Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

Η τουρκική προκλητικότητα ανεβάζει το θερμόμετρο στο Αιγαίο

Η Αγκυρα επιχειρεί το τελευταίο διάστημα να ανατρέψει το status quo στο Αιγαίο εκμεταλλευόμενη την εμφανή αμηχανία της ελληνικής κυβέρνησης που με ανησυχία παρακολουθεί τις εξελίξεις που σημειώνονται σε βάρος της Ελλάδας και αρκείται σε διαβήματα σε επίπεδο πρέσβεων.

Μετά τις καθημερινές υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά, η Τουρκία ανακοίνωσε την έναρξη γεωφυσικών ερευνών νότια του Καστελόριζου και μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα!

Η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο είχε ληφθεί πέρυσι και ανακοινώθηκε ένα χρόνο μετά. Πολλοί θεωρούν ότι πρόκειται για την απάντηση σε αντίστοιχες έρευνες της Κύπρου για πετρέλαιο στην περιοχή.

Στην εφημερίδα της τουρκικής κυβερνήσεως δημοσιεύθηκε η απόφαση περί «γεωφυσικών ερευνών» νότια και ανατολικά του Καστελόριζου. Η δημοσίευση προκάλεσε την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών.

Σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γρ. Δελαβέκουρας σημειώνει πως αυτό αντιβαίνει στους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας. Ο κ. Δελαβέκουρας επισημαίνει ακόμη πως τμήμα της περιοχής που αναφέρεται στη δημοσίευση περιλαμβάνει ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αγκυρα επικοινώνησε με τους αρμόδιους αξιωματούχους του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και τους ανέφερε πως το ελληνικό υπουργείο θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα και θα προβαίνει σε όλες τις ενέργειες για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Η τουρκική απόφαση που έχει ληφθεί εδώ και ένα χρόνο είναι συνέχεια των προσπαθειών της Αγκυρας για «συνδιαχείριση και συνδιοίκηση στο Αιγαίο», που βρίσκει φυσικά κατηγορηματικά αντίθετη την Αθήνα. Η απρόβλεπτη τουρκική προκλητικότητα ανεβάζει το θερμόμετρο στην περιοχή και πυροδοτεί πολιτικό καύσωνα στην Ελλάδα, καθώς σύσσωμη η αντιπολίτευσηη κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη στρατηγικής και απραξία.

Στο επίκεντρο της «κόντρας» βρίσκεται η επικείμενη επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη στην Τουρκία, η ατζέντα της οποίας είναι ακόμα μετέωρη.

Από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι αντιμετωπίζουμε την τουρκική προκλητικότητα με αυτοπεποίθηση και ψυχραιμία και πάντοτε βασισμένοι στο Διεθνές Δίκαιο, στέλνοντας μήνυμα στην Αγκυρα για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και την πρόθεσή της να προχωρήσει σε γεωγραφικές έρευνες και εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Σχετικά με το επικείμενο ταξίδι της στην Τουρκία (δεν είχε ανακοινωθεί ημερομηνία) η κ. Μπακογιάννη απάντησε πως έχει αποδεχθεί τη σχετική πρόσκληση, αλλά έχει εξαιρετικά επιβαρημένο πρόγραμμα αυτό τον καιρό, οπότε οι ημερομηνίες θα καθοριστούν διά της διπλωματικής οδού.

Το μπαράζ προκλήσεων έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από πλευράς αντιπολίτευσης. Την ανησυχία του για τις εξελίξεις εξέφρασε το ΠΑΣΟΚ μέσω του πολιτικού εκπροσώπου για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος τόνισε: «Κάθε μέρα προκύπτει από την πλευρά της Τουρκίας κι ένα νέο θέμα, που επιβαρύνει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Κάθε μέρα, επίσης, επιβεβαιώνεται η εκτίμησή μας ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν έχει σχέδιο, δεν έχει τακτική, δεν έχει στρατηγική απέναντι στην Τουρκία».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης κάλεσε την κυβέρνηση να συνδέσει την ευρωπαϊκή πορεία της Αγκυρας, εν όψει και της συνόδου της Ε.Ε. το Δεκέμβριο, με τη ριζική αλλαγή της συμπεριφοράς της.

Από πλευράς ΛΑΟΣ, ο βουλευτής Κώστας Αϊβαλιώτης δήλωσε: «Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης έχει προβλέψει ότι τα πράγματα οδηγούνται σε θερμό επεισόδιο μέσα στον Αύγουστο».


Δεν υπάρχουν σχόλια: