Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Η Ελλάδα έκανε «ιδιότυπη στάση πληρωμών»;

Ακόμα τα … περιμένουν !

Πριν από περίπου 3 μήνες είχαμε επισημάνει τη δύσκολη θέση που είχε περιέλθει το Υπουργείο Οικονομικών και κατ’ επέκταση το Μέγαρο Μαξίμου λόγω των οφειλών (επιστροφής ΦΠΑ) ύψους 21 εκατ. ευρω στην κινεζική εταιρία Cosco για την επένδυση, που έχει κάνει στο λιμάνι του Πειραιά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τότε ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις μήνες, που οι Κινέζοι έθεταν το θέμα στην ...
ελληνική κυβέρνηση.
Είχε προηγηθεί διαμαρτυρία το  Μάιο του 2010, στην τότε υπουργό οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, καθώς το Δημόσιο όφειλε εκείνη την περίοδο από επιστροφές Φ.Π.Α. περί τα 9 εκατ. ευρω.
Οι Κινέζοι μάλιστα  είχαν εκφράσει τη δυσφορία τους κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θεόδωρο Πάγκαλο.
Η «καυτή πατάτα» αποφασίστηκε (κατ’ εντολής του Μαξίμου) να  αφεθεί στα χέρια του υπουργού οικονομικών κ.Παπακωνσταντίνου, προς άμεση διευθέτηση μιας και το θέμα της επιστροφής του ΦΠΑ στην εταιρία Cosco  ήταν ψηλά στην ατζέντα των ελληνοκινεζικών συνομιλιών κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Κινέζου Πρωθυπουργού στην Αθήνα.
Τότε, το οικονομικό επιτελείο διαβεβαίωνε ότι …. «το θέμα τελείωσε»!
Όμως, το χρέος έχει αυξηθεί πλέον σε 27 εκατ. ευρώ και όλο… ανέρχεται !!!
Πρόκειται τελικά για «ιδιότυπη» στάση πληρωμών της Ελλάδας προς τους Κινέζους ή απλώς το οικονομικό επιτελείο έχει χάσει πλέον τον… λογαριασμό;
Πόσες φορές θα χρειαστεί να επισημάνουμε στο οικονομικό επιτελείο και στο Μέγαρο Μαξίμου πως απαιτείται σοβαρότητα, αποτελεσματικότητα και φερεγγυότητα του κράτους απέναντι στις ελάχιστες ξένες επενδύσεις στην χώρα μας;
politis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: