Στην εκτίμηση ψήφου η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο 32,5%, τον ΣΥΡΙΖΑ στο 26,7%, δηλαδή διαφορά 5,8 μονάδες. Το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει στο 11,7%, το ΚΚΕ στο 7,1%, η Ελληνική Λύση στο 5,2%... οι Ελληνες – Εθνικό Κόμμα στο 4,7% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο 1,1%.
Παράλληλα, η Νέα Δημοκρατία ανεβαίνει και πάλι στην παράσταση νίκης - φτάνει στο 65%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να μένει στο 21%.
Η Νέα Δημοκρατία, που μετρήθηκε στο 26,2% στην «καθαρή» πρόθεση ψήφου, έναντι 21,5% του ΣΥΡΙΖΑ και 9,4% του ΠΑΣΟΚ, έχει να προσδοκά από την «δεξαμενή» των αναποφάσιστων, αφού ο ένας στους τέσσερις που δηλώνει στην «γκρίζα ζώνη» έχει ψηφίσει το κυβερνών κόμμα στις εκλογές του 2019.
Τρίτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ, αλλά κάτω από 10% που έχει θέσει ο Νίκος Ανδρουλάκης ως προϋπόθεση για να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας και να παίξει καθοριστικό ρόλο στην επόμενη ημέρα.
Το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει ποσοστό 9,4%, οριακά υψηλότερο από το 9,2% στις αρχές Μαρτίου.
Μικρή υποχώρηση στο 5,7% (από 5,9%) για το ΚΚΕ και άνοδος 0,2% για την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.
Στο 3,9% και έκτο κόμμα στη Βουλή το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη, που κερδίζει 0,4 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα.
Στα δυσάρεστα της έρευνας η ισχυροποίηση του ακροδεξιού κόμματου του Ηλία Κασιδιάρη «Ελληνες Εθνικό Κόμμα», το οποίο παίρνει ποσοστό 3,8% (από 3,6%).
Τα μικρότερα κόμματα (λοιπά) παίρνουν ποσοστό 5,8%.
Η Νέα Δημοκρατία χάνει 0,1 της μονάδας στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει μία μονάδα, ενώ το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει οριακά κατά 0,2 της μονάδας, το ΚΚΕ έχει οριακές απώλειες, άνοδο 0,2 της μονάδας καταγράφει η Ελληνική Λύση, όπως και το ΜεΡΑ25, που προσεγγίζει το 4% στην πρόθεση ψήφου.
Ενδιαφέρουσα η εκτίμηση για τις έδρες με βάσεις την εκτίμηση ψήφου. Συγκεκριμένα η ΝΔ θα έπαιρνε 105 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ 86 βουλευτές, το ΠΑΣΟΚ 38, το ΚΚΕ 23, η Ελληνική Λύση 17, το ΜέΡΑ 25 16 και το κόμμα του Κασιδιάρη 15.
Είναι φανερό ότι δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση μόνο με δύο κόμματα και επιβεβαιώνονται όσοι τονίζουν ότι οι δεύτερες εκλογές είναι αναπόφευκτες.
Παράσταση και καταλληλότητα
Στην παράσταση νίκης η Νέα Δημοκρατία έχει ποσοστό 65% και άνοδο 5 μονάδες και ο ΣΥΡΙΖΑ 21%.
Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 36% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 17% και ο Νίκος Ανδρουλάκης με 6%. Κι εδώ ο νυν πρωθυπουργός δείχνει να «τσιμπάει» ποσοστά, αν και οξύμωρο αφού μειώνεται η διαφορά των κομμάτων.
Στην ερώτηση για το ποιος πολιτικός μπορεί να εγγυηθεί την καλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών ο νυν πρωθυπουργός παίρνει ποσοστό 29%, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ 18% και ο Νίκος Ανδρουλάκης 6%.
Tο 49% ζητά κυβερνήσεις συνεργασίας και το 48% αυτοδύναμες κυβερνήσεις
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η απάντηση των πολιτικών για το αν θέλουν συνέχεια ή αλλαγή. Το 63%, δηλαδή 2 στους 3, απαντούν ότι θέλουν αλλαγή και το 34% ότι θέλουν συνέχεια.
Μοιρασμένα τα ποσοστά όσων απαντούν για το τι κυβέρνηση θέλουν. Το 49% ζητά κυβερνήσεις συνεργασίας και το 48% αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Εδώ υπάρχει μια κρίσιμη διαφορά από την προηγούμενη έρευνα. Το ποσοστό όσων θέλουν αυτοδύναμες κυβερνήσεις αυξάνεται 2 μονάδες τις οποίες χάνει το ποσοστό όσων θέλουν συνεργασίες. Προφανώς όσο πλησιάζουμε στις κάλπες να υπάρχει ο φόβος στους πολίτες για το που μπορούν να οδηγήσουν οι συνεργασίες.
Συσπειρώσεις – Μετακινήσεις
Χαμηλά είναι οι συσπειρώσεις για τα κόμματα. Στο 68,9% για τη Νέα Δημοκρατία, στο 65,6% για ΣΥΡΙΖΑ και μόλις στο 61,9% για το ΠΑΣΟΚ που προφανώς έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης.
Οι μετακινήσεις ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προς τη ΝΔ είναι στο 5,9% και το αντίστροφο στο 2,5%, δηλαδή σχεδόν διπλάσιοι φεύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ από αυτούς που έρχονται από τη δεξιά παράταξη.
Ποσοστό 6,7% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ μετακινείται στο ΠΑΣΟΚ ενώ 4,4% προέρχεται από τη ΝΔ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου