Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2009

Επιστρέφονται 567εκ. ευρώ στους Καπνοπαραγωγούς, για την περίοδο 2000-2002

Σε συγκεκριμένα αποτελέσματα, με συγκεκριμένες διαδικασίες και χρονοδιαγράμματα κατέληξε η μεγάλη σύσκεψη για την καταβολή του συνόλου των ενισχύσεων στους δικαιούχους καπνοπαραγωγούς της χώρας, ύψους 567 εκατ. ευρώ.

Οι ενισχύσεις, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης, θα επιστραφούν αθροιστικά σε όλους τους καπνοπαραγωγούς, οι οποίοι κατά την τριετή περίοδο αναφοράς (2000-2001-2002) έπαιρναν άμεσες ενισχύσεις για τον καπνό και ενεργοποίησαν για πρώτη φορά τα δικαιώματα αυτά κατά το έτος 2006

http://hmerisiagr.blogspot.com/

1 σχόλιο:

Stathis είπε...

Σύσκεψη για τη στήριξη του καπνού

Σε συγκεκριμένα αποτελέσματα, με συγκεκριμένες διαδικασίες και χρονοδιάγραμμα, κατέληξε η μεγάλη σύσκεψη για την καταβολή του συνόλου των ενισχύσεων στον τομέα του καπνού, στους δικαιούχους καπνοπαραγωγούς της χώρας, ύψους 567 εκ. ευρώ. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα, υπό την προεδρία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σωτ. Χατζηγάκη, παρουσία των δύο Γενικών Γραμματέων κ.κ. Κ. Σκιαδά και Χ. Αυγουλά, του Ειδικού Γραμματέα κ. Κ. Γκλέτσου, του Προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Ξ. Βεργίνη και με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΚΑΠΝΙΚΗΣ και των Ομάδων Παραγωγών Καπνού της χώρας.
Μετά το πέρας της σύσκεψης ο Υπουργός κος. Σωτήρης Χατγηγάκης διευκρίνισε τα παρακάτω:
Οι ενισχύσεις θα επιστραφούν αθροιστικά σε όλους τους καπνοπαραγωγούς οι οποίοι κατά την τριετή περίοδο αναφοράς (2000-2001-2002) έπαιρναν άμεσες ενισχύσεις για τον καπνό και οι οποίοι ενεργοποίησαν για πρώτη φορά τα δικαιώματα αυτά κατά το έτος 2006.
Συγκεκριμένα, με την διαδικασία που συμφωνήθηκε, διασφαλίζεται ότι το σύνολο του ποσού των 567 εκ. € που αντιστοιχεί στο 50% των άμεσων κοινοτικών ενισχύσεων στον τομέα του καπνού που μετά την αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς του Καπνού, το 2004, προβλεπόταν να μεταφερθεί από τον πρώτο πυλώνα (άμεσες ενισχύσεις) στον δεύτερο πυλώνα (μέτρα αγροτικής ανάπτυξης), θα επιστραφεί στους δικαιούχους καπνοπαραγωγούς όλης της χώρας, οι οποίοι θα λάβουν όλες τις ενισχύσεις που δικαιούνται.
Ήδη, με Υπουργική Απόφαση, συγκροτήθηκε ειδική Επιτροπή, η οποία μέχρι τις 15 Μαρτίου θα πρέπει να υποβάλλει συγκεκριμένη εισήγηση για το πλαίσιο και τους τρόπους καταβολής των 567 εκ. ευρώ στους Έλληνες καπνοπαραγωγούς.
Ο κ. Υπουργός τόνισε ότι μέχρι τέλος Μαρτίου, θα θέσει υπόψη των φορέων των καπνοπαραγωγών την εισήγηση της ανωτέρω Επιτροπής, προκειμένου μετά από εξαντλητική διαβούλευση μαζί τους, να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την καταβολή των ενισχύσεων.
Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της σύσκεψης, ο κ. Χατζηγάκης είπε τα εξής:
«Είχαμε σήμερα μια ιδιαίτερα παραγωγική και δημιουργική συνάντηση με την ΠΑΣΕΓΕΣ, με την ΚΑΠΝΙΚΗ και τους Καπνοπαραγωγικούς Συνεταιρισμούς ολόκληρης της χώρας.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην υποχρέωση που έχει αναλάβει η χώρα, κατά το παρελθόν, να επιστρέψει τα 570 περίπου εκ. ευρώ, τα οποία βρίσκονταν στον Πρώτο Πυλώνα και να τα δώσει στους καπνοπαραγωγούς.
Επανέλαβα την υπόσχεση της Κυβέρνησης ότι είμαστε αποφασισμένοι αυτά τα χρήματα να δοθούν στους καπνοπαραγωγούς, έτσι ώστε να ικανοποιηθούν και εκείνοι, αλλά και εμείς να είμαστε σύμφωνοι με την υπόσχεση που έχουμε δώσει.
Προς το σκοπό αυτό, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εγώ προσωπικά, με τους άμεσους συνεργάτες μου, έδωσα εντολή να συσταθεί μία Επιτροπή η οποία να προβλέψει την διαδικασία καταβολής αυτών των χρημάτων. Πιστεύω ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα είμαστε σε θέση να έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία και προτάσεις, ώστε να ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια προς όφελος των καπνοπαραγωγών, αλλά και για να υπογραμμισθεί η πλήρης φερεγγυότητα και αξιοπιστία της Κυβέρνησης».