Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Νεκρός ο Οσάμα Μπιν Λάντεν!

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι ο αρχηγός της αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε σε επιχείρηση «υπό την ηγεσία» των Ηνωμένων Πολιτειών στο Πακιστάν επισημαίνοντας ότι ο θάνατός του σηματοδοτεί το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής επίτευγμα των ΗΠΑ στη μάχη τους εναντίον της αλ Κάιντα.
"Σήμερα το βράδυ είμαι σε θέση να ανακοινώσω στους Αμερικανούς και σε όλο τον κόσμο ότι οι ΗΠΑ ηγήθηκαν της επιχείρησης που οδήγησε στο θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, επικεφαλής της αλ Κάιντα, ένος τρομοκράτη που ευθύνεται για τη δολοφονία χιλιάδων αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών", δήλωσε ο Ομπάμα στο έκτακτο διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό από το ...
Λευκό Οίκο.
Κανένας Αμερικανός δεν έχασε τη ζωή του στη διάρκεια της επιχείρησης, όπως επεσήμανε ο Ομπάμα, ενώ λήφθηκαν όλα τα μέτρα ώστε να μην υπάρξουν θύματα μεταξύ των πολιτών.
"Λίγο καιρό αφού ανέλαβα την προεδρία, έδωσα εντολή στον διευθυντή της CIA Λέον Πανέτα να αναγάγει τη δολοφονία ή τη σύλληψη του Μπιν Λάντεν σε πρώτη προτεραιότητα της μάχης μας εναντίον της αλ Κάιντα", τόνισε ο Ομπάμα.
"Τον περασμένο Αύγουστο, έπειτα από χρόνια επίπονης εργασίας από τις υπηρεσίες πληροφοριών μας, ενημερώθηκα ότι υπήρχαν πληροφορίες που οδηγούσαν στον Μπιν Λάντεν. Χρειάστηκαν πολλοί μήνες για να επιβεβαιωθούν. Και τέλος την προηγούμενη εβδομάδα κατέληξα στο συμπέρασμα ότι είχαμε αρκετές πληροφορίες για να δράσουμε και ενέκρινα μία επιχείρηση για τη σύλληψη του Μπιν Λάντεν προκείμενου να προσαχθεί στη δικαιοσύνη", πρόσθεσε στο διάγγελμά του ο Αμερικανός πρόεδρος.
"Σήμερα με διαταγή μου οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν μία στοχευμένη επιχείρηση εναντίον του συγκροτήματος Αμπάντ Αμπάντ στο Πακιστάν. Μία μικρή ομάδα Αμερικανών εκτέλεσε την επιχείρηση επιδεικνύοντας εξαιρετικό θάρρος και ικανότητα. Κανένας Αμερικανός δεν τραυματίστηκε και φροντίσαμε ώστε να μην υπάρξουν τραυματίες ανάμεσα στους πολίτες. Επειτα από ανταλλαγή πυρών σκότωσαν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και πήραν τη σορό του", ανακοίνωσε ο Ομπάμα.
Επεσήμανε ωστόσο ότι ο θάνατος του επικεφαλής της αλ Κάιντα δεν σημαίνει ότι σταματά η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας. "Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αλ Κάιντα θα συνεχίσει να επιδιώκει να επιτεθεί εναντίον μας. Πρέπει και θα είμαστε προσεκτικοί στο εσωτερικό και το εξωτερικό", υπογράμμισε ο Ομπάμα.
Πάντως ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ δεν μάχονται εναντίον του Ισλάμ. "Ξεκαθάρισα, όπως το έκανε και ο πρόεδρος Μπους μετά την 11η Σεπτεμβρίου, ότι η μάχη μας δεν είναι εναντίον του Ισλάμ. Οπότε, όλοι όσοι πιστεύουν στην ειρήνη και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια πρέπει να χαιρετίσουν τη δολοφονία του (Μπιν Λάντεν)", πρόσθεσε.
Ο Ομπάμα δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη βοήθεια του Πακιστάν: "Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η συνεργασία μας με το Πακιστάν στον τομέα της αντιτρομοκρατίας μάς βοήθησε να φτάσουμε στον Μπιν Λάντεν και στο συγκρότημα όπου κρυβόταν".
Νωρίτερα το τηλεοπτικό δίκτυο CNN είχε ανακοινώσει πως ο Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε σε μία έπαυλη στο Αμποταμπάντ έξω από το Ισλαμαμπάντ ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι έπειτα από χρόνια αναζήτησης για τον επικεφαλής της αλ Κάιντα από το τέλος του 2001 - οπότε εξαφανίστηκε στο Αφγανιστάν - ο Μπιν Λάντεν είναι νεκρός και έχει βρεθεί και η σορός του.
Πανηγυρίζουν στην Αμερική
Εκατοντάδες Αμερικανοί συγκεντρώθηκαν έξω από το Λευκό Οίκο για να γιορτάσουν αυτή τη στιγμή. Πολλοί από αυτούς τραγουδούσαν και ανέμιζαν σημαίες.
Στο μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν σήμερα τους πολίτες τους στο εξωτερικό να είναι προσεκτικοί, φοβούμενες "αντιαμερικανικές επιθέσεις" μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Μπιν Λάντεν.
"Με δεδομένη την ανασφάλεια και την ρευστότητα της κατάστασης, οι Αμερικανοί πολίτες σε περιοχές που είναι πιθανόν να προκληθούν αντιαμερικανικές βιαιότητες, καλούνται να περιορίσουν τις εξόδους από τις κατοικίες τους και τα ξενοδοχεία και να αποφεύγουν συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις", επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Σημειώνεται ότι η αμερικανική γερουσία είχε επικηρύξει τον Μπιν Λάντεν για 50 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους ο νεότερος είχε δώσει εντολή να συλληφθεί ή να δολοφονηθεί.
Νεκρός και ο γιος του Μπιν Λάντεν ;
Στην επίχειρηση των Αμερικανικών δυνάμεων εκτός από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν φέρεται να έχει σκοτωθεί και ο γιος του όπως ανακοίνωσε ανώτατος αμερικανός αξιωματούχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: