Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022

Να δώσει τώρα τα στοιχεία ο Κώστας Βαξεβάνης

Μια καινούρια θεωρία διακινείται από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ότι αν ο Κώστας Μπαξεβάνης δώσει τα στοιχεία που έχει για τις παρακολουθήσεις, αυτά είναι παράνομα και άρα αυτός κινδυνεύει με φυλακή. Ως εκ τούτου, λένε, η απαίτηση της κυβέρνησης «να παρουσιάσει τώρα τα στοιχεία που έχει στα χέρια του ο Βαξεβάνης» είναι μια παγίδα για να τον χώσουν μέσα. 
Μεγαλύτερη ασυναρτησία δεν έχω ξανακούσει.
Προσπάθησα να διερευνήσω τα θεμέλια αυτής της παροιμιώδους σκέψης, η οποία πέραν όλων των άλλων ανατρέπει εντός μου και όσα έμαθα μέσα σε 37 χρόνια δημοσιογραφικής καριέρας. Το έψαξα, διότι αυτή η ΣΥΡΙΖΑϊκή θεώρηση των πραγμάτων αποτρέπει τον εκδότη από την δημοσιοποίηση όσων στοιχείων διαθέτει. Και λέω «όσων», διότι θεωρώ αδιανόητο για μια μεγάλη εφημερίδα –έστω και στρατευμένη- να αποτολμήσει την δημοσιοποίηση ενός τόσο καυτού καταλόγου ονομάτων δίχως να έχει την παραμικρή απόδειξη... Άρα, εικάζω ότι κάτι έχει ο Βαξεβάνης στα χέρια του, μικρό ή μεγάλο.

Πάω παρακάτω. Γιατί η δημοσιοποίηση ενέχει τον κίνδυνο ποινικής δίωξης; Διότι, λένε, οι παρακολουθήσεις στην Ελλάδα είναι παράνομες με συγκεκριμένα και σαφή άρθρα του ποινικού κώδικα, όπως ξεκάθαρα παράνομη είναι και η δημοσιοποίηση ή χρήση προϊόντων υποκλοπής. Πολύ σωστά ως εδώ. Αν το Documento δημοσιεύσει διαλόγους ή φωτογραφίες ή βίντεο που αποτελούν προϊόντα υποκλοπής, τότε πράγματι υπάρχει παρανομία. Αν όμως ο εκδότης παρουσιάσει στον ανακριτή αυτά τα στοιχεία που υπέπεσαν στα χέρια του από πηγές δίχως να τα έχει χρησιμοποιήσει, δεν υπάρχει η παραμικρή παρανομία. Ίσα-ίσα υπάρχει διευκόλυνση των αρχών στην έρευνα τους.

Προφανώς δεν θα υπάρξει η παραμικρή υποψία παρανομίας και αν δοθούν στην δικαιοσύνη ονόματα μαρτύρων που γνωρίζουν πράγματα για τις παρακολουθήσεις. Οπότε δεν βλέπω κανέναν λόγο να μην παραδοθούν τα στοιχεία αυτά, που έχουν κάνει άνω-κάτω μια ολόκληρη χώρα. 
Μου είπε κάποιος ΣΥΡΙΖΑίος ότι σε περίπτωση που η ανακριτική αρχή δεν είναι αμερόληπτη, τότε ενδέχεται να κατηγορήσει τον Κώστα Μπαξεβάνη ότι «για να γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα για τις παρακολουθήσεις, για να έχει στα χέρια του στοιχεία και μαρτυρίες, τότε ήταν ο ίδιος μέλος του κυκλώματος».

Αυτό πάλι είναι από τα άγραφα, ακόμα και να υπονοείται.
Ότι η δικαιοσύνη, για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, τον μόνο που θα κλείσει μέσα είναι τον Βαξεβάνη. 
Παρακαλώ να είμεθα σοβαρότεροι και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση. Και καλά θα κάνει ο Κώστας να πάει να δώσει τα στοιχεία που έχει στην διάθεση του, τόσο για να μην λένε κάποιοι ότι κατασκεύασε τον κατάλογο, όσο και διότι επειγόμαστε άπαντες οι σοβαροί άνθρωποι να βγάλουμε κάποια άκρη απ’ αυτή την δυσώδη υπόθεση.

Δημήτρης Καμπουράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: