Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023

Τραπεζικοί κολοσσοί κλονίζονται, η Ελλάδα και οι τράπεζες της αποθεώνονται, ενώ κάποιοι συμπεριφέρονται ως πολιτικοί... σταθμάρχες

Ζούμε εποχές μεγάλων ανατροπών και έτσι όπως δεν μπορούσαμε να διανοηθούμε ότι θα μας δοκίμαζε μια πανδημία που συμβαίνει κάθε 100 και 200 χρόνια, έτσι δεν μπορούσαμε να διανοηθούμε ότι θα εκδηλωθεί «πανδημία» ή απειλή «πανδημίας» στα τραπεζικά συστήματα χωρών που αποτελούν σηματωρούς του καπιταλισμού.
Λοιπόν έχουμε και λέμε
Χρεοκοπίες στις ΗΠΑ, παρ΄ ολίγον διάλυση του μέχρι πέρυσι ελβετικού τραπεζικού κολοσσού της Credit Suisse, φόβοι για «σκελετούς» στη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, την Deutsche Bank. 
Και μέσα σε όλα αυτά φαντάζει ως... όαση, το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα! ...
Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά και γιατί γίνεται σπέκουλα με τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας σε μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες; 
Το πράγμα είναι πολύ απλό...
Η άνοδος των επιτοκίων, ως συνέπεια της ανόδου του πληθωρισμού που προκλήθηκε από την άνοδο των τιμών της ενέργειας, των πρώτων υλών και των τροφίμων, ως αποτέλεσμα του πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία, απλώνονται μπροστά μας σαν μια ταινία... τρόμου!

Να το πούμε... αντίστροφα. 
Αν ο Πούτιν δεν... μπουκάριζε στην Ουκρανία δεν θα ανέβαιναν αλματωδώς οι τιμές της ενέργειας και συνεπώς δεν θα ανέβαινε το κόστος παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών. 
Αν δεν ανέβαιναν οι τιμές, δηλαδή δεν είχαμε πληθωρισμό, τότε δεν θα ανέβαιναν τα επιτόκια. Έτσι, το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, θα ήταν υπό έλεγχο, οπότε όλα θα ήταν καλά κι όλα ωραία! Βέβαια, κατά την περίοδο του κορωνοϊού τυπώθηκε πολύ χρήμα για να στηριχθούν οι κοινωνίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Ε, κάποια στιγμή θα ερχόταν και ο λογαριασμός.
Σε κάθε περίπτωση, το φως στο τούνελ που είδαμε μετά την ύφεση της πανδημίας, μας οδήγησε εκ νέου στο σκοτάδι, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Να που ο Πούτιν έχει κάνει τη ζημιά, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε συστημικό κίνδυνο στις αγορές. 
Μπορεί να πιστεύουμε ότι έχουμε αφήσει πίσω το υγειονομικό σκέλος του κορωνοϊού, ωστόσο, οι επιπτώσεις φαίνονται και θα συνεχίσουν να φαίνονται. Στη συνέχεια ήρθε ο πόλεμος και το πράγμα έγινε ακόμη πιο... άγριο. 
Εν ολίγοις, από την έννοια της πανδημίας με υγειονομικούς όρους, βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου υπάρχει το ενδεχόμενο "πανδημίας" στα τραπεζικά συστήματα και την παγκόσμια οικονομία. Όσα συμβαίνουν στα τραπεζικά συστήματα μεγάλων δυνάμεων του πλανήτη, δημιουργούν αβεβαιότητα και διαρκή προβληματισμό σε όλα τα επίπεδα...

Άγρια... ζούγκλα οι αγορές

Οι επενδυτές ψάχνουν τα επόμενα τραπεζικά "φαντάσματα" και πάνε κατευθείαν στο... ψητό, θέτοντας στο στόχαστρο διεθνείς κολοσσούς, όπως η Deutsche Bank.
Στα χρηματιστήρια έπεσε πολύ... ξύλο στη συνεδρίαση της Παρασκευής, ενώ η Wall Street κατάφερε να σώσει την παρτίδα προς το τέλος, όταν είχαν κλείσει όλες οι αγορές και παρέμενε η μοναδική ανοικτή στο τέλος της εβδομάδας. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με απώλειες 3%, ενώ λίγο χαμηλότερες ήταν στο Χρηματιστήριο Αθηνών. 
Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι φόβοι για... αρρώστια στον ισολογισμό της Deutsche Bank, με αποτέλεσμα η μετοχή να καταγράφει ημερήσιες απώλειες έως και 15%, ενώ τα ασφάλιστρα κινδύνου εκτινάχθηκαν.
Μάλιστα, όπως γράφτηκε στον διεθνή τύπο, οι "σορτάκηδες" που έπαιξαν στα... ζάρια την κατάρρευση της γερμανικής τράπεζας, έβγαλαν κέρδη άνω των 100 εκατ. δολαρίων. Γιατί όπως γνωρίζετε, δεν βγαίνουν κέρδη μόνο όταν ανεβαίνουν οι μετοχές ή τα ομόλογα, αλλά και όταν στοιχηματίζεις ότι θα πέσουν. Σήμερα όμως είναι μια άλλη μέρα και θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα...

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει έναν αγώνα αναζήτησης στοιχείων για διευκολύνσεις Ρώσων ολιγαρχών, μέσω του τραπεζικού συστήματος της Ελβετίας. 
Δεν τους ενδιαφέρουν τα καμώματα της αμαρτωλής Credit Suisse, αλλά μέσα από διαδικασίες που θυμίζουν κατασκοπευτικό θρίλερ, οι Αμερικανοί προσπαθούν να συλλέξουν στοιχεία που να εμπλέκουν στο παιχνίδι Ρώσους. 
Ταυτόχρονα, η UBS προσπαθεί να... χωνέψει πώς θα πορευτεί στο εξής μέσα από τον... αναγκαστικό "γάμο" με την Credit Suisse. Το Ελβετικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται στην... μπούκα, η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας βρίσκεται επίσης στην μπούκα και στις ΗΠΑ περιμένουν χρεοκοπίες και άλλων περιφερειακών τραπεζών, οι οποίες έχουν στα χαρτοφυλάκια τους ζημιές και "σκελετούς".

Προς το παρόν είναι πολλοί αυτοί που δεν έχουν συνειδητοποιήσει τα τεκταινόμενα. Έχεις την πρώτη οικονομία του πλανήτη όπου κάποιες τράπεζες χρεοκοπούν, σαν να πρόκειται για... περίπτερα. 
Από την άλλη πλευρά, έχουμε το ιερό τοτέμ του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, την Ελβετία, η οποία έχει... λερώσει το όνομα της, κλονίζοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Αν πάμε και ένα βήμα παραπέρα, έχουμε τις αγορές, οι οποίες φοβούνται... πατατράκ στη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας. 
Η κατάσταση στις αγορές θυμίζει άγρια... ζούγκλα και ουδείς μπορεί να προβλέψει τη συνέχεια.

Στη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής, οι Ευρωπαίοι έβαλαν τα πράγματα κάτω και άρχισαν να διαμορφώνουν ένα σχέδιο κοινής οικονομικής πολιτικής για την αντιμετώπιση χρηματοοικονομικής κρίσης και την πλήρη διασφάλιση των καταθέσεων. Μάλιστα, η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία, τη Γαλλία και την Πορτογαλία συγκρότησαν ένα μπλοκ χωρών, ώστε να.... ταρακουνήσουν τους Ευρωπαίους, την ίδια στιγμή που ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, προσπαθούσε με μια ψυχρή και μάλλον αμήχανη δήλωση να καθησυχάσει τους επενδυτές, ότι δεν συμβαίνει τίποτα με την Deutsche Bank.

Η Ελλάδα αποτελεί... όαση!

Πριν από κάμποσα χρόνια ξεφτιλιζόμασταν σε ολόκληρο τον πλανήτη, καθώς βρισκόμασταν με το ένα πόδι στο χείλος του γκρεμού.

Το 2015 τα κάναμε τρις χειρότερα τα πράγματα, αλλά τουλάχιστον η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ψήφισε την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, χωρίς να ανοίξει... ρουθούνι, ενώ ολόκληρος Μακρόν, ούτε μέχρι τα... 64 χρόνια δεν μπορεί να αυξήσει το όριο! Περάσαμε από πολλές δοκιμασίες, όλοι μας κουνούσαν το δάκτυλο και πάει λέγοντας. Όμως...

Από το 2019 με την έλευση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και εν μέσω πανδημιών, πολέμων, λοιμών, λιμών και... καταποντισμών, αρχίσαμε να "καταπίνουμε" τις θετικές αξιολογήσεις τη μία πίσω από την άλλη. 
Μετά, αρχίσαμε να... βαρυστομαχιάζουμε με τις απανωτές αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της χώρας. 
Ο Μητσοτάκης πήγε στις ΗΠΑ, μίλησε στο Κογκρέσο και όλοι στέκονταν... κλαρίνο! 
Οι επενδυτές συνωστίζονται για να έρθουν στη χώρα μας, ο Πιερρακάκης πάει το Κράτος... σφαίρα, οι εξαγωγές και ο τουρισμός καλπάζουν, οι τιμές των ακινήτων ωθούνται προς νέα υψηλότερα, οι Ευρωπαίοι μας αντιγράφουν σε πολλά επίπεδα, ο Μητσοτάκης τους είχε γίνει στενός... κορσές για να μπει πλαφόν στο φυσικό αέριο (όπως και έγινε και οι τράπεζες μας έχουν ανοίξει βιβλίο... συγχαρητηρίων επί καθημερινής βάσης. Πόσα ακόμη να... αντέξει αυτή η χώρα; Μιλάμε για την ίδια χώρα που πριν από μερικά χρόνια, οι Αφρικανοί μας... μνημόνευαν, λέγοντας ότι δεν θέλουν να καταντήσουν σαν την Ελλάδα!

Σήμερα, τα Ελληνικά ομόλογα λόγω και της προστασίας που παρέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαπραγματεύονται κοντά στις ίδιες τιμές με τα αντίστοιχα Αμερικανικά ή τα Ιταλικά. Οι Ελληνικές τράπεζες εκεί που πριν λίγα χρόνια απειλούνταν με κατάρρευση, κατάφεραν να αφήσουν πίσω τα... συντρίμμια και να αναγεννηθούν μέσα από τις στάχτες τους, αφού τα έκαναν όλα... στάχτη και μπούρμπερη ο Τσίπρας, ο Καμμένος, ο Βαρουφάκης και όλο αυτό το... τσίρκο που μας κυβερνούσε επί 53 μήνες. Ακόμη και ξένοι καταθέτες θεωρούν ότι το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αν δεν είναι ασφαλέστερο, τουλάχιστον παρέχει τα πλέον υψηλά στάνταρντς ασφάλειας που προσφέρουν τα τραπεζικά συστήματα σε άλλες προηγμένες χώρες. Έτσι που πάμε, δεν θα είναι διόλου περί8εργο, αν ακούσουμε κάποιους να μιλάνε για απόσυρση καταθέσεων από την Ελβετία, τη Γερμανία και άλλες χώρες, ώστε να τις φέρουν στην Ελλάδα!!!

Η χώρα μας, χάρις στη συνετή πολιτική και ορθολογική διαχείριση δύσκολων καταστάσεων, αλλά και της αξιοπιστίας στην υλοποίηση των στόχων, θεωρείται μια χώρα που μπορεί να ακουστεί πλέον θετικά σε παγκόσμιο επίπεδο. 
Το δημόσιο χρέος μπορεί να είναι στα ύψη, αλλά οι ξένοι έχουν προεξοφλήσει τη ραγδαία αποκλιμάκωση του τα επόμενα χρόνια. Αυτό συμβαίνει γιατί το αναδιαρθρωμένο χρέος μας είναι προστατευμένο τουλάχιστον έως το 2070! Επιπλέον, έχουμε τράπεζες που είναι τίγκα στις καταθέσεις κια μάλιστα έχουν απαλλαγεί από τον βραχνά τον "κόκκινων" δανείων. Οι καταθέσεις έχουν "φουσκώσει" στα 184 δισ. ευρώ και γενικώς είμαστε σε πολύ καλύτερη μοίρα ακόμη και από αυτούς που κάποτε μας κουνούσαν το δάκτυλο! 
Ποιος να το περίμενε κάτι τέτοιο; 
Και όμως, όλα μπορούν να συμβούν, εάν και εφόσον υπάρχει συνεκτική οικονομική πολιτική με αρχή, μέση και τέλος. Μπορούν να συμβούν τα πιο απίθανα θετικά γεγονότα ακόμη και αν έχουν προηγηθεί αρνητικότατα γεγονότα, τα οποία συναντάμε κάθε 100 χρόνια. Φτου να μην... ματιαστούμε! 
Όλα όσα περιγράφονται παραπάνω δεν συνιστούν ειρωνεία ή... τρολιά, αλλά μια νέα πραγματικότητα. Τα πάντα έχουν αλλάξει για την Ελλάδα και δεν έχουμε το δικαίωμα στο... λάθος στις εκλογές που έρχονται.

Ρυθμιστές των πολιτικών εξελίξεων ένας εγκληματίας σταθμάρχης και ο... σταθμός της Χαριλάου Τρικούπη!

Πλησιάζουμε προς τις εκλογές και η τραγωδία των Τεμπών αποτελεί το σημείο καμπής για την πορεία των πολιτικών εξελίξεων.

Την Παρασκευή το βράδυ μάθαμε, ότι ο... ανεπανάληπτος σταθμάρχης της Λάρισας ήξερε να χειρίζεται το σύστημα τηλεδιοίκησης, αλλά για λόγους που μόνο το... κεφάλι του ξέρει, εγκατέλειψε το αυτόματο σύστημα και με δικά του λάθη έστειλε στον θάνατο 57 ανθρώπους. Κατά σύμπτωση, ο τύπος είχε παραβιάσει όλες τις δικλείδες ασφαλείας και τελικώς φαίνεται ότι οι υπόλοιποι σταθμάρχες βάρδιας, είχαν αποχωρήσει γιατί ήξεραν ότι στις προηγούμενες τέσσερις βραδινές βάρδιες είχε λειτουργήσει το σύστημα τηλεδιοίκησης. Πολύ πολύ περίεργα πράγματα και σατανικές συμπτώσεις...

Αυτός ο τύπος που πήρε στο λαιμό του τόσες ψυχές, έκλεισε τόσα σπίτια και τραυμάτισε ψυχικά εκατοντάδες οικογένειες, ήρθε να αλλάξει τον ρου των πολιτικών πραγμάτων στην Ελλάδα. Όσο όμως θα βγαίνουν στο προσκήνιο τα αποδεικτικά στοιχεία της εγκληματικής αμέλειας αυτού του, ίσως η κοινή γνώμη, να αναθεωρεί τις αρχικές απόψεις και να προχωρά στην εξαγωγή νέων, χρήσιμων και πάνω απ΄ όλα ψύχραιμων συμπερασμάτων. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αυτή η τραγωδία μπορεί να επιφέρει ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό, σε μια στιγμή, που η κυβέρνηση ποντάριζε με άνεση στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, ώστε να επιτύχει την πολυπόθητη αυτοδυναμία.

Και ενώ ο σταθμάρχης που είχε χειριστεί την τηλεδιοίκηση, στέλνει... αδιάβαστο τον Τσίπρα που επιχείρησε να στήσει το δικό του τηλεοπτικό σόου, στη συνέχεια μας προέκυψαν εξελίξεις από τον... σταθμό τηλεδιοίκησης της Χαριλάου Τρικούπη! 

Ο... σύντροφος Ανδρουλάκης μας είπε ευθέως στα μούτρα μας, ότι αυτός που θα βγει πρώτος δεν θα είναι πρωθυπουργός, εφόσον το κόμμα του δεν θα έχει την αυτοδυναμία! Δηλαδή, ο Σολτς, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές στη Γερμανία με 25,17% και συνεπώς δεν τον ψήφισε το 75%, πρέπει να... καθαιρεθεί από τη θέση του Καγκελάριου. Και φανταστείτε ότι ο Σολτς έγινε Καγκελάριος με τη στήριξη άλλων δύο κομμάτων, ενώ είχε και οριακή διαφορά με το δεύτερο κόμμα, τους Χριστιανοδημοκράτες.

Με βάση τα παραπάνω, βρισκόμαστε ενώπιον νέας πολιτικής... πατέντας. Με τις απόψεις Ανδρουλάκη, δημιουργείται μια νέα σχολή πολιτικών... εφευρετών, οι οποίοι βλέπουν ένα ματς ποδοσφαίρου ανάμεσα στη Ρεάλ και την Μπαρτσελόνα να τελειώνει με σκορ 1-0, αλλά να ανακηρύσσουν πολυτιμότερο παίκτη (MVP), τον... Μητσάρα που κάθεται στην εξέδρα και τρώει πασατέμπο!

Η προεκλογική στρατηγική της επιστράτευσης κάθε μέσου προκειμένου να θολώσουν τα νερά, δεν συνιστά τιμή για τη χώρα. Όταν έχεις απέναντι σου έναν Μητσοτάκη που έχει εξελιχθεί σε μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες σε διεθνές επίπεδο κάνοντας την υφήλιο να μιλάει για τα επιτεύγματα της χώρας μας, οφείλεις να είσαι πιο... προσεκτικός. Αν μη τι άλλο, όταν λες ότι απορρίπτεις τον νικητή των εκλογών, θα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου τον σύντροφο Σολτς, στη Γερμανία και να ζητήσεις τα... ρέστα από τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους, οι οποίοι τον στηρίζουν στην κυβέρνηση.

Ένα σημαντικό πρόβλημα στο δημόσιο βίο της χώρας είναι ότι κατά καιρούς έχουμε διάφορους οι οποίοι μετράνε το μπόι τους και πιστεύουν ακράδαντα ότι με... 1,70 μέτρα, μπορούνν να... καρφώσουν στη ρακέτα, αφού παρακάμψουν το εμπόδιο του Γιάννη Αντετοκούνμπο! Όταν έχεις το μυαλό πάνω από το κεφάλι, τότε σου έρχεται η τάπα και μπορεί να σου φύγει το κεφάλι! Ελπίζουμε ότι οι πάσης φύσεως πολιτικοί... σταθμάρχες έχουν αντιληφθεί ότι ένας εγκληματίας σταθμάρχης δεν πρέπει και δεν επιτρέπεται να κάνει ζημιά στη χώρα, αλλάζοντας τον ρου τον πολιτικών εξελίξεων. 
Η αναγνώριση των ευθυνών ενός υπερ-ανεύθυνου τύπου που σκόρπισε τον θάνατο σε δεκάδες συνανθρώπους μας, δεν μπορεί να αγνοηθεί και να μετατραπεί σε φθηνό σόου για να επηρεαστούν οι πολιτικές εξελίξεις.

Τα παιχνιδάκια από διάφορα... παιδαρέλια που δεν αντιλαμβάνονται πόσο ψηλά βρίσκεται η Ελλάδα και πόσο ψηλότερα μπορεί να φτάσει, εφόσον δεν αλλάξει το mommentum, δεν πρέπει να γίνουν αποδεκτά από τους σκεπτόμενους πολίτες, οι οποίοι καλούνται να ξεκαθαρίσουν δια της ψήφου τους, ποιος αξίζει και πρέπει να είναι ο... Κεντρικός Σταθμάρχης της χώρας και ποιοι πρέπει να περιοριστούν σε ρόλους... κλειδούχου και... αχθοφόρου! 
Η διακυβέρνηση της χώρας είναι πλέον μια εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση και δεν μπορεί να γίνει... παιχνιδάκι στα χέρια άπειρων πολιτικών. 
Εν τέλει, αν κάποιοι έχουν υπερ-εκτιμήσει τις δυνάμεις τους, πρέπει να υπάρξει αποφασιστική απάντηση από τους ψηφοφόρους. Αλλά, ακόμη και αν η απάντηση αυτή δεν είναι συμβατή με τους στόχους και την πορεία της χώρας, τότε υπάρχουν και οι παγκόσμιοι... σταθμάρχες, οι οποίοι μπορούν να βάλουν στις ράγες, όσους πιστεύουν ότι μπορούν να κινηθούν στο αντίθετο ρεύμα κατεύθυνσης...

Δεν υπάρχουν σχόλια: