Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Ενώ η κοινωνία «βράζει»... Στη δίνη της ψηφοφορίας για τα επώδυνα μέτρα στροβιλίζεται το πολιτικό σκηνικό

Υπ' ατμόν 
βρίσκονται τα κομματικά επιτελεία εν όψει της κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας τη Τετάρτης επί του πολυνομοσχεδίου που περικλείει τα σκληρά μέτρα ύψους 13,5 δισ. ευρώ και κλυδωνίζει τις ισορροπίες του κυβερνητικού συνασπισμού. 
«Δεν μπορούμε πια να κάνουμε πίσω» 
δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην Κοινοβουλευτική της Νέας Δημοκρατίας την Κυριακή, καλώντας κόμματα της συγκυβέρνησης να στηρίξουν τα μέτρα.
Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί την ίδια στιγμή να αποτρέψει νέες διαρροές στην ψηφοφορία της Τετάρτης, ενώ τη Δευτέρα αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς που σταθερά αρνείται να ...ψηφίσει τα εργασιακά μετά την τελεσίδικη απόφαση της κυβέρνησης να φέρει τα μέτρα προς ψήφιση σε ένα άρθρο.


Στο «ρυθμό» της ψηφοφορίας της Τετάρτης κινείται και η Αξιωματική Αντιπολίτευση με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να συνεδριάζει στις 18:30 το απόγευμα της Κυριακής.


Και ενώ επικρατεί «πυρετός» στο πολιτικό σκηνικό, η κοινωνία «βράζει» και η χώρα εισέρχεται από τη Δευτέρα σε απεργιακό «πυρετό» που κορυφώνεται με την 48 γενική απεργία που έχουν κηρύξει ΓΣΣΕ και ΑΔΕΔΥ για την Τρίτη και την Τετάρτη κόντρα στο πακέτο σκληρών μέτρων -που έρχεται σε τρεις ημέρες προς επικύρωση στο Κοινοβούλιο για να ακολουθήσει την ερχόμενη Κυριακή η ψηφοφορία επί του προϋπολογισμού που μεταφράζεται σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση.

 
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις εξελίξεις που θα δοκιμάσουν τη συνοχή της κυβέρνησης συνασπισμού. Το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με την εξασφάλιση επαρκούς πλειοψηφίας και τις λιγότερες δυνατές απώλειες, βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τους κυβερνητικούς εταίρου και το απόγευμα της Κυριακής συναντάται κατ' ιδίαν με τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη.

  • Ξεχωριστές συναντήσεις του πρωθυπουργού με Βενιζέλο και Κουβέλη
Σε αυτό το κλίμα ο πρωθυπουργός
Αντώνης Σαμαράς συγκάλεσε το πρωί της Κυριακής την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας προς ενίσχυση της συνοχής των βουλευτών και αποφυγή τυχόν απροόπτων. Ζητούμενο για τον πρωθυπουργό είναι καμία απώλεια, εξ ου και επανέλαβε την απόλυτη ανάγκη ψήφισης των μέτρων για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, βεβαιώντας πως μετά τις ψηφοφορίες «θα βγούμε πιο δυνατοί ως παράταξη και ως κυβέρνηση».

«Οφείλουμε να σώσουμε τη χώρα από την καταστροφή. Σε κάθε μεγάλη στιγμή μιας χώρας υπάρχουν εκείνοι που αντέχουν και εκείνοι που λιποψυχούν» δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Δεν μπορούμε πια να κάνουμε πίσω» υπογράμμισε μιλώντας για επιτέλεση εθνικού καθήκοντος και απηύθυνε έκκληση στα κόμματα της συγκυβέρνησης να στηρίξουν τα μέτρα, ενώ δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται περικοπούν εκ νέου μισθοί και συντάξεις.

Μετά την οριστική απόφαση της κυβέρνησης να φέρει τα μέτρα σε ένα άρθρο χωρίς να διαχωρίσει τα εργασιακά, οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ διαφαίνεται ως πιθανότερο ότι θα ψηφίσουν «παρών». Οι τελικές αποφάσεις του κόμματος θα ληφθούν τη Δευτέρα κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και αφού θα έχει προηγηθεί η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Πάντως, ο
Φώτης Κουβέλης μιλώντας στο Έθνος της Κυριακής αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπερψηφίσει η ΔΗΜΑΡ ούτε τον προϋπολογισμό. «Εξετάζουμε τον προϋπολογισμό και θα αποφασίσουμε για την τελική μας στάση όταν αυτός θα έρθει στη Βουλή» λέει ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς.

  • Ανοιχτό εάν θα ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό, λέει ο Φώτης Κουβέλης
Την ίδια ώρα, στο ΠΑΣΟΚ ο
Ευάγγελος Βενιζέλος επιχειρεί να αποτρέψει νέες διαρροές από τους βουλευτές του στην ψηφοφορία επί του πολυνομοσχεδίου και να φρενάρει τις φυγόκεντρες δυνάμεις στο κόμμα στον απόηχο της πρόσφατης θυελλώδους συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ο κ. Βενιζέλος έχει κατ' ιδίαν επαφές με βουλευτές που εκφράζουν επιφυλάξεις -το Σάββατο συναντήθηκε με τον Κ.Σκανδαλίδη, ενώ είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μάρκο Μπόλαρη.

Και στο μέτωπο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, συνεδριάζει στις 18:30 το απόγευμα της Κυριακής η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο πολιτικό σκηνικό και το πακέτο μέτρο να αναμένεται να κυριαρχήσει στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται στην κυβέρνηση· υπερψηφίζει, όπως δηλώνει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, την πρόταση του ΚΚΕ για ακύρωση των μνημονίων, και καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν μαζικά το «παρών» στα συλλαλητήρια και να παραμείνουν στο Σύνταγμα κατά τη διάρκεια της συζήτησης και ψήφισης των μέτρων στη Βουλή.

Καθ’ οδόν προς την ψήφιση των μέτρων ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας απηύθυνε νέα προειδοποίηση για τον κίνδυνο άτακτης χρεοκοπίας και εξόδου της χώρας από το ευρώ εάν δεν επικυρωθούν τα μέτρα και ο προϋπολογισμός, τονίζοντας πως «κάποιοι λένε πως αυτό είναι εκβιασμός, αλλά είναι η ωμή πραγματικότητα».

Η παρέμβαση Στουρνάρα έγινε το Σάββατο στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, όπου δόθηκε μία πρόγευση της «μάχης» του προϋπολογισμού. Ο Φ.Σαχινίδης άφησε αιχμές για τη στάση της ΔΗΜΑΡ, στρέφοντας όμως τα πυρά του και κατά της ΝΔ, ενώ η Ασημίνα Ξηροτύρη της Δημοκρατικής Αριστεράς είπε ότι το κόμμα θα αποφασίσει στην Ολομέλεια για το αν θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό.


Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: