Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Με σημείο αναφοράς το κέντρο

Από την πρώτη ημέρα που ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια είχαμε τοποθετηθεί ξεκάθαρα υπέρ της συναίνεσης και της εθνικής συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων του τόπου.  
Κάνοντας ένα βήμα παραπάνω είχαμε προβλέψει ότι το τέλος της μεταπολίτευσης θα επιφέρει και το τέλος των αυτοδύναμων κυβερνήσεων. 
Είναι προφανές ότι οδεύουμε στην ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού και συνακόλουθα σε μια διαφορετική πολιτική πραγματικότητα. 
Τα κόμματα της μεταπολίτευσης είτε θα αναγεννηθούν προκειμένου να προσαρμοσθούν στα νέα δεδομένα, είτε θα ολοκληρώσουν τον βιοϊστορικό τους κύκλο εφόσον επιμείνουν να αντιμετωπίζουν τη νέα πολιτική πραγματικότητα με συνταγές από το παρελθόν. 
Είναι σαφές ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας που θα κυριαρχούν στο εξής, θα έχουν σημείο αναφοράς το πολιτικό και κοινωνικό κέντρο...
 
Ο κεντρώος χώρος αναγεννάται ταυτόχρονα με το νέο πολιτικό περιβάλλον. 
Αυτό κατ’ αρχήν αποτελεί θετικό γεγονός υπό την έννοια ότι το πολιτικό σύστημα επανακτά τον σταθεροποιητικό του παράγοντα. 
Παράλληλα όμως δημιουργεί και μια νέα πολιτική κουλτούρα - με κύρια χαρακτηριστικά τη σύνθεση και τη συναίνεση - εντελώς απαραίτητη προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιούργησε η κρίση, αλλά και να τεθούν οι βάσεις για την κοινωνικοοικονομική ανασυγκρότηση της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: