφαλώς δίκιο:
Καμία άλλη χώρα – στην Ευρώπη ή οπουδήποτε αλλού – δεν θα το θέλει αυτό».


10.11.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: