Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

Κλοτσιά στους Γαλλο-γερμανούς

Νέα δείγματα απόρριψης κάθε «ακραίας» συμπεριφοράς έναντι της Τουρκίας έδωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, κατά την τελευταία επίσκεψή του στην Τουρκία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, που έρχονται στο φως, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, μιλώντας στην κεκλεισμένων των θυρών σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Νοτιανατολικής Ευρώπης, δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Είμαι υπέρ της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. και αντιτίθεμαι σε κάθε επιλογή, πέραν αυτής».

Δήλωση που απορρίπτει τη θέση του γαλλογερμανικού άξονα για προνομιακή σχέση.Στην ομιλία του ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι πρέπει να καθοριστεί μια ξεκάθαρη ημερομηνία για την πλήρη ένταξη όλων των βαλκανικών χωρών στην Ε.Ε. Ως ημερομηνία πραγματοποίησης αυτής της εξέλιξης καθόρισε το 2014.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι

«ο κ. Παπανδρέου έστειλε δύο ισχυρά μηνύματα. Παρατήρησα, από μέρους του, μια ισχυρή αποφασιστικότητα για να υπάρξει πρόοδος στις σχέσεις με την Τουρκία, πάνω σε ισχυρή βάση.Επίσης, το γεγονός ότι επέλεξε να επισκεφθεί την Τουρκία, δείχνει τη μεγάλη σημασία που αποδίδει στην περιοχή».

Πάντως, τα τουρκικά ΜΜΕ υποδέχονται με διθυραμβικά σχόλια τον Έλληνα Πρωθυπουργό, τον οποίο χαρακτηρίζουν «σύγχρονο πολιτικό, μορφωμένο και ευγενή άνθρωπο, το προφίλ του οποίου πόρρω απέχει από τους Έλληνες πολιτικούς οι οποίοι επεσκέφθησαν την Τουρκία τα τελευταία χρόνια. Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του», σημειώνει η «Χουριέτ», «ο κ. Παπανδρέου πρόκειται να κινηθεί γρήγορα, αποφασιστικά και αποτελεσματικά, ενώ είναι προφανές ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του είναι έτοιμοι να θέσουν σε εφαρμογή το σχέδιο εξωτερικής πολιτικής που έχουν ήδη ετοιμάσει».

Ο τουρκικός Τύπος χαιρετίζει, επίσης, τη δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρη Δρούτσα, για νέο οδικό χάρτη για την Τουρκία και την αντίθεσή του στο να κλείσει η πόρτα της ένταξης στην Τουρκία.


Αναστασιάδης: Μπλόκο τον Ιούνιο


Το θέμα της αξιολόγησης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας ήταν στο επίκεντρο των χθεσινών συναντήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους Προέδρους του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκο Αναστασιάδη και της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου.

Ο Νίκος Αναστασιάδης υποστήριξε ότι εάν μέχρι το Δεκέμβριο η Τουρκία δεν συμβάλει στην εξεύρεση λύσης ή δεν υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της, τότε η Κύπρος θα πρέπει να καταθέσει γραπτώς τη θέση ότι εάν μέχρι τον Ιούνιο δεν σημειωθεί πρόοδος, τότε δεν θα υπάρχει εκ μέρους της Λευκωσίας ανοχή στο άνοιγμα οποιουδήποτε κεφαλαίου.

Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι αντάλλαξε με τον Πρόεδρο Χριστόφια προβληματισμούς για τη θέση που θα τηρήσει η Λευκωσία τους επόμενους μήνες, όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Ενημερώθηκε, επίσης, για τις εξελίξεις στις συνομιλίες.

Σε ερώτηση, αν συμφωνεί με τον Πρόεδρο Χριστόφια για τους χειρισμούς του στα ευρωτουρκικά, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ απάντησε: «Είμαστε σε μια γραμμή πλεύσης που και με τη συνεργασία της Ελλάδας πιστεύω ότι θα είναι η καλύτερη για τη χώρα μας».

Σε ερώτηση, εάν ο Πρόεδρος Χριστόφιας του ζήτησε να αναλάβει κάποιο ρόλο απεσταλμένου, απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο ότι προτίθεται να στείλει επιστολές σε 13 Πρωθυπουργούς, τους Υπουργούς Εξωτερικών, Αντικαγκελαρίους κ.ά. που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκο Λαϊκό Κόμμα, ενημερώνοντάς τους «για τη μη πρόοδο και για τις δυσκολίες, αλλά και όσον αφορά τις θέσεις μας για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι ύστερα από το διάλογο που θα υπάρξει με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, θα συγκεκριμενοποιηθεί και η πολιτική που θα ακολουθηθεί.


Ομήρου: Κυρώσεις τον Δεκέμβριο


Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Χριστόφια, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου υποστήριξε ότι εάν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της, θα πρέπει να αποδοκιμαστεί σφόδρα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τελικά συμπεράσματα του Δεκεμβρίου και να της επιβληθούν κυρώσεις.

Εάν όχι, πρόσθεσε, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δικαιώματα, είναι χώρα μέλος της Ε.Ε. και αυτά τα δικαιώματα δεν πρέπει και δεν πρόκειται να τα εγκαταλείψει. Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση Αναστασιάδη, για κατάθεση γραπτής δήλωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως μέχρι τον Ιούνιο η Κύπρος μπλοκάρει όλα τα κεφάλαια της Τουρκίας, εάν η τελευταία δεν συμμορφωθεί, δήλωσε ότι «το να υπάρξει τέτοια δήλωση είναι ένα θέμα και άλλο θέμα αν διέλθει η Τουρκία αβρόχοις ποσί τον Δεκέμβρη», υποστηρίζοντας ότι πρέπει να υπάρξουν συλλογικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Και τόνισε ότι σε διαφορετική περίπτωση, «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα κράτος ισότιμο με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. και το παράδειγμα της Σλοβενίας, για ήσσονος ζήτημα έναντι της Κροατίας, νομίζω είναι εξόχως διδακτικό».


Δεν θα είναι η συντέλεια του κόσμου...


«Δεν θα είναι η συντέλεια του κόσμου εάν δεν επιτευχθεί λύση. Υπάρχουν στον κόσμο πολλά ανεξάρτητα κράτη», δήλωσε ο ψευδοπρωθυπουργός Έρογλου, ο οποίος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος, εάν δεν υπάρξει λύση.

Ο Έρογλου δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται μακριά από την επίτευξη συμφωνίας και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο «να βρεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ένα ουρανοκατέβατο σχέδιο, που να ικανοποιεί την ελληνοκυπριακή πλευρά».

Είπε, ακόμα, ότι δεν συμφωνεί με τη μία κυριαρχία και κάλεσε τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ «να κάνει κάποιους ελιγμούς και να απαλλαγεί από αυτήν».

TOY KΩΣΤΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΗ

πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια: