Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Ο Σαμαράς ζητά «ανάσα» από τους Ευρωπαίους

Χρονική «ανάσα» από τους Ευρωπαίους ζητά ο Σαμαράς για τα δέκα σημεία της επαναδιαπραγμάτευσης 

που αποτελούν και το πλαίσιο της μετεκλογικής συζήτησης για τη ΝΔ. 
Η Ρόδος πρώτος σταθμός των περιοδειών του.
Να επικοινωνήσει και να εξηγήσει με λεπτομέρειες του προγράμματός του για την οικονομία, που παρουσίασε χθες, θέλοντας να το βάλει στην ευθεία σύγκριση με τις σημερινές ανακοινώσεις Τσίπρα, επιδιώκει ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος...,
σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr, ξεκινά το Σαββάτο τις προεκλογικές του περιοδείες από τα Δωδεκάνησα και συγκεκριμένα από τη Ρόδο.
Στο επιτελείο Σαμαρά υπήρχε ικανοποίηση για την πρώτη αποδοχή που είχαν τα μέτρα που παρουσίασε τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο – παρέμβαση η οποία συνδυάστηκε με την προβολή του πρώτου προεκλογικού σποτ στο οποίο κυριαρχεί ο ισχυρός συμβολισμός για την ανάγκη να παραμείνει η χώρα εντός της ζώνης του ευρώ ώστε να διαπραγματευθεί τα δέκα από τα δεκαοχτώ μέτρα που παρουσίασε.
Συνεργάτες του κ. Σαμαρά διευκρίνιζαν μιλώντας στο Real.gr ότι οι δεσμεύσεις που ανέλαβε ο Πρόεδρος της ΝΔ είναι προϊόν των διαβουλεύσεων που είχε με τους ευρωπαίους εταίρους στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και πολλές από τις δράσεις αυτές, όπως η δημιουργία θέσεων εργασίας – στις 150 χιλιάδες τις προσδιόρισε για τα μέσα του 2013 ή η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η επανέναρξη των μεγάλων έργων – περιγράφονται για πρώτη φορά στο επίσημο κείμενο των χριστιανοδημοκρατών.
Ο Πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος για πρώτη φορά έβαλε στο τραπέζι του διαλόγου τα συγκεκριμένα εκείνα μέτρα που θα διαπραγματευθεί σε μία προσπάθεια να ανακτήσει και πάλι την πολιτική ατζέντα της προεκλογικής αντιπαράθεσης, έβαλε έναν πολύ συγκεκριμένο όρο προκειμένου να προχωρήσει σε αυτές τις παρεμβάσεις:
Να υπάρξει χρονική επέκταση στην εφαρμογή του δημοσιονομικού προγράμματος, ώστε η περικοπή ύψους 11,7 δις στις δημόσιες δαπάνες για την περίοδο 2013 – 2014 να επεκταθεί για δυο ακόμα χρόνια. Μάλιστα προανήγγειλε πως στον επόμενο προϋπολογισμό θα προβλεφτούν περικοπές 3,5 δις και όχι 7,5 δις όπως έχει υπολογιστεί με το διετές πρόγραμμα προσαρμογής.
Έπειτα από τα όσα είπε ο κ. Σαμαράς για τα ειδικά μισθολόγια, τα οποία είχαν πάρει παράταση μέχρι τα τέλη Ιουνίου αλλά και για την επαναφορά της μετενέργειας στους 6 από τους 3 μήνες που θα ισχύσει με τη νέα νομοθεσία, καθίσταται σαφές πως πρόθεση του είναι να ζητήσει και επίσημα μετά τις εκλογές, σε περίπτωση που σχηματίσει κυβέρνηση, το «πάγωμα» των μέτρων που είχαν συμφωνηθεί για τον Ιούλιο τουλάχιστον έως το Φθινόπωρο.
Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά εκτιμούν ότι στην Ευρώπη πλέον εκτός του ότι έχει αλλάξει άρδην το κλίμα για τον ίδιο τον Πρόεδρο της ΝΔ και για την Ελλάδα, ο φόβος για το ενδεχόμενο να «σκάσει» η Ισπανία οδηγεί τις Βρυξέλλες να κάνουν δεύτερες και τρίτες σκέψεις για τα προγράμματα των χωρών που έχουν προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης παρά τα όποια λεκτικά άλματα συγκεκριμένων αξιωματούχων όπως ο Όλι Ρεν ο οποίος έχει αποκλείσει να δοθεί επιπλέον χρόνος στην Ελλάδα για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων.
Στη ΝΔ περιμένουν πλέον το σημερινό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και διαβάζοντας τις πρώτες πληροφορίες για το πλαίσιο των οικονομικών προτάσεων εκτιμούν ότι θα αποδομηθεί η επιχειρηματολογία του κ. Τσίπρα για τις λύσεις που προτάσσει ως προς την καταγγελία του μνημονίου και την έξοδο της χώρας από την κρίση.
Οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά έλεγαν στο Real.gr ότι «εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες τότε ο δείκτης της κυβερνησιμότητας θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο για τον Αντώνη Σαμαρά» - εκτίμηση η οποία αφορά κυρίως στη στόχευση που έχει η ΝΔ για την προσέγγιση της λεγόμενης αδιευκρίνιστης ψήφου.
Ο Πρόεδρος της ΝΔ απέφυγε πάντως χθες να αναφερθεί έστω και μία φορά στον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα, φρόντισε όμως να στείλει ένα μήνυμα κυρίως προς το εξωτερικό διαμηνύοντας ότι ο ίδιος δεν στοχεύει στο να «τα σπάσει όλα» άλλα να διαπραγματευθεί τους όρους του προγράμματος με τη χώρα μέσα στο ευρώ.
Με την ομιλία του ο κ. Σαμαράς έβαλε παράλληλα το πλαίσιο της μετεκλογικής συζήτησης με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις που ζητούν την αλλαγή των όρων και όχι την καταγγελία του μνημονίου.

Πάντως, δεν έκρυψε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο η χώρα να μπει σε περιπέτειες μεταφέροντας έτσι και το κλίμα που συνάντησε στις Βρυξέλλες, αφού εκτίμησε πως σε περίπτωση που αμφισβητηθεί η δανειακή σύμβαση τότε ουδείς από την Ευρώπη θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας, αφού θα θελήσει να σώσει τη δική του οικονομία και το πιθανότερο θα είναι η χώρα να αποτελέσει το «παράδειγμα προς συμμόρφωση» για τις άλλες αδύναμες οικονομίες του Νότου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: