Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

Ο χρυσαυγιτισμός του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία αναμετρώνται με αντιπάλους που δεν έχουν αλλάξει. Οι πρωταγωνιστές είναι οι ίδιοι αλλά η θλιβερή δράση τους έχει τον ίδιο ύπουλο στόχο: τη μόλυνση της κοινωνίας με το κομματικό δηλητήριο πάνω σε εθνικά τραύματα και τον εγκλωβισμό της χώρας στον γύψο του αναχρονισμού. Το σχέδιο τους ακτινογραφήθηκε με αυτόν τον τρόπο από τον πρωθυπουργό στην ομιλία που απηύθυνε από τη Λαμία.

Αυτός ο αναχρονισμός εκτός από υπηρέτες, διαθέτει και αφεντάδες, προστάτες, ώστε να μην ανακοπεί η διάχυση του και να διασπαρεί με μεγαλύτερη ευκολία η αμφιβολία, να γιγαντωθεί ο διχασμός και επικρατήσει η τοξικότητα...

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει να πτοείται από την τομή που συντελέστηκε στον πολιτικό χρόνο το 2019. Οι πολιτικά, ακατανόμαστες, ενέργειες του, η απροκάλυπτη ενσωμάτωση της αθλιότητας στο όνομα της επαναφοράς μιας δήθεν δικαιοσύνης, δεν αποσιωπώνται πλέον. Άλλωστε όταν η καμουφλαρισμένη σύγκλιση μετατρέπεται σε ταύτιση με την πιο σκοτεινή πλευρά του πολιτικού φάσματος, καθίσταται αναγκαία η δημοκρατική αφύπνιση.

Οι προβολείς του πρωθυπουργού φώτισαν τη ραγδαία απομάκρυνση από την προεκλογική σημαία του κεντρικού συνθήματος για «δικαιοσύνη παντού», από τη στιγμή που καταδικάστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο ο Νίκος Παππάς. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν υπέστειλε ποτέ τη σημαία του πολακισμού, με τον «πολιτικό τραμπούκο», της Κουμουνδούρου, όπως χαρακτηρίστηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να  δημιουργεί μια προεκλογική τερατογένεση. Αυτό συνιστά η εξομοίωση των λίβελων που χρησιμοποιεί ως πολιτική έκφραση, με τις ανάξιες χαρακτηρισμού χυδαιότητες του ναζιστή Ηλία Κασιδιάρη. Ο Παύλος Πολάκης και ο Ηλίας Κασιδιάρης σε απόλυτη στοίχιση, με «πυρομαχικά» το πανομοιότυπο περιεχόμενο, θέλησαν να «εκτελέσουν» το «συμβόλαιο» της πολιτικής «δολοφονίας» του υπουργού, Αναπληρωτή Ανάπτυξης, Νίκου Παπαθανάση.

Η συγκεκριμένη συμπόρευση για τα γαλάζια στελέχη, προσθέτει στο μωσαϊκό της προεκλογικής ευτέλειας του ΣΥΡΙΖΑ, την ψηφίδα του χρυσαυγιτισμού, ανασύροντας από το συλλογικό υποσυνείδητο μια φράση του Αλέξη Τσίπρα: «ας γνωρίζουμε ότι τελειώσαμε με τη Χρυσή Αυγή, αλλά δεν τελειώσαμε με το χρυσαυγιτισμό…». Ο κ. Τσίπρας βολικά δεν συμπεριέλαβε σε αυτήν την κατηγοριοποίηση ενέργειες, όπως αυτή του βουλευτή του, που αφενός διαπνέονται από φασισμό, αφετέρου ο συμβολισμός των ομοιοτήτων στην εκφορά, αναπόδραστα δημιουργεί οχληρούς συνειρμούς.  Ωστόσο για το ρεπορτόριο του «νέο-χρυσαυγιτισμού» ξεπροβάλλουν στην πορεία προς τις κάλπες και άλλοι πρόθυμοι,  «μαέστροι».

Υπό αυτό το πρίσμα μπορεί να επεξηγηθεί ο ακατανόητος συσχετισμός που επιστράτευσε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής για να καταρρίψει το γαλάζιο, προεκλογικό δίλημμα για την αυτοδυναμία. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζοντας στη γραμμή που οδήγησε στην πρόσκαιρη διαγραφή του, υποστήριξε μιλώντας στο Naftemporiki TV, ότι: «Η αυτοδύναμη κυβέρνηση της Ν.Δ. οδήγησε στο να έχουμε απώλεια χιλιάδων ανθρώπων στο “έγκλημα” του Covid. Χάθηκαν άδικα χιλιάδες άνθρωποι στον βωμό μίας κυβέρνησης αυτοδύναμης».

Όλοι δουλεύουν για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αφού πήρε τα δημοσκοπικά μηνύματα, ανέσυρε από τις πολιτικές καβάντζες του ΣΥΡΙΖΑ, το θέμα των υποκλοπών με μια επίσκεψη στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων. 

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια: