Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Αυτή τη διαδικασία θέλετε;

Της Σοφίας Βούλτεψη

Με μεγάλη ευκολία, προθυμία και ελαφρότητα προτείνουν σήμερα κάποιοι να μιμηθεί η Νέα Δημοκρατία τον τρόπο εκλογής προέδρου που το 2004 επέλεξε ο κ. Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να αποκτήσει το δαχτυλίδι του την αναγκαία λαϊκή νομιμοποίηση.


Με την προϋπόθεση, λένε, να εξασφαλισθεί το αδιάβλητο της διαδικασίας.



Ας δούμε τα προβλήματα μιας τέτοιας διαδικασίας –και με βάση το προηγούμενο του ΠΑΣΟΚ.


Στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ υπήρχε δαχτυλίδι, ενώ στην περίπτωση της Ν.Δ. δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Τίθενται υποψηφιότητες και όποιος κερδίσει.


Στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ υπήρχε ανάγκη άμεσης νομιμοποίησης του αρχηγού, διότι επέκειντο οι εκλογές του Μαρτίου 2004.


Σήμερα βρισκόμαστε μετά από εκλογές και αυτό που επείγει είναι η ανταπόκριση της Ν.Δ. στο αντιπολιτευτικό της καθήκον.


Ο κ. Παπανδρέου εξελέγη το Φεβρουάριο του 2004 από 1 εκατ. πολίτες, τους οποίους μετά επί ένα χρόνο έψαχνε στέλνοντας επιστολές, αλλά δεν έβρισκε. Τα στοιχεία είχαν καταστραφεί, διότι πριν από τη διαδικασία η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων είχε αποφανθεί πως δεν ήταν νόμιμη η διατήρηση τέτοιου αρχείου, καθώς δεν επρόκειτο για κανονικούς εκλογικούς καταλόγους.



Το Φεβρουάριο του 2005, στις εκλογές για την ανάδειξη συνέδρων εκείνο το 1 εκατομμύριο κατέληξε σε 350.000. Και τον Ιούνιο του 2005, στις εσωκομματικές εκλογές δεν ψήφισαν πάνω από 200.000, καθώς με εγκύκλιο Ανωμερίτη καταργήθηκε το μητρώο μελών. Για να μην αναφερθούμε σε καταγγελίες περί μεταφοράς ψηφοφόρων που ξαναψήφιζαν και συμμετοχής στην ψηφοφορία Αλβανών.


Αγνωστος υπήρξε ο αριθμός των εκλογέων στη διαδικασία εκλογής προέδρου του ΠΑΣΟΚ της 11ης Νοεμβρίου 2007.



Η «Ελευθεροτυπία» έγραψε πως ξεκίνησαν από τις 900.000, κατέβηκαν στις 854.000, ξανακατέβηκαν στις 834.000 και τελικά ο αριθμός που ανακοινώθηκε ήταν 738.000. Η Singular Logic είχε θέσει θέμα διαφάνειας και δεν έλαβε μέρος στη διαδικασία.



Τέτοιες εκλογές θέλουν κάποιοι στη Νέα Δημοκρατία;


Χωρίς εκλογικούς καταλόγους και με ψηφοφόρους που ίσως να μην ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές;


Θυμίζω, επίσης, ότι στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ η Αρχή Προσωπικών Δεδομένων επέτρεψε διατήρηση αρχείου φίλων μόνον αφού μεσολάβησε αλλαγή του καταστατικού του κόμματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: