Σάββατο 1 Απριλίου 2023

Και ο ΣΥΡΙΖΑ δουλεύει για την αυτοδυναμία της ΝΔ

Μέσα σε μια ημέρα είχαμε:
1.Tη δήλωση Φίλη για την αναγκαιότητα να υπάρξουν «Πρέσπες του Αιγαίου».
2.Τις δηλώσεις Δραγασάκη και Τζάκρη για αύξηση της φορολογίας.
3. Την ενέργεια Παπαδημούλη να μη χρηματοδοτηθεί ο φράκτης του Έβρου με ευρωπαϊκά κονδύλια.

Τα διαβάζεις αυτά και λες πως οι άνθρωποι τρελάθηκαν. Ανακινούν θέμα αύξησης της φορολογίας, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, ενώ γνωρίζουν πως η βασική αιτίας της ήττας τους το 2019 ήταν η υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης. Σα να μιλούν στο σπίτι του κρεμασμένου για σχοινί...

 

Θέλουν να γκρεμίσουν τον φράκτη στον Έβρο για να ξαναζήσουμε τις «ένδοξες» ημέρες του 2016 και της Ειδομένης. Παπαδημούλης, Βούτσης, Κατρούγκαλος, Μουζάλας, στην πρώτη γραμμή στον Έβρο, όχι για να υπερασπιστούν τα σύνορά μας, αλλά για να υπονομεύσουν την προστασία τους. Δεν διδάχτηκαν από τα λάθη τους, όταν τάχθηκαν στη «μάχη του Έβρου» με τους παράνομους μετανάστες ούτε από τον διασυρμό που υπέστησαν με την υπόθεση της «νεκρής» Μαρίας.

Μιλούν για Πρέσπες του Αιγαίου, ενώ η συμφωνία των Πρεσπών γνώρισε την αποδοκιμασία της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών και δεν εφαρμόζεται σε πλείστα όσα σημεία της και από τις δύο πλευρές. Άραγε τι εννοούν όταν μιλούν για «Πρέσπες του Αιγαίου;»

Ο Δραγασάκης, η Τζάκρη, ο Φίλης, ο Σπίρτζης και ο Βούτσης δεν τα βλέπουν όλα αυτά; Δεν αντιλαμβάνονται πως με αυτά τα μυαλά πριμοδοτούν τον Μητσοτάκη; 

Μια χαρά τα βλέπουν και τα καταλαβαίνουν. Δεν είναι χαζοί. (Τουλάχιστον όχι όλοι.)  Απλώς καταλαβαίνουν συγχρόνως πως η υπόθεση της εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ έχει χαθεί. Όταν, ακόμα και μετά την τραγωδία των Τεμπών, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί ένα ασφαλές προβάδισμα, τότε το μόνο που απομένει στον ΣΥΡΙΖΑ είναι μια αξιοπρεπής ήττα

Για αυτό, αυτές οι αριστερές κορώνες για τη φορολογία, για τις Πρέσπες του Αιγαίου και για τον φράκτη στον Έβρο, στοχεύουν στους ψηφοφόρους που το τελευταίο διάστημα οδεύουν προς τον Βαρουφάκη και στα μικρότερα κόμματα της άκρας Αριστεράς και σε όσους αριστερούς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως κινούνται προς ΠΑΣΟΚ. Πλέον από το ΚΚΕ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εισπράξει τίποτα. Ο Δ. Κουτσούμπας έχει περιχαρακώσει τον χώρο του σαν τον φράκτη που προστατεύει το Σπίτι του λαού στον Περισσό. 

Άρα η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι να τσιμπήσει από τα αριστερά του δύο μονάδες—ίσως και κάτι παραπάνω στην καλύτερη περίπτωση-- ώστε να κινηθεί γύρω στο 30%. Γνωρίζει η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ πως ουδείς δυσαρεστημένος Κεντροδεξιός θα σκεφτεί να ψηφίσει το κόμμα τους. Ούτε που περνά από το μυαλό του μια τέτοια σκέψη. 

Έτσι, με αυτή την τακτική ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει στη Νέα Δημοκρατία όλο τον χώρο που εκφράζουν οι μετριοπαθείς ψηφοφόροι. Είναι ένας πολιτικός χώρος στον οποίον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει και δεν μπορεί να αποκτήσει καμιά πρόσβαση. Αυτό εξάλλου μαρτυρεί και η επιστροφή Πολάκη στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. 

Πλέον ο Α. Τσίπρας αποβλέπει σε μια διαχειρίσιμη ήττα που δεν θα του δημιουργήσει εσωκομματική αμφισβήτηση. Με ένα 30% plus, μπορεί να περιμένει άνετα μέχρι το 2027.  

Σάκης Μουμτζής

Δεν υπάρχουν σχόλια: