Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Το κίτρινο... υποβρύχιο «βούλιαξε» τον Παναθηναϊκό

Εάν ο νέος Ισπανός τεχνικός της ΑΕΚ, Μανόλο Χιμένεθ, πρόλαβε να μετατρέψει την ΑΕΚ στο «κίτρινο υποβρύχιο» της Ελλάδας θα φανεί στο άμεσο μέλλον, όμως, το σίγουρο είναι ότι με τη νίκη 1-0 επί του Παναθηναϊκού στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ, κέρδισε πόντους. 
Γιατί μπορεί από το επιβλητικό 0-4 στο «Βικελίδης», να μεσολάβησε η βαριά ήττα στο Βέλγιο από την Άντερλεχτ, όμως, στην Ελλάδα και επί των ημερών του, η «Ένωση» μετράει το 2x2 και μάλιστα σε ντέρμπι....
Μεγάλος πρωταγωνιστής για την - αποδεκατισμένη - «Ένωση» ήταν ο Ραφίκ Τζιμπούρ, που πέτυχε το μοναδικό γκολ της συνάντησης στο τέταρτο λεπτό. Κακός και ασύνδετος στο πρώτο ημίχρονο ο - ελλιπής - Παναθηναϊκός, αισθητά βελτιωμένος στην επανάληψη. Μεγάλη εμφάνιση από Δέλλα, Σάχα, Γκερέιρο, πολύ καλοί και οι Νασούτι, Μάκος, Αργυρίου, αλλά και θετικό ντεμπούτο για Νταντόμο.

Άτυχος ο «Δικέφαλος» που ...έχασε και τους Μάκο, Νταντόμο με τραυματισμό. Πέναλτι ζητά στις καθυστερήσεις ο Τζιμπούρ, ενώ οι «κιτρινόμαυροι» διαμαρτύρονται και για τη φάση του Μπερνς στην εκπνοή, που κόπηκε ως οφ σάιντ. Ανάλογα παράπονα και από Γκαρσία, λίγο αργότερα.

Εκπλήξεις στις 11άδες

Τα προβλήματα δεν σταμάτησαν για την ΑΕΚ ούτε την Κυριακή, καθώς ο Πάπα Μπούμπα Ντιόπ προστέθηκε στις ήδη πολλές και σημαντικές απουσίες της ομάδας του Μανόλο Χιμένεθ, μένοντας εκτός αποστολής. Τη θέση του στην 11άδα πήρε ο Ρότζερ Γκερέιρο, ο οποίος μάλιστα έβγαλε τη σέντρα στον Τζιμπούρ στη φάση του γκολ. Η μεγαλύτερη έκπληξη πάντως, είχε να κάνει με την επιλογή του Νταντόμο στο αριστερό άκρο της άμυνας και του Λαγού στο αντίστοιχο της μεσαίας γραμμής. Όσο για τον Παναθηναϊκό, ο Νίκος Νιόπλιας άφησε τελικά στον πάγκο τον Καραγκούνη, επιλέγοντας την λύση του Σιμάο.

Γκολ από τα αποδυτήρια!

Με την έναρξη του αγώνα, το ΟΑΚΑ πήρε... φωτιά, με τον κόσμο να αποθεώνει την ΑΕΚ στην είσοδο των παικτών της στο γήπεδο και πριν καλά κοπάσει η φλόγα, ο Τζιμπούρ έδωσε το έναυσμα για αναζωπύρωση. Ήταν η φάση του τέταρτου λεπτού με τον Γκερέιρο να βγάζει μπαλιά στην πλάτη της άμυνας του Παναθηναϊκού, τον Σαριέγκι να παίρνει μεν την κεφαλιά, χωρίς να διώξει όμως και τον αλγερινό να εκτελεί τον Τζόρβα, από πλάγια θέση.

Προβλήματα στην ανάπτυξη

Η συνέχεια ανήκε σε ένα παιχνίδι κέντρου, παρά το γρήγορο γκολ, με την «Ένωση» να περιμένει τον Παναθηναϊκό, διατηρώντας την καλή κυκλοφορία της μπάλας και τους παίκτες του Νίκου Νιόπλια να ψάχνουν διαδρόμους προς τα καρέ του Σάχα. Μάταια όμως καθώς ήταν εμφανής η έλλειψη της καλής τελικής πάσας, τη στιγμή που οι Χριστοδουλόπουλος, Γκαρσία έδειξαν αδυναμία να αντικαταστήσουν τους Λέτο, Γκοβού.

Παραλίγο... καρμπόν!

Αυτή ήταν και η εικόνα του πρώτου μέρους, με τα άκρα της ΑΕΚ να δουλεύουν άψογα και τον Γκερέιρο να οργανώνει το παιχνίδι ιδανικά, διατηρώντας την πίεση ψηλά, κοντά στα καρέ του Τζόρβα. Στην επανάληψη, ο Νιόπλιας έριξε τον Καραγκούνη στη θέση του Σιμάο, θέλοντας να δώσει ρυθμό στον Παναθηναϊκό, ωστόσο η «Ένωση» έφτασε πρώτη μια ανάσα από το δεύτερο γκολ. Ο λόγος για την κεφαλιά του Τζιμπούρ στο 48ο λεπτό, όντας μόνος του απέναντι από τον Τζόρβα και μετά την εξαιρετική σέντρα του Νταντόμο, που έφυγε άουτ.

Ανέβασαν... στροφές «οι πράσινοι»

Στη συνέχεια πάντως, ο Παναθηναϊκός βελτιώθηκε στο επιθετικό κομμάτι, με τον Σισέ να παίρνει την πρωτοβουλία των κινήσεων με δύο καλά σουτ εκτός περιοχής, αλλά και τη μεγάλη ευκαιρία του Λουίς Γκαρσία στο 69ο λεπτό, που απέκρουσε με υπερένταση ο Σάχα. Στο μεσοδιάστημα, οι γηπεδούχοι είχαν ακόμα δύο καλές στιγμές με ένα σουτ του Τζιμπούρ που έφυγε άουτ και ακόμα ένα από τον Λαγό, που έβγαλε με δυσκολία ο Τζόρβας.

Όσκαρ ατυχίας!


Σαν να μην έφταναν τα προβλήματα των τραυματισμών της ΑΕΚ, στο 66ο λεπτό ο Μάκος αποχώρησε με πρόβλημα στους προσαγωγούς δίνοντας τη θέση του στον Γκέντσογλου. Πέντε λεπτά αργότερα, ο τεχνικός του τριφυλλιού αντικατέστησε τον Σαριέγκι με τον Μαυρία, γυρνώντας τον Κατσουράνη στόπερ, ενώ σχεδόν άμεσα ο Χιμένεθ απάντησε με τον Λεονάρντο αντί του Γκερέιρο. Το όσκαρ ατυχίας πάντως, ολοκληρώθηκε για την «Ένωση», όταν στο 82` αποχώρησε επίσης τραυματίας, δίνοντας τη θέση του στον Καράμπελα.

Γκραν γκινιόλ στα τελευταία λεπτά
Τα τελευταία λεπτά ήταν πραγματικά δραματικά, με τον Ζιλμπέρτο Σίλβα να χάνει μοναδική ευκαιρία στο 84` για να φέρει το ματς στα ίσια και τον Λεονάρντο να απαντά δευτερόλεπτα αργότερα, με δυνατό σουτ που απέκρουσε ο Τζόρβας. Στις καθυστερήσεις, ο Ραφίκ Τζιμπούρ έπεσε στο έδαφος εντός περιοχής μετά από μαρκάρισμα του Μπουμσόνγκ, ζητώντας πέναλτι, ενώ διαμαρτυρίες υπάρχουν και για τις φάσεις των Μπερνς, Γκαρσία, που ανακόπηκαν ως οφ σάιντ.

Το φιλμ του αγώνα...

4' ΓΚΟΛ 1-0:
Βαθιά μπαλιά προς την άμυνα του Παναθηναϊκού, ο Σαριέγκι προσπάθησε να απομακρύνει με το κεφάλι, αλλά ουσιαστικά την έστρωσε για τον Τζιμπούρ, ο οποίος δεν κλείστηκε ούτε από τον Μπουμσόνγκ και έτσι ο επιθετικός της ΑΕΚ με διαγώνιο σουτ από θέση μέσα αριστερά νίκησε τον Τζόρβα.

20' Αρκετή ώρα πέρασε μέχρι να δούμε αξιόλογη φάση, με τον Γκερέιρο να βγάζει τη σέντρα από αριστερά ο Δέλλας πήρε την κεφαλιά στο ύψος του πέναλτι, αλλά η μπάλα κόντραρε και βγήκε κόρνερ. Με την εκτέλεση, η μπάλα έφτασε ξανά στον Δέλλα, ο οποίος σούταρε έξω από την περιοχή, η μπάλα άουτ.

35' Καλή στιγμή για την ΑΕΚ, όταν ύστερα από γέμισμα μέσα στην περιοχή του Παναθηναϊκού, ο Δέλλας πήρε την γυριστή κεφαλιά, στέλνοντας τη μπάλα δίπλα από το δεξί δοκάρι του Τζόρβα.

41' ΔΟΚΑΡΙ:
Πρώτη μεγάλη ευκαιρία για τον Παναθηναϊκό να ισοφαρίσει, όταν ο Λουίς Γκαρσία έπιασε ένα φαλτσαριστό σουτ έξω από την περιοχή, η μπάλα βρήκε στο πόδι του Νασούτι και στη συνέχεια στη «ρίζα» του δοκαριού για να καταλήξει κόρνερ.

48' Ο Νταντόμο έβγαλε ωραία σέντρα από αριστερά, ο Τζιμπούρ πετάχτηκε στα καρέ του Τζόρβα, πήρε την καρφωτή κεφαλιά, η μπάλα λίγο πάνω από το οριζόντιο.

64' Μεγάλη ευκαιρία για την ΑΕΚ, όταν ο Τζιμπούρ έδωσε στον Λαγό, αυτός δοκίμασε το φαλτσαριστό πλασέ έξω από την περιοχή και ανάγκασε τον Τζόρβα σε εντυπωσιακή απόκρουση.

70' Καλό σουτ του Γκαρσία έξω από την περιοχή της ΑΕΚ, ανάγκασε τον Σάχα σε εντυπωσιακή απόκρουση.

83' Αναγκαστική αλλαγή για την ΑΕΚ με τον Καράμπελα στη θέση του τραυματία Νταντόμο

84' Τεράστια χαμένη ευκαιρία για τον Παναθηναϊκό με τον Ζιλμπέρτο Σίλβα να αστοχεί εξ επαφής, όταν μετά από σέντρα - σουτ του Σπυρόπουλου, ο Σισέ έβαλε την κόντρα, η μπάλα έφτασε αριστερά μέσα στην περιοχή της ΑΕΚ και από κοντά ο Ζιλμπέρτο σούταρε αψυχολόγητα ψηλά άουτ!

85' Ωραία πάσα του Τζιμπούρ για τον Λεονάρντο αριστερά έξω από την περιοχή του Παναθηναϊκού, ο Βραζιλιάνος σούταρε και ο Τζόρβας πραγματοποίησε μία ακόμα εντυπωσιακή απόκρουση.

Διαιτητής: Σιδηρόπουλος (Δωδεκανήσου)

Κίτρινες: Μπερνς, Σάχα - Λουίς Γκαρσία

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Σάχα, Καφές, Νασούτι, Δέλλας, Γκερέιρο (73΄ Λεονάρντο), Τζεμπούρ, Νταντόμο (83΄ Καράμπελας), Μάκος (66΄ Γκέντσογλου), Αργυρίου, Λαγός, Μπερνς.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Νίκος Νιόπλιας): Τζόρβας, Σαριέγκι (71΄ Μαυρίας), Μπουμσόνγκ, Σισέ, Λουίς Γκαρσία, Ζιλμπέρτο, Χριστοδουλόπουλος, Σιμάο (46΄ Καραγκούνης), Βύντρα, Κατσουράνης, Σπυρόπουλος (84΄ Ιωαννίδης).

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=5&artId=362878&dt=24/10/2010#ixzz13LRg8CbW

Δεν υπάρχουν σχόλια: