Προτάσεις και Κριτική για την Οικονομία, την Πολιτική, την Κοινωνία & την Ανάπτυξη!
Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2009
Θα είναι βαριά...η ροπαλιά !
Είθισται οι μεγάλες πολιτικές αποφάσεις που απαιτούν χρόνο και συγκρούσεις με ομάδες συμφερόντων και συντεχνιακές «στρούγκες» να λαμβάνονται στις αρχές μιας τετραετούς διακυβέρνησης.
Αν και αυτές αποτελούν μονόδρομο , οι οριακές κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες καθιστούν την λήψη τέτοιων αποφάσεων αδύνατες.Σήμερα όμως η πρωτοφανής οικονομική κρίση έχει εξαντλήσει κάθε περιθώριο ανοχής.
Η εξυγίανση π.χ του γραφειοκρατικού τέρατος και του κράτους «εκτροφείου ρουσφετιών και διαφθοράς», του οποίου πολλές φορές οι ίδιοι οι υπουργοί προβάλουν προσκομματικά αλληθωρίσματα για τους ευνόητους λόγους, απαιτεί διακομματική συναίνεση .
Εάν αυτή για τον οποιοδήποτε-«εντός, εκτός και επί ταυτά»- λόγο δεν καταστεί δυνατή , η ευθύνη και το χρέος έναντι της χώρας απαιτεί ανοιχτή σύγκρουση.Ο λαός δεν είναι τόσο ηλίθιος όσο μερικοί έχουν την εντύπωση, και θα σταθεί αρωγός στον οποιοδήποτε θελήσει να βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο.
Πισωγυρίσματα, πρόσκαιροι εξωραϊσμοί και ειδικά μικροκομματικές σκοπιμότητες ή προσωπικές εμμονές με αυξημένες δόσεις βουλιμικής « φιλοδοξιακής εξουσίας» , ΑΥΤΗ την κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα μας, τιμωρούνται δια ροπάλου. Και το ρόπαλο του λαού σε μια συντεταγμένη πολιτεία είναι η ψήφος του στις οριζόμενες από το σύνταγμα - χρονικές αλλά και ειδικές-διαδικασίες.
Προχθές ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, σήμανε Συναγερμό για την περικοπή των δαπανών ζητώντας «απόλυτη δημοσιονομική πειθαρχία» από τους υπουργούς του, ενώ έδωσε και έναν κατάλογο δώδεκα δράσεων σε αυτήν την κατεύθυνση, για τις οποίες τόνισε ότι δεν χωρά καμιά ολιγωρία και καμιά υπέρβαση.
Ξεκαθάρισε προς όλους ότι η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης είναι ΕΘΝΙΚΟΣ στόχος .Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός ζήτησε επιτακτικά να εφαρμοστούν άμεσα οι μειώσεις των ελαστικών δαπανών κατά 10%, καθώς και όλοι οι πρόεδροι και διευθύνοντες συμβούλους των ΔΕΚΟ να μειώσουν τις αμοιβές τους στα όρια του μισθού του γενικού γραμματέα του υπουργείου, δηλαδή στις 6.100 ευρώ μεικτά..Ο πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός σε αυτό το σημείο, τόνισε μάλιστα με έμφαση ότι «όποιος δεν συμφωνεί πάει σπίτι του».
Επιπλέον ζήτησε όπου γίνεται ενοποίηση των θέσεων του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου αλλά και περιορισμό των μελών των διοικητικών συμβουλίων σε εννέα.Εξήγγειλε τη συγχώνευση ή το κλείσιμο εκατοντάδων οργανισμών του Δημοσίου που δεν επιτελούν σχεδόν κανένα έργο.Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το Κεφάλαιο Αποζημίωσης Φορτοεκφορτωτών, που ιδρύθηκε το 1939 (!) και λειτουργεί έως σήμερα προκαλώντας σημαντική δαπάνη στον Κρατικό Προϋπολογισμό, ενώ κάλλιστα θα μπορούσε είτε να έχει καταργηθεί είτε να έχει συγχωνευθεί με «όμορους» οργανισμούς.Εάν εξετάσει κανείς τον χάρτη του ευρύτερου δημόσιου τομέα, μπορεί να απαριθμήσει πλείστα όσα παρόμοια παραδείγματα.Είναι απαραίτητο και η αξιωματική αντιπολίτευση να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.
Να μην προκαλέσει μικρές συντεχνιακές εξεγέρσεις μέσω ελεγχόμενων συνδικαλιστών.
Να καταλάβει ότι ο Έλληνας φορολογούμενος δεν μπορεί να πληρώνει εφ’ όρου ζωής για ένα Δημόσιο σπάταλο και αναποτελεσματικό.
Να κατανοήσει ότι εκτός από τις ανέξοδες συστάσεις για την ανάπτυξη και την «πράσινη οικονομία», υπάρχει και η απλή, μα οδυνηρή, πραγματικότητα.
Μα πάνω απ` όλα να αποδείξει ότι ως μεγάλο κόμμα που θέλει να ξανάρθει στην εξουσία , έχει αποτινάξει τα όποια κομματοσυντεχνιακά και προσωπικά «εγώ και εμείς» και ότι επιδεικνύει σώφρονα εθνική συμπεριφορά.
Ανοίγεται λοιπόν «πεδίον δόξης λαμπρόν» για την απαραίτητη συναίνεση που ζητούν επιτακτικά οι πολίτες αυτής της χώρας, όπως καταδεικνύουν οι όσες «αντικειμενικές» και ...απείραχτες δημοσκοπήσεις.
Εάν όμως τις εξετάζουν μονοθεματικά και δεν λαμβάνουν υπόψη τους την ΜΗ θέληση του λαού για εκλογές σε αυτή την δεδομένη κρίσιμη στιγμή και την ΘΕΛΗΣΗ για συναινετικές συμπεριφορές , το αποτέλεσμα θα είναι οδυνηρό .
Γιατί όπως λέει και ο «ποιητής», είναι βαριά η.... ροπαλιά.
Αναρτήθηκε από emprosdrama.blogspot.com από τον:politis-gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου